Omgaan met weerstand

Door effectieve communicatie

Wanneer je aan de slag gaat met verbeter- en verandertrajecten is het niet de vraag of je met weerstand te maken krijgt. Iedere verbeter- en veranderprofessional krijgt hier onherroepelijk mee te maken. En in extreme gevallen kan deze weerstand er voor zorgen dat de beoogde veranderingen of verbeteringen vertragen of zelfs volledig mislukken. En toch is weerstand niet per definitie slecht. Sterker nog als er goed mee wordt omgegaan kan weerstand het beslissingsproces verbeteren.

Omgaan met weerstand begint bij het onderzoeken van de aanname dat weerstand altijd bij de ander ligt. Maar dat is niet waar, weerstand is iets van jou én de ander. Jij bent overtuigd van jouw gelijk en blijft jezelf herhalen terwijl de ander alleen maar aan het ‘Ja, maar’-en is. Oftewel, jullie vertonen beide defensief gedrag waardoor het proces stil komt te liggen.

Tijdens deze tweedaagse training Omgaan met Weerstand leer je hoe je defensief gedrag bij jezelf en bij anderen kunt herkennen en adresseren. Hierdoor krijg je weerstand in een vroeg stadium boven tafel waardoor je het bespreekbaar kunt maken en kunt benutten om betere beslissingen te nemen.

Weerstand bij verandering en verbetering

Mensen vertonen geen weerstand omdat ze dat graag willen of omdat ze dwars willen zijn. Weerstand heeft altijd een onderliggende oorzaak; van de angst om de baan te verliezen tot een diepgewortelde overtuiging dat de gekozen oplossing niet de juiste is. En wanneer we deze onderliggende oorzaak niet bespreekbaar maken, zal de weerstand niet verdwijnen.

Dat bespreekbaar maken van de onderliggende oorzaak is best lastig. In onze communicatie laten we ons namelijk leiden door de informatie die we hebben. Ook als deze informatie onvolledig is, terwijl we ons daar niet van bewust zijn. We denken dat wat wij denken juist is. Jouw gesprekspartner(s) denken exact hetzelfde over de informatie die zij hebben. En als gevolg zijn jullie onnodig veel tijd kwijt met het overtuigen van elkaar en ervaren jullie beide frustratie en gevoelens van onbegrip.

Maar iedereen bekijkt de wereld op een eigen manier en soms zien anderen dingen die jij niet ziet. En jij ziet dingen die zij niet zien. Wanneer het beide partijen lukt om uit de overtuigingsmodus te komen en de onderliggende informatie met elkaar te delen, zal weerstand als sneeuw voor de zon verdwijnen. En daarbij worden er dan vaak betere besluiten genomen want vier ogen zien immers meer dan twee.

Hoe herken je dat je deze training goed kunt gebruiken?

 • Afspraken worden niet nagekomen, maar wel toegezegd.
 • Je ervaart frustratie, teleurstelling of boosheid, maar je vindt het lastig dat beheerst te uiten.
 • Je ervaart stress en spanning in het werken met een groep; je voelt dat je hartslag en ademhaling versnellen.
 • Deelnemers blijven hun (kritische) vragen herhalen, waardoor de boel niet lijkt op te schieten.
 • Teamleden laten non-verbaal merken dat ze het niet eens zijn met wat er wordt gezegd; herhalen steeds hun argumenten en dreigen af te haken.
 • Achterhaalde werkwijzen worden in standgehouden, ook al zijn er betere alternatieven voorgelegd.

Reflecteren in Actie

Tijdens de training Omgaan met Weerstand gaan we aan de slag met de reflecteren in actie methodiek van Chris Argyris. Met reflecteren in actie leer je defensieve reacties te herkennen en om te buigen. Zo wordt je bewust van jouw redeneringen en de mogelijke onvolkomenheden daarin. Dit helpt je om jouw denkbeelden te wijzigen en daardoor anders te reageren. Het gevolg is dan ook dat je andere resultaten behaalt. Tijdens deze training leer je deze methodiek en gaan we er mee oefenen. Je merkt dus direct wat er gebeurt als jij jouw denkbeelden verandert.

Daarbij leer je een aantal belangrijke interventietechnieken die je helpen om weerstand beter te adresseren en bespreekbaar te maken. Tijdens de training gaan we aan de slag met een acteur om te oefenen en werk je een actuele case uit die speelt – of heeft gespeeld – in jouw dagelijkse praktijk.

Voor wie is deze training?

Deze training is bedoeld voor projectleiders, teamleiders, coördinatoren, procesbegeleiders en coaches die in hun praktijk effectiever hun rol willen spelen. Mocht je zeker willen weten of het iets voor je is, neem dan even contact met ons op.

Wat levert het op?

