Lean (Six Sigma) Master Black Belt

Een Master Black Belt (MBB) is een Lean (Six Sigma) expert met diepgaande kennis en ervaring van alle aspecten van Lean (Six Sigma). Het heeft de aanbeveling dat de MBB naast deze kennis en ervaring ook voldoende operationele praktische bagage heeft.

Schrijf je in voor deze training

inschrijven

De MBB is verantwoordelijk voor de implementatie en uitvoering van (meestal) complexe proces verbeterprogramma’s, het geven van trainingen en het enthousiasmeren en begeleiden van mensen op diverse niveau’s in de organisatie. Je hebt dan ook een gedegen kennis van procesverbetering met de daarbij behorende gedrags- en cultuurverandering.

Een MBB is verantwoordelijk voor het selecteren, trainen en coachen van verschillende change agents binnen een organisatie. Ook zal je als MBB betrokken zijn in het vinden, selecteren en succesvol uitvoeren van de juiste verbeterinitiatieven. Daarnaast ben je de sparringspartner van het management inzake het in lijn krijgen van de verbeterinitiatieven met de bedrijfsdoelstellingen. Je bent verantwoordelijk voor het kwaliteitsniveau binnen een Lean of Lean Six Sigma programma.

Masterclasses

Er zijn Black Belts in allerlei soorten en maten. Dit betekent, dat degenen die de Master Black Belt training gaan volgen, niet dezelfde voorkeuren en werkzaamheden zullen hebben. Om die reden hebben wij een rijk aanbod aan Masterclasses ontwikkeld, waarvan u er minimaal zes gaat volgen. U kunt u ook voor individuele Masterclasses inschrijven. Zie hiervoor het overzicht op de Masterclass overzichtspagina. Tijdens de masterclasses vergaart u gaandeweg de kennis en kunde die nodig is om als Master Black Belt te functioneren en leert u nieuwe vaardigheden op het gebied van:

 • Het zelfstandig verzorgen van opleidingen
 • Het adviseren, coachen en inspireren van anderen
 • Programma management (algemeen)
 • Realiseren van een succesvolle deployments
 • Succesvol funnel management (van verbeteridee tot uitvoering)
 • Het (laten) vinden, selecteren en uitvoeren van de juiste verbeterinitiatieven
 • Het samenstellen van de meest geschikte projecttools in de gegeven situatie
 • Aanvullende skills op gebied van procesverbetering (TRIZ, Design for Six Sigma, Theory of Constraints)

Hoog leerrendement
Deze Master Black Belt training is geen theoretische exercitie. In de training wordt actief gewerkt met een aantal praktijk cases. Daarnaast zorgt de kennisuitwisseling met de Master Black Belt trainer en de intervisie met de medecursisten voor een hoog leer rendement. Voor deelname aan de Master Black Belt Masterclasses is een afgeronde Black Belt opleiding een vereiste. Na aanmelding neemt onze opleidingsadviseur contact op voor een adviesgesprek.

Voor wie?
De training is bedoeld voor Black Belts Lean en Lean Six Sigma in zowel een Service of Diensten omgeving als in een Manufacturing of Logistieke omgeving.

Opzet Masterclasses

Uw Master Black Belt theoriecertificaat haalt u door minimaal zes van de aangeboden Masterclasses te volgen. Doordat u zelf een selectie aan Masterclasses samenstelt, ontstaat er een op maat gesneden programma dat u een hoger rendement oplevert.

Om het Master Black Belt Theoriecertificaat in ontvangst te kunnen nemen, volg je tenminste zes Masterclasses, minimaal 1 Masterclass per domein (Facilitator, Coach, Adviseur en Leider). Aangevuld met Masterclasses naar keuze die aansluiten bij je leerdoelen en ambitie. Gedurende de Masterclasses krijgt u de gelegenheid het geleerde direct toe te passen op praktijkcases. Er is veel ruimte voor intervisie en uitwisselen van ervaringen.

Domein 1: Facilitator

Didactisch Handelen: De finesses van het trainersvak worden in deze Masterclass nader belicht. Hoe stel je een training samen? Hoe sluit je als vormgever aan op de verschillende leerstijlen?

