Veelgestelde vragen - UPD

Veelgestelde vragen

Coronamaatregelen

Hoe zit het met de toegangscontrole op jullie trainingslocaties?

Omdat de 1,5 meter afstand is komen te vervallen, zijn onze locaties verplicht om controle uit te voeren via de Coronacheck app. Wil je meer informatie over het belang van de Corona App of heb je hier vragen over? Kijk dan op https://coronacheck.nl/nl.

Gaan alle opleidingen die gepland staan door?

Zeker! We plannen weer zoveel mogelijk opleidingen klassikaal. Zolang de maatregelen het toestaan en we de veiligheid van deelnemers en trainers kunnen borgen zullen we zoveel mogelijk klassikale opleidingen verzorgen.

Worden er in de toekomst ook opleidingen in de Virtual Classrooms gegeven?

Wij geloven dat Virtual Classrooms de toekomst zijn. Dus ook in de toekomst zullen we opleidingen in onze virtual classrooms blijven geven. We maken een balans tussen klassikale en virtuele opleidingen, zodat iedereen kan kiezen wat het beste bij hem of haar past.

Welke voorwaarden gelden er voor mij bij afwezigheid/annulering?

Voor lesdagen op locatie én virtueel gelden dezelfde annuleringsvoorwaarden. Tot 14 dagen voor aanvang van een opleiding mag je deze kosteloos annuleren. Valt jouw datum binnen die 14 dagen en wil je de opleiding liever fysiek volgen? Dan kijken we samen naar de mogelijkheden om je opleiding ergens in de nabije toekomst in te plannen. Neem daarvoor contact op met onze support afdeling via 020-3453015.

Hoe neem ik deel aan mijn virtuele les?

Uiterlijk 7 dagen voorafgaande je training ontvang je van ons een email met daarin alle instructies betreffende jouw opleiding. Hierin lees je ook de instructies met betrekking tot de virtual classrooms.

De opleidingen

Hoe kan ik mij inschrijven voor een opleiding of workshop?

Je kunt je inschrijven via het inschrijfformulier van de betreffende opleiding. Je ontvangt direct een bevestiging per mail.Twee weken voor aanvang van de opleiding ontvang je per e-mail alle benodigde details.

Wanneer is mijn inschrijving definitief?

Jouw inschrijving is definitief zodra je het inschrijfformulier hebt ingevuld en per e-mail de bevestiging van inschrijving hebt ontvangen. Als je nog een wijziging door wilt geven, dan helpen we je natuurlijk graag! Bel dan naar 020 – 345 3015. Heb je een vrijblijvende reservering genomen? Houd er dan rekening mee dat je optie geldig is tot twee weken vóór aanvang van de opleiding. Heb je je voor die tijd nog niet definitief ingeschreven, dan komt je optie te vervallen.

Tot wanneer is mijn reservering geldig?

Heb je een vrijblijvende reservering genomen? Deze blijft geldig tot twee weken voor aanvang van de opleiding. Let wel op: indien nieuwe kandidaten zich inschrijven dan kan je reservering komen te vervallen.

Waar kan ik de opleidingsdata vinden?

De opleidingsdata vind je in de agenda. Selecteer de opleiding van jouw keuze en bekijk de beschikbare data. Schrijf je direct in of neem een vrijblijvende optie.

Wat zijn de kosten voor een opleiding of een workshop?

De kosten per opleiding vind je in het overzicht. Selecteer de opleiding van je keuze en bekijk de kosten. Schrijf je direct in of neem een vrijblijvende reservering.

Zijn er aanvullende kosten waar ik rekening mee moet houden?

Lean en Lean Six Sigma opleidingen
Meer dan 60% van de deelnemers aan de Lean of Lean Six Sigma opleidingen kiezen voor praktijkcertificering inclusief coaching naast de theoriecertificering. Kies je hier meteen voor tijdens je inschrijving, dan kun je gebruik maken van de packagedeal: 12 uur (Green Belt) of 24 uur (Black Belt) coaching + praktijkcertificering met korting voor respectievelijk €1.980,- ex. BTW en €3.960,- ex. BTW.

Ik wil mijn team zo snel mogelijk gecertificeerd hebben: wat zijn de mogelijkheden?

