Rondetafelbijeenkomsten voor programmamanagers en MBB's

Rondetafelbijeenkomsten

Programmamanagers van verbetering en vernieuwing

Ben jij verantwoordelijk voor een verbeter- of veranderprogramma binnen jouw organisatie? Bijvoorbeeld als Master Black Belt, programmamanager, transformatiemanager of agile coach? Dan heb je een belangrijke rol in het formuleren en implementeren van de verbeter- of verander-strategie die de organisatie moet helpen aan een hogere klanttevredenheid, medewerkertevredenheid, kwaliteit en een verbeterde doorlooptijd.

We zien dat de strategisch programmamanagers vaak ‘alleen’ voor deze uitdaging staan; ze hebben binnen de organisatie niet direct mensen waar ze mee kunnen sparren op de inhoud van het verbeterprogramma en de uitdagingen die de rol van programmamanager met zich meebrengt. Daarom brengen wij regelmatig strategisch programmamanagers en Master Black Belts samen tijdens rondetafelbijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten bespreken en verdiepen we specifieke thema’s die spelen in de dagelijkse praktijk van een strategisch programmamanager.

Platform voor kennis en intervisie

In onze ervaring met het ontwikkelen van kennis en vaardigheden zien we dat intervisie één van de meest krachtige middelen is om kennis te verbreden. Leren van en met gelijkgestemden geeft vaak inzichten en inspiratie die niet uit de literatuur te halen zijn. Tijdens de rondetafelbijeenkomsten gebruiken we de kracht van intervisie. Gezamenlijk onderzoeken we welke opgaven binnen de thema’s het meest urgent of uitdagend zijn. En wellicht dat er voor sommige facetten al direct pasklare oplossingen aanwezig zijn binnen de groep.

De thema’s voor de verschillende bijeenkomsten plannen we over het algemeen al vooruit. Je kunt de thema’s voor de aankomende bijeenkomsten zien bij het tabje ‘Programma’. Wil je een thema bespreken dat niet is opgenomen in de planning? Daarvoor bieden we de mogelijkheid voor een koffiesessie; een goed gesprek met onze meest ervaren MBB’s tijdens een kop koffie. Lees hier meer over de koffiesessies.

Praktische informatie

  • Locatie: Loenen aan de Vecht
  • Tijd: Inloop vanaf 14:00 uur, start programma 14:30 uur. Afsluiting van het programma met een drankje en hapje vanaf 17:00 uur.
  • Voor wie: Strategisch programmamanagers, Master Black Belts, transformatiemanagers, verandermanagers en operationeel verantwoordelijken voor verbeterprogramma’s
  • Inschrijven: Via het tabje ‘inschrijven’

Er zijn geen kosten verbonden aan de deelname aan de rondetafelbijeenkomsten.

Thema’s

Iedere rondetafelbijeenkomst heeft een eigen thema. Bij het tabblad ‘Programma’ vind je de thema’s voor de aankomende bijeenkomsten. Is er een thema dat je zelf graag onder de aandacht wilt brengen? Stuur dan even een berichtje naar thespark@upd.nl.

Deelnemers

De bijeenkomsten zijn toegankelijk voor iedereen die strategisch verantwoordelijk is voor het verbeter- en veranderprogramma binnen de organisatie. Vaak zijn dit Master Black Belts, maar je hoeft niet per se de certificering op zak te hebben.

Praktische informatie

  • Locatie: Loenen aan de Vecht
  • Tijd: Inloop vanaf 14:00 uur, start programma 14:30 uur. Afsluiting van het programma met een drankje en hapje vanaf 17:00 uur.
  • Voor wie: Strategisch programmamanagers, Master Black Belts, transformatiemanagers operationeel verantwoordelijken voor verbeterprogramma’s
  • Inschrijven: Via het tabje ‘inschrijven’

Thema’s van de rondetafelbijeenkomsten

Rondetafelbijeenkomst – 16 mei 2024

Professionalisering van inkoopprocessen en gebruik van Lean Data
Gast: Frank Grashof, manager inkoop bij Hogeschool Saxion

Hogeschool Saxion telt ongeveer 3.000 collega’s en bedient 27.000 studenten. Met een inkoopbudget van 100 miljoen euro staan zij voor de uitdaging om efficiënt en effectief in te kopen. En tegelijkertijd moeten zijn voldoen aan de aanbestedingswet. Hoe pakken zij dit aan en hoe krijgen ze de organisatie hierin mee? Tijdens de rondetafelbijeenkomst neemt Frank Grashof, Manager inkoop bij Hogeschool Saxion, ons mee in de succesvolle reis die zij hebben gemaakt.

Die reis startte 14 jaar geleden, waarbij Lean het ontbrekende puzzelstukje bleek te zijn. Waar ze in 2010 maar liefst 80% ongeplande facturen (de factuur kwam eerder dan de order) hadden, is dit door gerichte inspanningen teruggebracht tot slechts 8% in 2023. Hiermee loopt de hogeschool voorop in het HBO. Daarbij hebben ze de kracht van data omarmd om verspillingen snel inzichtelijk te maken. De combinatie tussen Lean en data stelt ze in staat om blijvend continu te verbeteren.

Tijdens de bijeenkomst zal Frank vertellen over de reis en de lessen die zij geleerd hebben. Aan de hand van de best-practices zullen we daarna gezamenlijk onderzoeken welke lessen we mee kunnen nemen naar de eigen organisaties.

