Lean (Six Sigma) Master Black Belt Opleiding bij UPD | UPD

Lean (Six Sigma) Master Black Belt

Als Master Black Belt (MBB) ben je strategisch verantwoordelijk voor implementatie, continuïteit en optimalisatie van een Lean of Lean Six Sigma programma binnen de organisatie. Dat vraagt enerzijds om diepgaande kennis en ervaring van alle aspecten van Lean (Six Sigma) én ruime ervaring met gedrags- en cultuurverandering.

De rol van Master Black Belt is een senior functie, waarbij zowel expertkennis als uitgebreide ervaring van belang zijn. Om als Master Black Belt gecertificeerd te worden, vragen we dat je kunt aantonen over een aantal cruciale competenties en vaardigheden te beschikken. De voorwaarde om te starten met het Master Black Belt programma is dat je al in het bezit bent van een Black Belt in Lean of een Lean Six Sigma Black Belt.

Ergens anders jouw Black Belt gehaald?

We realiseren ons dat wij niet het enige opleidingsinstituut zijn dat Black Belts certificeert. Voor ons Master Black Belt programma is het niet nodig om jouw Black Belt bij ons gehaald te hebben. Indien je jouw Black Belt bij een andere opleider hebt behaald, doen we na inschrijving voor het Master Black Belt programma een korte intake met je. We willen namelijk zeker weten dat jouw kennis en het vermogen om deze kennis toe te passen in lijn is met onze hoge kwaliteitseisen.

De rol waar wij je op voorbereiden

Master Black Belt is geen beschermde titel en we zien dat iedere opleider een eigen definitie hanteert van de vereisten voor deze rol. Wanneer je bij ons de Master Black Belt opleiding volgt, bereiden we je voor op een functie waarbij:

 • Jij strategisch verantwoordelijk wordt voor de implementatie en continuïteit van het Lean of Lean Six Sigma programma;
 • Jij Black Belts en Green Belts opleidt, coacht en begeleidt;
 • Jij kunt adviseren op bestuurlijk niveau;
 • Jij de organisatie helpt bij het selecteren van de juiste verbeterprojecten die direct in lijn zijn met de doelen en strategie van de organisatie;
 • Jij verantwoordelijk bent voor het creëren van de nodige draagkracht voor de implementatie, en
 • Jij eindverantwoordelijk bent voor de kwaliteit van het gehele verbeterprogramma.

Voor wie is ons Master Black Belt programma

In principe is ons programma voor iedereen die de rol ambieert zoals hierboven beschreven. Het Master Black Belt programma is toegankelijk voor iedereen die een Black Belt in Lean of in Lean Six Sigma heeft, aangevuld met de nodige praktijkervaring. De opleiding is geschikt voor iedere branche, van service-admin tot logistiek, productie en supply chain.

Inhoud van de Master Black Belt opleiding

Zoals hierboven beschreven is de opleiding tot Master Black Belt voor iedereen maatwerk. Afhankelijk van jouw huidige situatie, wensen en leerdoelen stellen we een programma samen waarmee jij de nodige kennis, ervaring en competenties ontwikkelt om als Master Black Belt aan de slag te kunnen.

Hiervoor putten we – onder andere – uit ons rijke aanbod van Masterclasses. Als onderdeel van de Master Black Belt opleiding moet je minimaal 6 masterclasses volgen. De volgende 3 masterclasses zijn verplicht voor iedere deelnemer:

De overige 3 masterclasses die je gaat volgen worden in overleg bepaald.

Hoe jij je gaat ontwikkelen

Als Master Black Belt ben je straks een Leider, Coach, Facilitator en Adviseur in één. Jouw ontwikkeling zal gericht worden op deze 4 verschillende rollen. Dat betekent dat je nieuwe kennis, vaardigheden en competenties gaat ontwikkelen op het gebied van:

 • Het zelfstandig verzorgen van opleidingen
 • Het adviseren, coachen en inspireren van anderen
 • Programmamanagement
 • Realiseren van een succesvolle deployments
 • Succesvol funnelmanagement (van verbeteridee tot uitvoering)
 • Het (laten) vinden, selecteren en uitvoeren van de juiste verbeterinitiatieven
 • Het samenstellen van de meest geschikte projecttools in de gegeven situatie
 • Aanvullende skills op gebied van procesverbetering (TRIZ, Design for Six Sigma, Theory of Constraints)

Praktische Informatie

 • Duur: Dit varieert per persoon, van een paar maanden tot een jaar
 • Certificering: Master Black Belt certificering is tweeledig en bestaat uit een theoriecertificaat en een praktijkcertificaat
 • Kosten: Kosten voor het theoriecertificaat bedragen € 5.995,-. De kosten voor het praktijkcertificaat worden na een intake vastgesteld
 • Startdatum: Het hele jaar door

Programma van de Master Black Belt Opleiding

Het Master Black Belt theoriecertificaat wordt behaald door minimaal zes van de aangeboden Masterclasses te volgen en te voldoen aan de aanvullende eisen omtrent de theoriecertificering. Doordat je zelf een selectie aan Masterclasses samenstelt, ontstaat er een op maat gesneden programma dat een hoger rendement oplevert.

Om het Master Black Belt Theoriecertificaat in ontvangst te kunnen nemen, volg je tenminste zes Masterclasses, minimaal 1 Masterclass per domein (Facilitator, Coach, Adviseur en Leider). Aangevuld met Masterclasses naar keuze die aansluiten bij je leerdoelen en ambitie. Gedurende de Masterclasses krijg je de gelegenheid het geleerde direct toe te passen op praktijkcases. Er is veel ruimte voor intervisie en uitwisselen van ervaringen.

