Veelgestelde vragen

De opleidingen

Hoe kan ik mij inschrijven voor een opleiding of workshop?

Je kunt je inschrijven via het inschrijfformulier van de betreffende opleiding. Je ontvangt direct een bevestiging per mail.Twee weken voor aanvang van de opleiding ontvang je per e-mail alle benodigde details.

Wanneer is mijn inschrijving definitief?

Jouw inschrijving is definitief zodra je het inschrijfformulier hebt ingevuld en per e-mail de bevestiging van inschrijving hebt ontvangen. Als je nog een wijziging door wilt geven, dan helpen we je natuurlijk graag! Bel dan naar 020 – 345 3015. Heb je een vrijblijvende reservering genomen? Houd er dan rekening mee dat je optie geldig is tot twee weken vóór aanvang van de opleiding. Heb je je voor die tijd nog niet definitief ingeschreven, dan komt je optie te vervallen.

Tot wanneer is mijn reservering geldig?

Heb je een vrijblijvende reservering genomen? Deze blijft geldig tot twee weken voor aanvang van de opleiding. Let wel op: indien nieuwe kandidaten zich inschrijven dan kan je reservering komen te vervallen.

Waar kan ik de opleidingsdata vinden?

De opleidingsdata vind je in de agenda. Selecteer de opleiding van jouw keuze en bekijk de beschikbare data. Schrijf je direct in of neem een vrijblijvende optie.

Wat zijn de kosten voor een opleiding of een workshop?

De kosten per opleiding vind je in het overzicht. Selecteer de opleiding van je keuze en bekijk de kosten. Schrijf je direct in of neem een vrijblijvende reservering.

Zijn er aanvullende kosten waar ik rekening mee moet houden?

Lean Six Sigma opleidingen Ga je starten met een Lean Six Sigma Green Belt of Lean Six Sigma Black Belt opleiding? Dan heb je de Minitab-software nodig voor de lesblokken statistiek om data te kunnen verwerken en analyseren. Via ons kun je voordelig een licentie aanschaffen voor onbeperkt gebruik van Minitab. Als je van deze mogelijkheid gebruik wilt maken, dan kun je dit aangeven bij je inschrijving. Via ons betaalt je slechts € 750,- ex. BTW.

Maakt je liever gebruik van de gratis proefversie van Minitab? Dat kan. Bewaar onderstaande link en installeer Minitab tijdens de opleiding. Let op: je trainer informeert je wanneer je de proefversie het beste kunt installeren voor een maximaal rendement van de 30 daagse proefperiode.

Lean en Lean Six Sigma opleidingen Meer dan 60% van de deelnemers aan de Lean of Lean Six Sigma opleidingen kiezen voor praktijkcertificering inclusief coaching naast de theoriecertificering. Kies je hier meteen voor tijdens je inschrijving, dan kun je gebruik maken van de packagedeal: 12 uur (Green Belt) of 24 uur (Black Belt) coaching + praktijkcertificering met korting voor respectievelijk €1.980,- ex. BTW en €3.960,- ex. BTW.

Ik wil mijn team zo snel mogelijk gecertificeerd hebben: wat zijn de mogelijkheden?

Bekijk de stoomcursussen (Green Belt in Lean, Green Belt Lean Six Sigma, Green to Black Belt) of informeer naar onze incompany opleidingen door te bellen naar 020-3453015.

Wat is jullie incompany-aanbod en hoe schrijf ik me in?

Naast trainingen met open inschrijving verzorgt UPD regelmatig incompany opleidingen, zoals de incompany training Lean kennismaking, de 5S training en de VSM training. Daarnaast kunnen de meeste van onze ‘open inschrijving’- trainingen ook incompany georganiseerd worden. Neem gerust even contact met ons op als je interesse hebt in een incompany opleiding of workshop die op jouw organisatie is toegespitst.

Wat is het instapniveau voor de opleidingen?

De Orange Belt, Green Belt en de Black Belt opleidingen zijn direct toegankelijk. Voor de Upgrade Green Belt to Black Belt moet je over Green Belt-niveau beschikken. Voor de Master Black Belt is Black Belt-niveau noodzakelijk.

Voor een maximaal leereffect dienen deelnemers van de Green Belt en Black Belt naast de training ook een Lean Six Sigma project uit te voeren met coaching door een ervaren Master Black Belt.

Wat is het maximum aantal deelnemers?