Informeer naar onze stoomcursussen, of incompany opleidingen door te bellen naar 020-3453015.

Wat is jullie incompany-aanbod en hoe schrijf ik me in?

Naast trainingen met open inschrijving verzorgt UPD regelmatig incompany opleidingen. Daarnaast kunnen de meeste van onze ‘open inschrijving’- trainingen ook incompany georganiseerd worden. Neem gerust even contact met ons op als je interesse hebt in een incompany opleiding of workshop die op jouw organisatie is toegespitst.

Wat is het instapniveau voor de opleidingen?

De Orange Belt, Green Belt en de Black Belt opleidingen zijn direct toegankelijk. Voor de Upgrade Green Belt to Black Belt moet je over Green Belt-niveau beschikken. Voor de Master Black Belt is Black Belt-niveau noodzakelijk.

Voor een maximaal leereffect dienen deelnemers van de Green Belt en Black Belt naast de training ook een Lean Six Sigma project uit te voeren met coaching door een ervaren Master Black Belt.

Wat is het maximum aantal deelnemers?

Dit is afhankelijk van de opleiding. We streven naar groepen tussen de 8 en maximaal 14 personen. Bij workshops zijn de groepen soms kleiner.

Hoe weet ik hoeveel plaatsen zijn er nog beschikbaar zijn voor de opleiding?

Het aantal beschikbare plaatsen vind je in de agenda. Selecteer je opleiding en bekijk de beschikbare plaatsen. Schrijf je vervolgens direct in of neem een vrijblijvende reservering.

Op welke specifieke branche of sector zijn de opleidingen van UPD gericht?

De open opleidingen zijn niet branche- of sectorspecifiek, maar -net als de Lean en Lean Six Sigma filosofie- breed toepasbaar. Tijdens de opleiding maken onze trainers de vertaalslag naar jouw dagelijkse praktijk. De incompany trajecten zijn maatwerk. Deze worden speciaal op jouws pecifieke branche of behoefte afgestemd.

Welke opleiding is het meest geschikt voor mij?

Afhankelijk van jouw bedrijfssituatie, ambitie en rol zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden. Bij het kiezen van opleiding is het belangrijk dat je goed voor ogen hebt wat je uiteindelijk wil bereiken. In het ene geval volstaat een Orange Belt in Lean opleiding, met als resultaat het kunnen oppakken van kleine verbeterinitiatieven. In het andere geval is een opleiding tot Professional Scrum Product Owner – je vertegenwoordigt de klant binnen een Agile-team – de beste weg voor jou.

We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. De keuzewijzer kan je al een flink stuk op weg helpen. Beantwoord de vragen binnen drie stappen en ontvang een advies over jouw aanbevolen opleiding.

Ben je er hierna toch niet helemaal zeker van? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs, zij helpen je graag!

Welke vooropleiding is benodigd voor de Lean en Lean Six Sigma opleidingen?

Er is geen vooropleiding nodig. De trainingen worden gegeven op HBO werk-en denkniveau.

Wat is het instapniveau voor de opleidingen?

De Orange Belt, Green Belt en de Black Belt opleidingen zijn direct toegankelijk. Voor de Upgrade Green Belt to Black Belt moet je over Green Belt-niveau beschikken. Voor de Master Black Belt is Black Belt-niveau noodzakelijk.

Voor een maximaal leereffect dienen deelnemers van de Green Belt en Black Belt naast de training ook een Lean Six Sigma project uit te voeren met coaching door een ervaren Master Black Belt.

Lesmateriaal, coaching en certificering

Wanneer ontvang ik het lesmateriaal voor mijn opleiding?

Op de eerste lesdag wordt het lesmateriaal uitgereikt.

Wat is SigmaXL en waar heb ik het voor nodig?

SigmaXL is het softwarepakket dat wij gebruiken voor de statistische analyses binnen Lean Six Sigma. Tijdens je opleiding leer je aan de hand van SigmaXL hoe je verschillende tools moet toepassen en de uitkomsten moet interpreteren. Meer informatie over SigmaXL – en de lifetime licentie die je krijgt bij jouw opleiding – lees je hier.

Mijn opleiding heeft een E-Learning deel, maar ik heb niet de faciliteiten om dit te doen. Wat nu?

