Wat is Lean Six Sigma

Verbeter processen - verhoog de prestaties

Lean Management wordt vaak in één adem genoemd met Six Sigma: Lean Six Sigma. En dat is niet voor niks. Beide methodes voor kwaliteitsmanagement zijn als uitstekend samen toe te passen.

Lean Management is de methode en filosofie bij uitstek om werkprocessen meetbaar en aantoonbaar te optimaliseren. Niet alleen helpt Lean je bij het toevoegen van waarde en het activeren van ‘denken vanuit de klant’, ook stelt Lean je in staat om veel meer te doen met de middelen die er nu al zijn. Met Six Sigma maak je onderscheid tussen onbelangrijke en belangrijke oorzaken van de knelpunten aan de hand van statistische technieken. Op gestructureerde wijze implementeer je de oplossingen in je organisatie.

One-minute-video: Wat is Lean Six Sigma?

Wat kan Lean Six Sigma voor je betekenen?

Lean Six Sigma stelt de wensen en eisen van je klant centraal. Dit levert je onder andere het volgende op:

 • Kostenreductie
 • Doorlooptijdverkorting
 • Kwaliteitsverbetering
 • Verminderen van werkdruk
 • Verhoogde klanttevredenheid
 • Verhoogde medewerkerstevredenheid

Bovenstaande resultaten behalen we door te investeren in en gebruik te maken van de kennis en kunde van je eigen mensen. Want zij zijn degenen die Lean Six Sigma daadwerkelijk implementeren. Implementatie van Lean Six Sigma helpt jouw organisatie om de strategie om te zetten naar gerichte doelstellingen en resultaten.

wat is lean six sigma?

Door de jaren heen hebben Lean en Six Sigma zich ontwikkeld van een procesoptimalisatiemethodiek tot een filosofie waarbij ook begrippen als ‘resultaatgericht aansturen’, ‘coaching van medewerkers tot een hoger functioneringsniveau’, ‘doelgericht werken’, ‘empowerment’ en ‘continu verbeteren’ centraal staan.

Hoe werkt Lean Six Sigma?

Lean Six Sigma combineert het beste van twee methodes. Vanuit Lean komt de reductie van het aantal processtappen en Six Sigma maakt de uitkomst van processen voorspelbaar. Dit is waar de kracht van Lean Six Sigma ligt:

 1. Kwaliteitsverbetering
  Door eigen werknemers op te leiden, zijn zij in staat om zelf procesverbetering te identificeren. Zo is er niet alleen sprake van directe verbeteringen, maar ook van toekomstige verbeteringen.
 2. Doorlooptijdverkorting
  Bedrijven maken vaak gebruik van processen om bestaande problemen, zonder dat hierbij de bron van het probleem wordt aangepakt. Door middel van de DMAIC methode wordt de bron van het probleem bloot gelegd, zodat deze verholpen kunnen worden en processen efficiënter ingezet kunnen worden;
 3. Betere bedrijfsresultaten
  Doordat processen worden verbeterd, wordt ook het bedrijfsresultaat verbeterd. Lean Six Sigma stelt niet kwaliteit als doel op zich, maar is een middel om het echte doel te bereiken; verhogen van de klantwaarde waardoor het bedrijfsresultaat verbeterd wordt.

Hoe kan ik Lean Six Sigma gebruiken in mijn organisatie?

je kunt Lean Six Sigma op verschillende manieren inzetten. Wil je een uitgebreide, gratis, introductie, dan raden wij je aan om deel te nemen aan de workshop ‘Wat is Lean Six Sigma’. Wil je uitgebreide uitleg over de specifieke mogelijkheden van een Lean Six Sigma opleiding, coaching of implementatie binnen je organisatie? Neem dan contact met ons op! UPD heeft de beschikking over experts met veel praktijkervaring in Lean Six Sigma en begeleidt organisaties in alle sectoren en op ieder niveau bij het succesvol uitvoeren van Lean Six Sigma trajecten.

Cached on Fri 23/08 17:14