Data analyse voor Lean

Gebruik data binnen Lean en de PDCA-cyclus

De tijd dat het gebruik van data enkel voorbehouden was aan Lean Six Sigma is voorbij. In een tijd waar data overal aanwezig, is het zonde om dit niet te gebruiken binnen Lean en de PDCA-cyclus. De toepassing van Lean kan zonder het gebruik van data, maar mét data worden projecten en programma’s nóg effectiever en rendabeler.

Daarom leren we je tijdens deze training hoe je data kunt gebruiken binnen Lean en de PDCA-cyclus. Je leert hoe je de juiste data selecteert, welke statistische analyses je kunt gebruiken en hoe je data in kunt zetten om het succes van jouw Lean project of programma te vergroten.

Voor wie is deze training?

Als je met enige regelmaat verbeterprojecten aan de hand van Lean uitvoert – of wilt gaan uitvoeren – ben je van harte welkom in deze training. Tijdens de training richten we ons op de waarde van data binnen Lean en de PDCA-cyclus. We gaan er dus vanuit dat je al wel enige basiskennis hebt van de Lean filosofie en het PDCA raamwerk. Bijvoorbeeld doordat je een Orange Belt in Lean, Green Belt in Lean of Black Belt in Lean opleiding hebt gevolgd.

Het is geen vereiste dat je een Orange, Green of Black Belt hebt gevolgd. Ook als je (werk)ervaring hebt met Lean en de hulpmiddelen kun je deze training prima volgen. Twijfel je over jouw kennisniveau? Neem dan even contact met ons op via 020 – 345 3015 of inschrijven@upd.nl.

Wat leer je tijdens de training data analyse voor Lean?

De PDCA-cyclus staat centraal tijdens de training. Aan de hand van deze cyclus leer je:

 • Hoe je de data selecteert waarmee je de effectiviteit van jouw verbeterproject vergroot;
 • Waar je op moet letten bij het selecteren van data en het definiëren van KPI’s;
 • Hoe je data inzet in de verschillende fasen van de PDCA-cyclus;
 • Welke bekende statistische analyses je kunt gebruiken;
 • Welke software er beschikbaar is om je hierbij te ondersteunen;

Praktische toepassing geborgd door een praktijkcase

Wij geloven dat het volgen van een training alleen nuttig is als je na de training direct resultaten kunt realiseren in de praktijk. Daarom gebruiken we tijdens deze training een ‘running case’. Tijdens deze case gaan we stapsgewijs de theorie behandeling én direct toepassen op een praktijkcase. Je oefent dus direct met de toepassing in de praktijk.

We gebruiken hier een fictieve case voor die we al helemaal voorbereid hebben. Je hoeft dus geen eigen case in te brengen.

Kosten en inschrijving

Als je meer wilt leren over hoe je data analyses toepast binnen Lean en PDCA, bedraagt de investering daarvoor € 795,- exclusief BTW. De prijs is voor een volledige dag training, lunch- en locatiekosten, en het benodigde trainingsmateriaal.

We verzorgen deze training enkele keren per jaar. Via het tabje bovenaan deze pagina kun je jouw inschrijving regelen, of een optie nemen. Een optie verplicht je tot niets, maar dan houden we wel vast een plekje voor je vrij.

Korting voor oud-cursisten

Heb jij bij ons een Lean opleiding gevolgd of volg je nu een lean opleiding bij ons? Dan krijg je van ons een fijne korting van € 100,- op deze data analyse voor Lean training. Je betaalt dan maar € 695,- exclusief BTW. Geef tijdens jouw inschrijving even aan welke opleiding je gevolgd hebt en wij passen de prijs voor je aan!

Het programma voor de training Data analyse voor Lean start om 09:00 uur en eindigt rond 17:00 uur. Tijdens de training gebruiken we een running case, zodat je de theorie direct toepast in de praktijk. Deze case hebben we al helemaal uitgewerkt, je hoeft dus geen eigen materialen mee te brengen.