Dit is afhankelijk van de opleiding. We streven naar groepen tussen de 8 en maximaal 14 personen. Bij workshops zijn de groepen soms kleiner.

Hoe weet ik hoeveel plaatsen zijn er nog beschikbaar zijn voor de opleiding?

Het aantal beschikbare plaatsen vind je in de agenda. Selecteer je opleiding en bekijk de beschikbare plaatsen. Schrijf je vervolgens direct in of neem een vrijblijvende reservering.

Op welke specifieke branche of sector zijn de opleidingen van UPD gericht?

De open opleidingen zijn niet branche- of sectorspecifiek, maar -net als de Lean en Lean Six Sigma filosofie- breed toepasbaar. Tijdens de opleiding maken onze trainers de vertaalslag naar jouw dagelijkse praktijk. De incompany trajecten zijn maatwerk. Deze worden speciaal op jouws pecifieke branche of behoefte afgestemd.

Welke opleiding is het meest geschikt voor mij?

Afhankelijk van jouw bedrijfssituatie, ambitie en rol zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden. Bij het kiezen van opleiding is het belangrijk dat je goed voor ogen hebt wat je uiteindelijk wil bereiken. In het ene geval volstaat een Orange Belt in Lean opleiding, met als resultaat het kunnen oppakken van kleine verbeterinitiatieven. In het andere geval is een opleiding tot Professional Scrum Product Owner – je vertegenwoordigt de klant binnen een Agile-team – de beste weg voor jou.

We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. De keuzewijzer kan je al een flink stuk op weg helpen. Beantwoord de vragen binnen drie stappen en ontvang een advies over jouw aanbevolen opleiding.

Ben je er hierna toch niet helemaal zeker van? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs, zij helpen je graag!

Welke vooropleiding is benodigd voor de Lean en Lean Six Sigma opleidingen?

Er is geen vooropleiding nodig. De trainingen worden gegeven op HBO werk-en denkniveau.

Wat is het instapniveau voor de opleidingen?

De Orange Belt, Green Belt en de Black Belt opleidingen zijn direct toegankelijk. Voor de Upgrade Green Belt to Black Belt moet je over Green Belt-niveau beschikken. Voor de Master Black Belt is Black Belt-niveau noodzakelijk.

Voor een maximaal leereffect dienen deelnemers van de Green Belt en Black Belt naast de training ook een Lean Six Sigma project uit te voeren met coaching door een ervaren Master Black Belt.

Lesmateriaal, coaching en certificering

Wanneer ontvang ik het lesmateriaal voor mijn opleiding?

Op de eerste lesdag wordt het lesmateriaal uitgereikt.

Wat is Minitab en waar heb ik het voor nodig?

Minitab is het softwarepakket dat wij gebruiken voor de statistische analyses binnen Lean Six Sigma. Het is wereldwijd dé standaard binnen Six Sigma en kent een zeer uitgebreide inhoudelijke ondersteuning. Tijdens je opleiding leer je aan de hand van Minitab hoe je verschillende tools moet toepassen en de uitkomsten moet interpreteren. Meer informatie over de statistische software vind je op de website van Minitab.

Via ons kun je voordelig een licentie aanschaffen voor onbeperkt gebruik van Minitab. Als je van deze mogelijkheid gebruik wilt maken, dan kun je dit aangeven wanneer je je inschrijft voor een opleiding of wanneer je ons even belt op 020-3453015.

Via ons betaal je € 750,- ex. BTW. Maakt je liever gebruik van de gratis proefversie van Minitab? Dat kan. Bewaar onderstaande link en installeer Minitab tijdens de opleiding. Let op: je trainer informeert je wanneer je de proefversie het beste kunt installeren voor een maximaal rendement van de 30 daagse proefperiode.

Mijn opleiding heeft een E-Learning deel, maar ik heb niet de faciliteiten om dit te doen. Wat nu?

Als je geen laptop of computer tot je beschikking hebt om de E-Learning te doorlopen, helpen we je daar graag bij. In dat geval ben je van harte welkom om bij ons op kantoor, op een laptop van UPD, de E-Learning te doorlopen. Neem wel even vooraf contact met ons op hiervoor, zodat wij de nodige voorbereidingen kunnen treffen.

Hoe installeer ik Minitab op mijn laptop?

Minitab + Windows

Voor een correcte installatie op Windows raden wij het volgende aan:

 • Schakel je antivirus software uit tijdens de installatie van Minitab 17.
 • Creëer een back-up van het bestand dat je download in stap 1 voor toekomstig gebruik.

