Microlearning op maat - UPD

Microlearning op maat

Creëer een cultuur van continu verbeteren

Microlearning is een moderne en effectieve leermethode die korte, gerichte en gemakkelijk te verteren leerervaringen biedt. Deze leermethode is ontworpen om de betrokkenheid van medewerkers te vergroten, kennisbehoud te bevorderen en een cultuur van continu verbeteren te stimuleren. Microlearning richt zich op het aanbieden van specifieke en relevante informatie in kleine brokken, waardoor het gemakkelijker wordt voor werknemers om de aangeboden informatie te verwerken en direct toe te passen in hun dagelijkse werkzaamheden.

Microlearning transformeert de manier waarop organisaties leren, door de levering van informatie op te splitsen in hapklare brokken die gemakkelijk te consumeren en toe te passen zijn. De voordelen zijn legio – van hogere betrokkenheid van medewerkers tot beter kennisbehoud en efficiënter leren. Microlearning vormt ook een aanvulling op traditionele e-learning en samen zorgen ze voor een rijker, gepersonaliseerd leerlandschap. Bij UPD helpen we organisaties dit potentieel te benutten en de belofte van continue groei en verbetering te realiseren door middel van doeltreffende microlearning-strategieën.

Opfrissen – Verdiepen – Verbreden

Microlearning kan fungeren als een krachtig instrument voor het ‘Opfrissen’, ‘Verdiepen’ en ‘Verbreden’ van kennis en vaardigheden binnen organisaties.

  • ‘Opfrissen’ betreft het vernieuwen en bijwerken van eerder opgedane kennis en vaardigheden. Door middel van microlearning kunnen werknemers hun sectorspecifieke kennis snel en efficiënt herhalen en versterken. Het onboarden van nieuwe medewerkers is ook een goede manier om kennis (over de organisatie en sector) te vernieuwen en/of bekend te worden met de ‘(verbeter)taal’ die binnen de organisatie wordt gesproken.
  • ‘Verdiepen’ verwijst naar de mogelijkheid om dieper in te gaan op specifieke onderwerpen of aspecten van een opleiding. Een cursist die bijvoorbeeld een ‘Yellow Belt in Lean’ heeft voltooid, kan de ‘Green Belt in Lean’-principes gaan verkennen door middel van gerichte microlearnings.
  • ‘Verbreden’ biedt de mogelijkheid om kennis en vaardigheden uit te breiden naar nieuwe gebieden of disciplines. Een individu dat bijvoorbeeld bekend is met Lean kan zijn of haar kennisgebied verbreden door microlearnings over Scrum of Agile-methoden te volgen.

Door deze drie gebieden aan te pakken, kunnen organisaties ervoor zorgen dat hun werknemers altijd bijblijven, hun kennis verdiepen en nieuwe vaardigheden verwerven, wat uiteindelijk bijdraagt aan het continu verbeteren binnen de organisatie.

Contenttypes

Microlearning kan in verschillende contentvormen worden aangeboden om de leerervaring aantrekkelijker en effectiever te maken. Onderstaand hebben we enkele veelgebruikte contentvormen voor microlearning op een rijtje gezet:

  • Video

    Korte, informatieve video’s die een specifiek onderwerp behandelen en waarin concepten visueel worden uitgelegd, zoals een instructievideo voor een dagstart of standaardisatie.

  • Infographic

    In de productiesector kunnen infographics worden gebruikt om complexe productieprocessen inzichtelijk te maken. Een infographic kan bijvoorbeeld de verschillende stappen in het productieproces van een auto illustreren, waardoor werknemers een beter begrip krijgen van hun rol binnen het geheel.

  • Quiz / toetsing

    Om de kennis van de medewerkers op te frissen, te verbreden en/of te vernieuwen kan een microlearning in de vorm van een quiz worden ingezet. Met een quiz of toets kunnen medewerkers op eigen tempo hun kennis testen, directe feedback ontvangen en lacunes in hun begrip identificeren, wat bijdraagt aan een cultuur van continu verbeteren.