Gedurende de trainingsdag behandelen we de volgende onderwerpen:

 • Korte recap: Wat is data precies? En hoe zit de PDCA-cyclus in elkaar?
 • In welke fase van de PDCA-cyclus kan data helpen?
 • Introductie in statistiek en het gebruik van SigmaXL.
 • Welke datatypen zijn er? En welke type gebruik je waarvoor?
 • Wat is een meetsysteemanalyse en hoe gebruik je deze in de PDCA-cyclus?
 • Hoe kunnen we de data visueel weergeven?
 • Welke gangbare analyses zijn nuttig tijdens een PDCA-cyclus? En hoe voer je deze uit in SigmaXL?

SigmaXL

Tijdens deze training gebruiken we SigmaXL. Met deze add-on voor Excel voeren we de statistische analyses uit. SigmaXL biedt een gratis trial van de software die 30 dagen geldig is. Deze trial bevat alle functionaliteiten en is voldoende voor het gebruik tijdens deze training. Je ontvangt voorafgaand aan de training een handleiding voor installatie van deze software. Indien gewenst kun je via ons ook een lifetime-licentie van SigmaXL afsluiten.

De investering voor deze eendaagse training bedraagt € 795,-. Deze kosten zijn exclusief BTW en inclusief:

 • Lunch- en locatiekosten
 • Trainingsmateriaal

BTW- vrij factureren?

UPD is aangesloten bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Hierdoor kunnen wij onze trainingen vrij van BTW factureren, indien je als organisatie of particulier hiervoor in aanmerking komt. In dat geval vermeerderen we de prijzen die vermeld staan op onze website niet met 21% BTW. Wel rekenen we een toeslag van 10% die nodig is om de kosten voor deze mogelijkheid te dekken. Hieronder laten we dit zien aan de hand van 2 rekenvoorbeelden met een trainingsbedrag van € 1.000,-:

 • Je bent als organisatie BTW plichtig: De factuur bestaat uit het trainingsbedrag (€ 1.000,-) + 21% BTW ( € 210,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.210,-. De BTW kan jouw organisatie weer terugvorderen bij de Belastingdienst.
 • Je bent vrijgesteld van BTW: De factuur bestaat uit het trainingsbedrag (€ 1.000,-) + 10% opslag( € 100,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.100,-.

Om een BTW vrije factuur te ontvangen kun je dit aangeven bij het boeken van de training. Let op: Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze die je maakt, raadpleeg bij twijfel altijd een accountant of de belastingdienst.

Klantreviews van deze Data Analyse voor Lean opleiding:

  Sandra
  30-01-2024
  Beoordeling: 9/10
  Goed verhaal van de trainster. Informatief en fijn dat er geoefend kon worden. Inhoud zoals ik verwacht had.
  Stephany
  30-01-2024
  Beoordeling: 8/10
  Goede opbouw, lekker interactief, zeer fijne docente kaoutar!
  - Anoniem -
  04-12-2023
  Beoordeling: 8/10
  Compacte training om naast kwalitatieve informatie ook ondersteunende cijfermatige data te verkrijgen
  - Anoniem -
  7-6-2022
  Beoordeling: 8/10
  praktisch toepasbaar
  Pascal
  7-6-2022
  Beoordeling: 9/10
  Goede aansluiting op LEAN GB met mooie toevoeging hoe data te gebruiken bij de verschillende stappen in de PDCA.
  - Anoniem -
  7-6-2022
  Beoordeling: 7/10
  Opleiding Data analyse voor LEAN vult een behoefte in tussen LEAN en LEAN SIX SIGMA.

Locatie
Startdatum
Beschikbaarheid
Prijs
 
Utrecht
23 sep 2024
Beschikbaar
€  795
Den Bosch
23 sep 2024
Beschikbaar
€  795
Utrecht
18 nov 2024
Beschikbaar
€  795