Het activeren van Minitab 17:

 1. Download het Minitab 17 installatieprogramma door op deze link te klikken en deze te kopiëren naar je bureaublad. Als je Minitab al hebt gedownload uit de Minitab Store kun je deze stap overslaan en meteen doorgaan naar stap 2.
 2. Dubbelklik op het EXE-bestand om het installatieproces te starten. Tijdens de installatie wordt om een productsleutel gevraagd, deze staat bovenaan deze instructie achter ‘Minitab Licentienummer’. Als je op dit moment de productsleutel nog niet invoert, kun je dit later alsnog doen als je Minitab voor de eerste keer opstart.
 3. Start Minitab 17 op.
 4. Voer je registratiegegevens in als daar om wordt gevraagd en klik op OK. Als je tijdens de installatie je productsleutel nog niet hebt ingevoerd, doe je het volgende:
  • Kies Activate Minitab 17 with a Product Key om je versie van Minitab te activeren. Klik op Next.
  • Voer de productsleutel in die hierboven vermeld staat en klik op Activate.
 5. Als je meerdere productsleutels hebt, kun je stap 1-4 herhalen voor elke computer waarop je Minitab wilt installeren.

Minitab + Apple

Eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat Apple Minitab in principe niet ondersteunt. Via een omweg (installeren van Boot Camp) kan Minitab op een ‘Windows desktop virtualisatie’ draaien, maar wij raden het installeren van Boot Camp niet aan. Meer informatie over Minitab en Apple lees je op de website van Minitab.

Ons advies is om tijdens de opleiding met een Windows laptop te werken. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om een Windows laptop te regelen, dan kun je altijd meekijken met je medecursisten.

Bij vragen over de installatie van Minitab kan TechSupport (Engelstalig) altijd helpen via onderstaande gegevens:

Hoeveel uur is de studiebelasting naast de opleiding?

Hou bij de Orange Belt en Green Belt rekening met 4-8 uur aan online zelfstudie voor elke lesdag. Ga je tijdens de opleiding met Six Sigma en dus met het softwareprogramma Minitab aan de slag, dan vraagt het oefenen van de lesstof enkele uren per week.

Wat houdt coaching in?

Om het maximale uit de opleiding te halen, raden we sterk aan om gebruik te maken van coaching door een van onze (Master) Black Belts. Op deze manier kan de opleiding nog beter toegepast worden, waardoor je er meer van leert. Wij zijn ervan overtuigd dat de theorie van Lean Six Sigma pas goed beklijft als je deze ook echt toepast en daarom bieden wij de mogelijkheid van coaching aan – learning by doing. Uit eigen ervaring raden wij een minimum van 1,5 dag coaching aan per project, de kosten hiervoor zijn € 1895,- (excl. BTW) per dag.

Ontvang ik een diploma of certificaat?

UPD hanteert twee verschillende soorten certificaten: het certificaat en het bewijs van deelname. Voor opleidingen waar een examen aan is verbonden, ontvang je een certificaat. Voor workshops waarvoor je geen examen hoeft te doen, ontvang je een bewijs van deelname.

Kan ik me ook certificeren zonder een opleiding bij jullie te volgen?

UPD biedt Lean Six Sigma biedt Green Belts, Black Belts en Master Black Belts de mogelijkheid aan om gecertificeerd te worden. Naast de toets op theoretische kennis is met name het in praktijk juist kunnen toepassen van de methodiek hierbij van belang. Klik hier voor meer informatie over certificeren.

Praktische zaken

Op welke locaties worden de trainingen gegeven?

We geven opleidingen in of nabij de volgende plaatsen:

 • Amsterdam
 • Arnhem
 • Delft
 • Eindhoven
 • Utrecht
 • Rotterdam
 • Tilburg
 • Zwolle
Bekijk de details van alle locaties op deze pagina. Bij een deelnemersaantal van minimaal 6 is het tevens mogelijk om medewerkers op je eigen locatie op te laten leiden. Voor meer informatie hierover kun je ons bellen op 020-3453015.

Wat zijn de parkeerkosten bij de trainingslocaties?

Parkeren is bij het merendeel van de trainingslocaties gratis. Voor onderstaande locaties is dit niet het geval:

BCN Amsterdam Je kunt het beste parkeren op P9. De parkeerkosten bedragen € 17,50 per dag.

Zijn de trainingslocaties ook met het openbaar vervoer te bereiken?