Als je geen laptop of computer tot je beschikking hebt om de E-Learning te doorlopen, helpen we je daar graag bij. In dat geval ben je van harte welkom om bij ons op kantoor, op een laptop van UPD, de E-Learning te doorlopen. Neem wel even vooraf contact met ons op hiervoor, zodat wij de nodige voorbereidingen kunnen treffen.

Hoe installeer ik SigmaXL op mijn laptop?

In aanloop naar de start van jouw opleiding ontvang je van ons de uitgebreide instructie om SigmaXL te installeren op jouw laptop. Het kan wel handig zijn om vooraf even te controleren of jouw laptop voldoet aan de systeemeisen van SigmaXL. De systeemeisen kun je hier terugvinden.

Hoeveel uur is de studiebelasting naast de opleiding?

Hou bij de Orange Belt en Green Belt rekening met 4-8 uur aan online zelfstudie voor elke lesdag. Ga je tijdens de opleiding met Six Sigma en dus met het softwareprogramma SigmaXL aan de slag, dan vraagt het oefenen van de lesstof enkele uren per week.

Wat houdt coaching in?

Om het maximale uit de opleiding te halen, raden we sterk aan om gebruik te maken van coaching door een van onze (Master) Black Belts. Op deze manier kan de opleiding nog beter toegepast worden, waardoor je er meer van leert. Wij zijn ervan overtuigd dat de theorie van Lean Six Sigma pas goed beklijft als je deze ook echt toepast en daarom bieden wij de mogelijkheid van coaching aan – learning by doing. Uit eigen ervaring raden wij een minimum van 1,5 dag coaching aan per project, de kosten hiervoor zijn € 1320,- (excl. BTW) per dag.

Ontvang ik een diploma of certificaat?

UPD hanteert twee verschillende soorten certificaten: het certificaat en het bewijs van deelname. Voor opleidingen waar een examen aan is verbonden, ontvang je een certificaat. Voor workshops waarvoor je geen examen hoeft te doen, ontvang je een bewijs van deelname.

Kan ik me ook certificeren zonder een opleiding bij jullie te volgen?

UPD biedt Lean Six Sigma biedt Green Belts, Black Belts en Master Black Belts de mogelijkheid aan om gecertificeerd te worden. Naast de toets op theoretische kennis is met name het in praktijk juist kunnen toepassen van de methodiek hierbij van belang. Klik hier voor meer informatie over certificeren.

Praktische zaken

Op welke locaties worden de trainingen gegeven?

We geven opleidingen in of nabij de volgende plaatsen:

 • Amsterdam
 • Arnhem
 • Delft
 • Eindhoven
 • Utrecht
 • Rotterdam
 • Tilburg
 • Zwolle

Bekijk de details van alle locaties op deze pagina.

Bij een deelnemersaantal van minimaal 6 is het tevens mogelijk om medewerkers op je eigen locatie op te laten leiden. Voor meer informatie hierover kun je ons bellen op 020-3453015.

Wat zijn de parkeerkosten bij de trainingslocaties?

Parkeren is bij het merendeel van de trainingslocaties gratis. Voor onderstaande locaties is dit niet het geval:

BCN Amsterdam
Je kunt het beste parkeren op P9. De parkeerkosten bedragen € 17,50 per dag.

Zijn de trainingslocaties ook met het openbaar vervoer te bereiken?

Wij hebben onze trainingslocaties dusdanig geselecteerd dat deze uitstekend met het OV te bereiken zijn. Bekijk voor een actueel reisoverzicht www.9292.nl. Op deze pagina vind je alle trainingslocaties.

Hoeveel uur is de studiebelasting naast de opleiding?

De studiebelasting is praktisch nihil bij het theoriegedeelte van onze opleidingen. Ga je tijdens de opleiding met Six Sigma en dus met het softwareprogramma SigmaXL aan de slag, dan vraagt het oefenen van de lesstof enkele uren per week.

Wat houdt coaching in?