Domein 1: Facilitator

Didactisch Handelen (verplicht voor MBB certificering): De finesses van het trainersvak worden in deze Masterclass nader belicht. Hoe stel je een training samen? Hoe sluit je als vormgever aan op de verschillende leerstijlen?

Domein 2: Coach

Belbin Teamrollen: Wil je je eigen talent en die van andere benutten, dan geven we je in deze masterclass inzicht en handvatten. Een verdieping op Belbin teamrollen en interactie van rollen. Nadruk op ik en mijn teamprofiel (rollen) en ik in een teamverband (hoe werken rollen samen). Haal het maximale uit jezelf en je team(s).

Belbin Teamcoaching: Coaching en Belbin. Verdieping op de masterclass Belbin en coaching. Hoe coach ik vanuit mijn profiel (welke strategie past bij mij en waren liggen mijn coach talenten) en waar moet ik rekening mee houden als ik een bepaald teamprofiel coach.

Coachingsvaardigheden (verplicht voor MBB certificering): Deze Masterclass gaat over het verder uitbouwen van je rol als coach. Hoe zorg je nu voor eigenaarschap bij de ander en activeer je een lerende organisatie. Buiten inzicht en zelf ervaren helpen we je ook op weg om er vervolg aan te geven in je eigen organisatie.

Domein 3: Adviseur

Organizational Behaviour Management (OBM): Bij de introductie en implementatie van Continu Verbeteren komt ook het veranderkundige aspect aan bod. Sterker nog, om beproefde methoden als Lean en Lean Six Sigma, etc. succesvol te kunnen laten renderen, is het definiëren van het gewenste bijbehorende gedrag steeds belangrijker. Maar, hoe krijg je mensen zo ver dat ze oude gewoontes loslaten en een nieuwe manier van werken accepteren? Hoe intervenieer ik op gedrag.

Domein 4: Leider

Programma Initiatie & Uitvoering (verplicht voor MBB certificering): Wat zijn de te nemen stappen bij de opzet van een Continu Verbeter programma/ initiatief? De voor- en nadelen van de verschillen de strategieën om te starten. Aan het einde van de dag weet u welke strategie het beste past bij uw context

Systeemdenken: Generieke interventies op resultaat zijn onvoldoende duurzaam omdat ze onvoldoende gedrag veranderen, uitleg hoe dat komt en hoe het beter kan. Het creëren van de juiste omgeving, waarbinnen medewerkers zelfstandig de taken en verantwoordelijkheden vorm kunnen geven.

Policy Deployment: Hoe werkt het hele proces, waarvan de X-matrix maar een onderdeel is. Hoe bereidt je deze voor met je team, hoe volg je deze op en stel je bij.

Master Black Belt certificering

Als Master Black Belt ga je een cruciale rol vervullen binnen de organisatie op het gebied van uitrol en implementatie van een succesvol Lean of Lean Six Sigma programma. Wij geloven dat voor deze sleutelpositie theoretische kennis niet afdoende is en Master Black Belts beschikken over de nodige praktische bagage.

Daarom bieden wij in ons programma zowel een theorie- als een praktijkcertificaat aan. Door beide certificeringen te behalen, ben je verzekerd van de nodige theoretische en praktische bagage.

 • Alle criteria en richtlijnen voor de Master Black Belt Theoriecertificering (Whitepaper en Eindpresentatie) vind je hier
 • Alle criteria en richtlijnen voor de Master Black Belt Praktijkcertificering vind je hier

De training kost € 5.995,- (excl. BTW)* per deelnemer, inclusief:

 • Intake door een MBB van UPD;
 • Studiemateriaal en lunch;
 • Het volgen van 6 Masterclasses;
 • Deelnamecertificaat per Masterclass
 • Beoordeling van de Whitepaper
 • Eindpresentatie Whitepaper
 • Master Black Belt Theoriecertificaat

Exclusief:

 • Additionele coaching door een Master Black Belt van UPD.
 • De eindbeoordeling om het Master Black Belt Praktijkcertificaat in ontvangst te kunnen nemen, dit betreft een additioneel traject en de kosten hiervoor bedragen € 3.295,- ex. BTW. Criteria voor het Master Black Belt praktijkcertificaat vind je hier.

Je kunt ook extra of losse Masterclasses volgen. Kijk voor de details naar ons Masterclass aanbod Het is mogelijk extra of losse Masterclasses volgen. Kijk voor de details naar ons Masterclass aanbod, en neem contact op met onze opleidingsadviseurs via 020-3453015.

BTW- vrij factureren?

UPD is aangesloten bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Hierdoor kunnen wij onze opleidingen vrij van BTW factureren, indien je als organisatie of particulier hiervoor in aanmerking komt. In dat geval vermeerderen we de prijzen die vermeld staan op onze website niet met 21% BTW. Wel rekenen we een toeslag van 10% die nodig is om de kosten voor deze mogelijkheid te dekken. Hieronder laten we dit zien aan de hand van 2 rekenvoorbeelden met een opleidingsbedrag van € 1.000,-:

 • Je bent als organisatie BTW plichtig: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 21% BTW ( € 210,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.210,-. De BTW kan jouw organisatie weer terugvorderen bij de Belastingdienst.
 • Je bent vrijgesteld van BTW: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 10% opslag( € 100,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.100,-.

Om een BTW vrije factuur te ontvangen kun je dit aangeven bij het boeken van de opleiding. Let op: Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze die je maakt, raadpleeg bij twijfel altijd een accountant of de belastingdienst.

Deze opleiding staat momenteel niet gepland, maar kan wel in-company worden gehouden. Meer weten? Bel of mail dan even voor nadere informatie.

 • Contactgegevens