Rondetafelbijeenkomst – 13 juni 2024

Resultaten van het Nationale Benchmarkonderzoek naar de volwassenheid van continu verbeteren binnen organisaties in Nederland.

In juni van dit jaar zijn wij gestart met een grootschalig benchmarkonderzoek naar de volwassenheid van continu verbeteren binnen organisaties in Nederland. Meer dan 200 organisaties hebben hieraan deelgenomen en waardevolle inzichten gedeeld. Tijdens de rondetafel zullen we de belangrijkste resultaten delen en gezamenlijk onderzoeken hoe we de learnings uit het onderzoek in kunnen zetten om de eigen verbeter- en veranderprogramma’s effectiever te maken.

Rondetafelbijeenkomst – 25 juli 2024

Hoe data de besluitvorming kan verbeteren

Data is veel meer dan cijfers op een scherm, het kan een waardevol kompas vormen om verbeter- en veranderprogramma’s naar succes te leiden. Tijdens de bijeenkomst bekijken we hoe data-analyse en inzichten kunnen leiden tot betere strategische keuzes en betere beslissingen. We onderzoeken welke data-analyses waarde toevoegen aan de programma’s die we leiden en hoe we deze kunnen visualiseren met behulp van best-practices obeya.

Rondetafelbijeenkomst – 17 september 2024

Invloed van metingen op gedrag

We kunnen tegenwoordig ontzettend veel meten. Dat we iets kunnen meten betekent niet per definitie dat het ook waardevol is om het te meten of om op te sturen. Sterker nog, in sommige gevallen is het zelfs raadzaam om niet alles te meten. Wat we meten bepaalt namelijk voor een groot deel hoe mensen zich gedragen en daarmee hebben we direct invloed op de te verwachten resultaten.

Tijdens deze rondetafel – onder leiding van Dr. Berend van der Kolk – bespreken we wat de gevolgen kunnen zijn van de obsessie om alles maar te willen meten. En we onderzoeken gezamenlijk hoe het ook anders: hoe we de metingen in kunnen zetten om de effectiviteit van de programma’s te verbeteren.

Rondetafelbijeenkomst – 16 oktober 2024

De rol van leiderschap in verandering

Leiderschap heeft een cruciale rol in het succes van verbeterprogramma’s; zowel positief als negatief. Tijdens de rondetafel bespreken we de eigenschappen van goed en ondersteunend leiderschap. Aan de hand van best-practices en cases onderzoeken we hoe we in de rol van programmamanager het leiderschap kunnen stimuleren om een waardevolle bijdrage te leveren aan de transformatie van de organisatie.

Rondetafelbijeenkomst – 14 november 2024

Een holistische benadering op verbetermethodes

Lean, Lean Six Sigma en Agile. Jarenlang hebben de methodes het speelveld van continu verbeteren gedomineerd. En waar de experts voorheen enorme stammenstrijden uitvochten over welke methode het meest geschikt is, zien we dat organisaties steeds vaker de grenzen tussen methodes overschrijden. PDCA uitvoeren met behulp van statistiek uit Six Sigma? Geen enkel probleem. Of een Lean Six Sigma project structureren met Scrum? Het wordt langzaamaan normaal.

Tijdens de bijeenkomst gaan we met elkaar in gesprek over het feit dat methodes steeds gecombineerd worden. We onderzoeken hoe we zelf holistische combinaties kunnen maken en welke invloed dit heeft op de resultaten van de transformatie van de organisatie.

Rondetafelbijeenkomst – 17 december 2024

Van strategie tot daadwerkelijke verandering

Een strategie is pas waardevol als het de organisatie lukt om deze te realiseren. En juist de vertaling van strategie naar de operatie is een forse uitdaging. Ontdek tijdens deze rondetafelbijeenkomst de cruciale stappen die nodig zijn om strategieën succesvol om te zetten in concrete veranderingen binnen jouw organisatie. We duiken dieper in het proces van strategie-implementatie en verkennen effectieve methoden om strategische doelen te vertalen naar meetbare acties. Samen bespreken we praktische strategieën, delen we waardevolle ervaringen en identificeren we de belangrijkste succesfactoren om de kloof tussen strategie en uitvoering te overbruggen.

Deelname aan de rondetafelbijeenkomsten is kosteloos. Nadat je bent ingeschreven voor de bijeenkomst, rekenen we op jouw komst. Je kunt je afmelden tot uiterlijk 7 dagen vóór een gratis event door een mail te sturen naar thespark@upd.nl.

Locatie
Datum
Beschikbaarheid
Prijs
 
Loenen aan de Vecht
Thema: Professionalisering en verbetering van inkoopprocessen
16 mei 2024
Beschikbaar
Gratis!
Loenen aan de Vecht
Thema: Resultaten van het nationale benchmarkonderzoek
13 jun 2024
Beschikbaar
Gratis!
Loenen aan de Vecht
Thema: Hoe data de besluitvorming kan verbeteren
25 jul 2024
Beschikbaar
Gratis!
Loenen aan de Vecht
Thema: Invloed van metingen op gedrag
17 sep 2024
Beschikbaar
Gratis!
Loenen aan de Vecht
Thema: De rol van leiderschap in verandering
16 okt 2024
Beschikbaar
Gratis!
Loenen aan de Vecht
Thema: Een holistische benadering op verbetermethodes
14 nov 2024
Beschikbaar
Gratis!
Loenen aan de Vecht
Thema: Van strategie tot daadwerkelijke verandering
17 dec 2024
Beschikbaar
Gratis!