Om het maximale uit de opleiding te halen, raden we sterk aan om gebruik te maken van coaching door een van onze (Master) Black Belts. Op deze manier kan de opleiding nog beter toegepast worden, waardoor je er meer van leert. Wij zijn ervan overtuigd dat de theorie van Lean Six Sigma pas goed beklijft als je deze ook echt toepast en daarom bieden wij de mogelijkheid van coaching aan – learning by doing. Uit eigen ervaring raden wij een minimum van 1,5 dag coaching aan per project, de kosten hiervoor zijn € 1895,- (excl. BTW) per dag.

Zijn er ook hotels in de omgeving?

Wil je overnachten bij de opleidingslocatie? Via www.booking.com vind je een ruime keuze aan uitstekende hotels.

Wordt de lunch voor mij verzorgd?

De lunch en koffie/thee wordt verzorgd. Geef je allergieën aan ons door, dan houden we daar rekening mee!

Wat zijn de aanvangs- en eindtijden van de trainingen?

De trainingen beginnen om 09.00 uur en eindigen om 17.00 uur.

Wie verzorgt de opleidingen?

Bekijk onze trainers op onze teampagina.

Is er subsidie verkrijgbaar op de opleidingskosten?

Nee, opleidingen waarvoor als privépersoon wordt ingeschreven, komen niet voor subsidie in aanmerking. Wel kun je, vanwege onze CEDEO erkenning, de opleidingskosten als aftrekpost in je belastingaangifte opvoeren.

Overig

Wat zijn de algemene voorwaarden?

De algemene voorwaarden lees je hier. Heb je hier vragen over? We helpen je graag! Bel ons op 020-3453015.

Ik heb een klacht: hoe gaan we dit oplossen?

Vervelend om te horen! Onderstaand lees je de klachtenprocedure. We komen graag met je in gesprek om een passende oplossing te vinden. Bel ons op 020-3453015 of mail naar info@sixsigma.nl.

Klachtenprocedure

 1. UPD vindt het belangrijk tevreden opdrachtgevers te houden, indien door de opdrachtgever bij de uitvoering van de opdracht tekortkomingen worden geconstateerd, wordt de opdrachtgever verzocht de klacht, voorzien van argumenten, binnen een termijn van uiterlijk twee weken na beëindiging van de opdracht, schriftelijk in te dienen bij:
 2. UPD
  t.a.v. de directie
  Johan Huizingalaan 400
  1066 JS Amsterdam

 3. De ontvangst van de klacht wordt door UPD binnen één week schriftelijk bevestigd aan de indiener.
 4. De afhandeling van de klacht valt onder de verantwoordelijkheid van de directie van UPD.
 5. De directie van UPD zal binnen drie weken na ontvangst, een adequate reactie geven. Als er een langere tijd nodig is om onderzoek te doen, wordt de deelnemer hiervan binnen 14 dagen in kennis gesteld en het uitstel toegelicht. Binnen uiterlijk 3 maanden zal een reactie volgen.
 6. Wanneer over een klacht geen overeenstemming wordt bereikt tussen de opdrachtgever en UPD, kan de opdrachtgever zich wenden tot een onafhankelijke derde partij, wetende het Mediationhuis Amsterdam. (www.mediationhuis.nl) Het oordeel van de derde onafhankelijke partij is bindend en de consequenties zullen binnen 14 dagen worden afgehandeld.

Algemene uitgangspunten bij klachten:

 • UPD houdt in haar klachtenprocedure alle regelgeving over privacy in acht en zal uw klacht uiteraard met de grootst mogelijke zorgvuldigheid in behandeling nemen.
 • UPD neemt alleen klachten in behandeling die zijn voorzien van uw naam en adres en de datum van de melding.
 • UPD kan de behandeling van de klacht ten hoogste 14 dagen verdagen. Hierover wordt u schriftelijk geïnformeerd. Als er een langere tijd nodig is om onderzoek te doen, wordt de deelnemer hiervan binnen 14 dagen in kennis gesteld en het uitstel toegelicht. Binnen uiterlijk 3 maanden zal een reactie volgen.
 • U ontvangt van UPD een gemotiveerde beoordeling van alle onderdelen van uw klacht, evenals van de eventuele maatregelen die wij naar aanleiding van de bevindingen hebben ondernomen of zullen ondernemen.
 • UPD bewaart de klachten voor een periode van 3 jaar.

Vragen en contact

Heb je andere vragen? Op de volgende manieren kun je contact met ons opnemen, we helpen je graag!