  • Simulatie

    Realistische scenario’s en simulaties kunnen medewerkers helpen om hun vaardigheden te oefenen en te verbeteren in een veilige omgeving. Met een interactieve microlearning simulatie kunnen medewerkers bijvoorbeeld virtueel een werkruimte organiseren volgens de 5S-regels. Hierbij krijgen ze direct feedback op hun acties, waardoor ze de principes in de praktijk kunnen ervaren en begrijpen, zonder dat dit hun reguliere werkzaamheden verstoort.

  • Podcast

    Podcasts en audiobestanden waarmee medewerkers onderweg of tijdens het uitvoeren van andere taken kunnen leren, bijvoorbeeld een interview met een expert over een bepaald onderwerp.

  • PDF

    In een microlearning context kan een PDF gebruikt worden als een snelle referentiegids of een beknopte handleiding die specifieke informatie of instructies bevat.

  • Tekst

    Stel dat er binnen een organisatie een nieuw bedrijfsbeleid wordt ingevoerd en alle medewerkers moeten hiervan op de hoogte worden gebracht. Een microlearning kan dan een kort, duidelijk artikel of memo bevatten dat het nieuwe beleid uitlegt zodat medewerkers snel de kernpunten kunnen begrijpen zonder dat ze door lange, ingewikkelde documenten hoeven te bladeren.

Microlearning op maat voor organisaties

Voordelen van microlearning voor organisaties

Het implementeren van microlearning in de leer- en ontwikkelingsstrategie van een organisatie komt met een breed scala aan voordelen. Deze voordelen gaan verder dan alleen maar het aanbieden van training in kleinere, meer beheersbare brokken. Ze spreken tot het hart van wat het betekent om een efficiënte, effectieve en dynamische leeromgeving te creëren.

Betere betrokkenheid

Microlearning maakt gebruik van korte, gerichte leerervaringen die gemakkelijker kunnen worden ingepast in het drukke schema van medewerkers. Door het aanbieden van relevante en interessante inhoud die direct toepasbaar is in hun werk, worden medewerkers meer betrokken bij het leerproces. Bijvoorbeeld, in plaats van een meerdaagse verplichte opleiding, kan een organisatie korte video’s of interactieve modules aanbieden die specifieke vaardigheden behandelen.

Onboarding

Microlearning biedt een uitstekende oplossing voor het onboarding-proces van nieuwe medewerkers. Het helpt hen om snel en effectief kennis te maken met de organisatie, haar cultuur, waarden en procedures. Bijvoorbeeld, een bedrijf kan een reeks microlearnings ontwikkelen om nieuwe medewerkers vertrouwd te maken met het systemen, veiligheidsprocedures en communicatie binnen het team. Deze korte, gerichte leermodules kunnen gemakkelijk worden geïntegreerd in het inwerktraject, waardoor nieuwe medewerkers snel zelfstandig en productief kunnen zijn.

Hoger kennisbehoud

Doordat microlearning de informatie opsplitst in kleinere, hapklare brokken, wordt het voor medewerkers gemakkelijker om de geleerde kennis te onthouden en toe te passen. In plaats van overweldigd te raken door een grote hoeveelheid informatie in één keer, kunnen medewerkers zich concentreren op één onderwerp of vaardigheid tegelijk. Dit zorgt ervoor dat de opgedane kennis beter beklijft. Zo kan een bedrijf in de productiesector bijvoorbeeld korte instructievideo’s maken over het veilig bedienen van machines, waardoor medewerkers de informatie gemakkelijker kunnen onthouden en toepassen op de werkvloer.

Efficiëntie

Microlearning is een efficiënte leermethode omdat het medewerkers in staat stelt om snel nieuwe vaardigheden en kennis op te doen. Dit bespaart tijd en kosten voor zowel de medewerkers als de organisatie. In plaats van het plannen van lange, kostbare trainingssessies, kunnen medewerkers de benodigde informatie snel vinden en toepassen. Een voorbeeld hiervan is een bedrijf dat korte tutorials aanbiedt over het gebruik van nieuwe software, zodat medewerkers niet urenlang op zoek hoeven te gaan naar oplossingen of te wachten op een formele training.

Creëren en borgen van een continu verbetercultuur

Microlearning stimuleert een cultuur van continu leren en verbeteren binnen organisaties. Door regelmatig nieuwe inhoud te bieden die aansluit op de behoeften van medewerkers, blijven ze up-to-date en gemotiveerd om hun kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen. Een marketingbureau kan bijvoorbeeld regelmatig korte modules aanbieden over de nieuwste trends en technieken in hun vakgebied, waardoor medewerkers continu kunnen bijleren en groeien in hun functie.