 • Je gaat signalen van weerstand sneller herkennen bij jezelf en anderen.
 • Je hebt een aanpak beschikbaar om weerstand om te buigen in een productieve samenwerking.
 • Je leert weerstand te benutten om je eigen handelen bij te sturen.
 • Je kunt zo met meer zelfvertrouwen reageren op lastige situaties zonder defensiviteit op te roepen.
 • Je bent beter in staat psychologische veiligheid te creëren, waardoor open gesprekken mogelijk worden.
 • Je leert hoe je jouw denkbeelden en aannames tijdens een gesprek kunt bij stellen en profiteren van verschillen van inzicht.
 • Je zult merken dat je na deze training effectievere gesprekken kunt voeren waarbij je zelf meer ontspannen bent.

De Training ‘Omgaan met weerstand’ bestaat uit twee dagen en heeft een gelimiteerde groepsgrootte van 8 tot 12 deelnemers. De dagdelen worden verzorgd door een trainer en een acteur.

Voorbereiding

Je schrijft een case over een lastige gesprekssituatie waarin je met weerstand te maken had en een ongewenst resultaat boekte. Van tevoren ontvang je het artikel “Eerste hulp bij Ongewenste Resultaten” om je voor te bereiden op de theorie.

Dag 1

 • Achtergronden over defensiviteit en weerstand aan de hand van korte interactieve scènes.
 • Introductie in de Reflecteren in Actie methodiek om lastige (groeps)gesprekken om te buigen in productieve gesprekken.
 • Analyse van de case-situaties samen met de andere deelnemers: single en double loop learning.
 • Oefenen van verschillende interventietechnieken: je gedachten en gevoelens inbrengen, specifiek worden, parafraseren, paradoxaal interveniëren.
 • Ontwerpen van actie-experimenten: het voorbereiden van een interventie in je eigen praktijk die je weer inbrengt op de terugkomdag

Dag 2: de terugkomdag

Alle deelnemers brengen hun ervaringen in met hun actie-experiment en we gaan dieper in op interventietechnieken als er bijvoorbeeld heftige emoties in het geding zijn. We oefenen met de groep in het faciliteren van lastige groepen.

De investering voor deze training is € 995,- exclusief BTW. Dit bedrag is inclusief het lesmateriaal, locatiekosten en lunch.

BTW- vrij factureren?

UPD is aangesloten bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Hierdoor kunnen wij onze opleidingen vrij van BTW factureren, indien je als organisatie of particulier hiervoor in aanmerking komt. In dat geval vermeerderen we de prijzen die vermeld staan op onze website niet met 21% BTW. Wel rekenen we een toeslag van 10% die nodig is om de kosten voor deze mogelijkheid te dekken. Hieronder laten we dit zien aan de hand van 2 rekenvoorbeelden met een opleidingsbedrag van € 1.000,-:

 • Je bent als organisatie BTW plichtig: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 21% BTW ( € 210,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.210,-. De BTW kan jouw organisatie weer terugvorderen bij de Belastingdienst.
 • Je bent vrijgesteld van BTW: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 10% opslag( € 100,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.100,-.

Om een BTW vrije factuur te ontvangen kun je dit aangeven bij het boeken van de opleiding. Let op: Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze die je maakt, raadpleeg bij twijfel altijd een accountant of de belastingdienst.

Klantreviews van deze opleiding Omgaan met weerstad:

  Mieke
  13-11-2023
  Beoordeling: 9/10
  Fijn dat we naast theorie ook met rollenspellen de theorie gingen toepassen.
  - Anoniem -
  11-04-2023
  Beoordeling: 9/10
  Goede inhoudelijke cursus met veel persoonlijke aandacht
  Peter
  22-11-2022
  Beoordeling: 9/10
  Interessante materie, op een toegankelijke manier gegeven. Goede opbouw van theorie op dag 1 en praktijkcasusses op dag 2, waardoor alle puzzelstukjes op hun plek vallen
  - Anoniem -
  22-11-2022
  Beoordeling: 9/10
  Ja, was gewoon een heel goede training. qua materiaal, training en coaching
  - Anoniem -
  22-11-2022
  Beoordeling: 8/10
  8
  Bregt
  22-11-2022
  Beoordeling: 7/10
  Inhoudelijk erg goed, wel erg vol voor wat betreft het programma
  - Anoniem -
  28-9-2021
  Beoordeling: 8/10
  De uitleg was heel duidelijk. Het rollenspel wat er gedaan was zeer verhelderend en leerzaam
  Martijn
  28-9-2021
  Beoordeling: 7/10
  handige tips en uitleg over het omgaan met weerstand
  Cynthia
  28-9-2021
  Beoordeling: 8/10
  Goede indeling, goede informatie, goede docenten, goede locatie
  Michel
  17-5-2021
  Beoordeling: 9/10
  goede balans tussen theorie en praktijk

Locatie
Startdatum
Beschikbaarheid
Prijs
 
Utrecht
09 sep 2024
lesdagen Lesdagen:
 1. ma 09 sep 2024
 2. ma 23 sep 2024
Beschikbaar
€  995
Den Bosch
09 sep 2024
lesdagen Lesdagen:
 1. ma 09 sep 2024
 2. ma 23 sep 2024
Beschikbaar
€  995
Utrecht
26 nov 2024
lesdagen Lesdagen:
 1. di 26 nov 2024
 2. di 10 dec 2024
Beschikbaar
€  995