
De situatie
Toen Olam International in 1989 werd opgericht, opereerde de organisatie met slechts één product uit één land: de handel van cashewnoten van Nigeria naar India. Tegenwoordig is Olam een van dé leidende organisaties op het gebied van agricultuur. Olam Cocoa B.V. is de grootste gespecialiseerde leverancier van cacaobonen en cacaoproducten.
Productiemedewerkers besteedden veel tijd aan het schoonmaken en schoonhouden van hun werkplek. Dit is nodig omdat er in de poederfabriek altijd stof in de lucht zit. Het schoonmaken van de werkplek gebeurde echter nog niet altijd gestructureerd. De materialen waren wel aanwezig, maar de medewerkers moesten ze zoeken op drie verschillende verdiepingen. Dat kon efficiënter!
De opdracht
Hoe werk je optimaal samen en houd je iedereen betrokken in een fabriek die 24/7 draait op vijf ploegen en één dagdienst? Olam Cocoa wilde haar medewerkers nog beter laten samenwerken en de betrokkenheid vergroten. Structuur, focus en in teamverband werken begint bij een schone werkplek.
Het resultaat
Olam Cocoa heeft met UPD in de poederfabriek in teamverband 5S (Scheiden, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren en Standhouden) uitgevoerd. Met als resultaat een schone, mooie en veilige fabriek, betrokken mensen en een betere basis voor veranderen:
- dicht bij en op de werkvloer;
- in teamverband;
- beslissingen kunnen nemen;
- draagvlak creëren;
- kleine doelen stellen.
Nu kunnen grotere veranderingen op meer gestructureerde wijze worden aangepakt en voelen medewerkers zich meer verantwoordelijk voor hun eigen werk, het team en de werkplek.
In deze businesscase
- Vertellen de ploegchefs Rein Rus en Jan Westerveld over hun specifieke ervaringen met het scheiden, het schikken, het schoonmaken, het standaardiseren en het standhouden. Wat hebben ze opgepakt, waar liepen ze tegenaan? Lees hier hun verhaal.
- Laten Richard van Leeuwen (operator) en Michel Schellevis (bouwkundige) vanaf de werkvloer hun licht schijnen op het veranderproces van 5S. Lees het hier.
- Vertelt Mark Wester (production engineer) over de kunst van veranderen en welke lessen je hieruit kan leren. Lees zijn verhaal hier.