Microlearning versus e-learning

Hoewel microlearning en e-learning beide online leermethoden zijn, zijn er enkele belangrijke verschillen:

Kortere leerervaringen

E-learning richt zich vaak op langere modules van 30-60 minuten of zelfs langer, terwijl microlearning zich richt op kortere stukken van 3 tot 5 minuten. Dit maakt microlearning ideaal voor het leren van specifieke vaardigheden of het opfrissen van kennis, terwijl e-learning meer geschikt is voor het opdoen van diepgaande kennis over een onderwerp. Hierdoor is microlearning meer geschikt voor het leveren van specifieke informatie op een snelle en toegankelijke manier.

Flexibiliteit

Microlearning is flexibeler dan traditionele e-learning, omdat het gemakkelijker kan worden ingepast in het schema van medewerkers. Microlearning-modules kunnen bijvoorbeeld tijdens korte pauzes, tussen vergaderingen, tijdens het werk zelf (ter controle) of tijdens het woon-werkverkeer worden voltooid. In combinatie met e-learning kunnen medewerkers hun tijd optimaal benutten en wordt het opfrissen, verdiepen en verbreden van kennis en vaardigheden eenvoudiger in te plannen.

Combineren van leermethode

Microlearning en e-learning kunnen samen worden gebruikt om een effectief en uitgebalanceerd leertraject te creëren. Zo kan een organisatie een e-learning aanbieden over een bepaald onderwerp, zoals Lean, gevolgd door microlearning-modules die specifieke onderdelen behandelen, zoals het uitleggen van een future state (VSM) of PDCA. Door beide leermethoden te combineren, krijgen medewerkers een uitgebreid en effectief en tijdsefficiënt leertraject.

Ondanks dat microlearning en e-learning verschillende benaderingen zijn, kunnen ze elkaar perfect aanvullen. E-learning kan ingezet worden voor uitgebreide en diepgaande trainingen, terwijl microlearning – in welke vorm dan ook – geschikt is voor het aanbieden van specifieke onderwerpen per learning. Dit kan bijvoorbeeld dienen om het geleerde uit de e-learning te toetsen en te oefenen, of door middel van herhaling, belangrijke informatie extra te benadrukken. Samen bieden microlearning en e-learning een uitgebreide en flexibele benadering van leren die past bij de verschillende leerbehoeften van werknemers in een organisatie.

Microlearning als vliegwiel voor continu verbeteren

Microlearning is meer dan een trend; het is een fundamentele verschuiving in hoe organisaties leren en ontwikkelen. Met de mogelijkheid om kennis op te frissen, de betrokkenheid van (nieuwe) medewerkers te bevorderen en de efficiëntie van trainingen te verbeteren, is microlearning een waardevol instrument voor organisaties die streven naar continue verbetering. De kracht van microlearning ligt in de flexibiliteit en aanpasbaarheid. Het kan worden aangepast aan verschillende kennisniveaus, verschillende inhoudstypen en verschillende bedrijfssectoren.

Bovendien biedt de combinatie van microlearning met andere leermethoden, zoals e-learning, de mogelijkheid voor een uitgebreide en diepgaande leerervaring. Door deze methoden te combineren, kunnen organisaties een leeromgeving creëren die zowel de breedte als de diepte van leren ondersteunt. Daarmee is het niet alleen waardevol voor individuen die hun vaardigheden willen verbeteren, maar speelt het ook een cruciale rol bij het creëren van een cultuur van continu leren en verbeteren binnen organisaties.

Maatwerk

UPD begeleidt organisaties bij het implementeren van microlearning, het ontwikkelen van relevante inhoud en het waarborgen van de adoptie en borging van de leerervaring. Samen kunnen we een leercultuur creëren die de continue verbetering ondersteunt en bevordert.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Microlearning voor jouw organisatie?

Jof Houben UPD

Voor meer informatie of voor een gesprek over de mogelijkheden van microlearning voor jouw organisatie kun je contact opnemen met Jof Houben via onderstaande gegevens:

  Telefoon: 020 – 345 3015
  Email: academy@upd.nl