Wij hebben onze trainingslocaties dusdanig geselecteerd dat deze uitstekend met het OV te bereiken zijn. Bekijk voor een actueel reisoverzicht www.9292.nl. Op deze pagina vind je alle trainingslocaties.

Hoeveel uur is de studiebelasting naast de opleiding?

De studiebelasting is praktisch nihil bij het theoriegedeelte van onze opleidingen. Ga je tijdens de opleiding met Six Sigma en dus met het softwareprogramma Minitab aan de slag, dan vraagt het oefenen van de lesstof enkele uren per week.

Wat houdt coaching in?

Om het maximale uit de opleiding te halen, raden we sterk aan om gebruik te maken van coaching door een van onze (Master) Black Belts. Op deze manier kan de opleiding nog beter toegepast worden, waardoor je er meer van leert. Wij zijn ervan overtuigd dat de theorie van Lean Six Sigma pas goed beklijft als je deze ook echt toepast en daarom bieden wij de mogelijkheid van coaching aan – learning by doing. Uit eigen ervaring raden wij een minimum van 1,5 dag coaching aan per project, de kosten hiervoor zijn € 1895,- (excl. BTW) per dag.

Zijn er ook hotels in de omgeving?

Wil je overnachten bij de opleidingslocatie? Via www.booking.com vind je een ruime keuze aan uitstekende hotels.

Wordt de lunch voor mij verzorgd?

De lunch en koffie/thee wordt verzorgd. Geef je allergieën aan ons door, dan houden we daar rekening mee!

Wat zijn de aanvangs- en eindtijden van de trainingen?

De trainingen beginnen om 09.00 uur en eindigen om 17.00 uur.

Wie verzorgt de opleidingen?

Bekijk onze trainers op onze teampagina.

Is er subsidie verkrijgbaar op de opleidingskosten?

Nee, opleidingen waarvoor als privépersoon wordt ingeschreven, komen niet voor subsidie in aanmerking. Wel kun je, vanwege onze CEDEO erkenning, de opleidingskosten als aftrekpost in je belastingaangifte opvoeren.

Overig

Wat zijn de algemene voorwaarden?

De algemene voorwaarden lees je hier. Heb je hier vragen over? We helpen je graag! Bel ons op 020-3453015.

Ik heb een klacht: hoe gaan we dit oplossen?

Vervelend om te horen! Onderstaand lees je de klachtenprocedure. We komen graag met je in gesprek om een passende oplossing te vinden. Bel ons op 020-3453015 of mail naar info@sixsigma.nl.

Klachtenprocedure

 1. UPD vindt het belangrijk tevreden opdrachtgevers te houden, indien door de opdrachtgever bij de uitvoering van de opdracht tekortkomingen worden geconstateerd, wordt de opdrachtgever verzocht de klacht, voorzien van argumenten, binnen een termijn van uiterlijk twee weken na beëindiging van de opdracht, schriftelijk in te dienen bij:
 2. UPD
  t.a.v. de directie
  De Oude Molen 3
  1184 VW Amstelveen

 3. De ontvangst van de klacht wordt door UPD binnen één week schriftelijk bevestigd aan de indiener.
 4. De afhandeling van de klacht valt onder de verantwoordelijkheid van de directie van UPD.
 5. De directie van UPD zal binnen drie weken na ontvangst, een adequate reactie geven.
 6. Wanneer over een klacht geen overeenstemming wordt bereikt tussen de opdrachtgever en UPD, kan de opdrachtgever zich wenden tot een onafhankelijke derde partij. De keuze voor deze derde partij gebeurt in overleg en op kosten van UPD.

Algemene uitgangspunten bij klachten:

 • UPD houdt in haar klachtenprocedure alle regelgeving over privacy in acht en zal uw klacht uiteraard met de grootst mogelijke zorgvuldigheid in behandeling nemen.
 • UPD neemt alleen klachten in behandeling die zijn voorzien van uw naam en adres en de datum van de melding.
 • UPD kan de behandeling van de klacht ten hoogste 10 werkdagen verdagen. Hierover wordt u schriftelijk geïnformeerd.
 • U ontvangt van UPD een gemotiveerde beoordeling van alle onderdelen van uw klacht, evenals van de eventuele maatregelen die wij naar aanleiding van de bevindingen hebben ondernomen of zullen ondernemen.
 • UPD bewaart de klachten voor een periode van 3 jaar.

Vragen en contact

Heb je andere vragen? Op de volgende manieren kun je contact met ons opnemen, we helpen je graag!