Domein 2: Coach

Belbin Teamrollen: Wil je je eigen talent en die van andere benutten, dan geven we je in deze masterclass inzicht en handvatten. Een verdieping op Belbin teamrollen en interactie van rollen. Nadruk op ik en mijn teamprofiel (rollen) en ik in een teamverband (hoe werken rollen samen). Haal het maximale uit jezelf en je team(s).

Belbin Team Coaching: Coaching en Belbin. Verdieping op de masterclass Belbin en coaching. Hoe coach ik vanuit mijn profiel (welke strategie past bij mij en waren liggen mijn coach talenten) en waar moet ik rekening mee houden als ik een bepaald teamprofiel coach.

Coaching: Deze Masterclass gaat over het verder uitbouwen van je rol als coach. Hoe zorg je nu voor eigenaarschap bij de ander en activeer je een lerende organisatie. Buiten inzicht en zelf ervaren helpen we je ook op weg om er vervolg aan te geven in je eigen organisatie.

Domein 3: Adviseur

Organizational Behaviour Management (OBM): Bij de introductie en implementatie van Continu Verbeteren komt ook het veranderkundige aspect aan bod. Sterker nog, om beproefde methoden als Lean en Lean Six Sigma, etc. succesvol te kunnen laten renderen, is het definiëren van het gewenste bijbehorende gedrag steeds belangrijker. Maar, hoe krijg je mensen zo ver dat ze oude gewoontes loslaten en een nieuwe manier van werken accepteren? Hoe intervenieer ik op gedrag.

Domein 4: Leider

Programma Initiatie & Uitvoering: Wat zijn de te nemen stappen bij de opzet van een Continu Verbeter programma/ initiatief? De voor- en nadelen van de verschillen de strategieën om te starten. Aan het einde van de dag weet u welke strategie het beste past bij uw context

Lean Cultuur in korte duur:‘Lean Cultuur – in korte duur!’ reikt u een methode aan die wij ‘Doorbraak Denken’ noemen. Dit is een verrassend simpele aanpak, waarmee u belemmeringen die veranderingen in de weg staan, aanpakt.

Systeem denken: Generieke interventies op resultaat zijn onvoldoende duurzaam omdat ze onvoldoende gedrag veranderen, uitleg hoe dat komt en hoe het beter kan. Het creëren van de juiste omgeving, waarbinnen medewerkers zelfstandig de taken en verantwoordelijkheden vorm kunnen geven.

Policy Deployment: Hoe werkt het hele proces, waarvan de X-matrix maar een onderdeel is. Hoe bereidt je deze voor met je team, hoe volg je deze op en stel je bij.

In de visie van UPD vervult een Master Black Belt in hun organisatie een cruciale rol bij de uitrol en implementatie van een succesvol Lean of Lean Six Sigma programma.

Voor die sleutelpositie is niet alleen theoretische bagage een vereiste, maar juist ook aandacht nodig voor programmamanagement, change management, coaching- en trainingsvaardigheden. In sommige MBB trainingen en certificeringsprogramma’s wordt echter sterk de nadruk gelegd op technische onderwerpen, hetgeen geen recht doet aan de rol van de MBB.

 • Alle criteria en richtlijnen voor de Master Black Belt Theoriecertificering (Whitepaper en Eindpresentatie) vind je hier
 • Alle criteria en richtlijnen voor de Master Black Belt Praktijkcertificering vind je hier

De training kost € 4.695,- (excl. BTW)* per deelnemer, inclusief:

 • Intake door een MBB van UPD;
 • Studiemateriaal en lunch;
 • Het volgen van 6 Masterclasses;
 • Deelnamecertificaat per Masterclass
 • Beoordeling van de Whitepaper
 • Eindpresentatie Whitepaper
 • Master Black Belt Theoriecertificaat

Exclusief:

 • Additionele coaching door een Master Black Belt van UPD.
 • De eindbeoordeling om het Master Black Belt Praktijkcertificaat in ontvangst te kunnen nemen, dit betreft een additioneel traject en de kosten hiervoor bedragen € 2.750,- ex. BTW. Criteria voor het Master Black Belt praktijkcertificaat vind je hier.

U kunt ook extra of losse Masterclasses volgen. Kijk voor de details naar ons Masterclass aanbod Het is mogelijk extra of losse Masterclasses volgen. Kijk voor de details naar ons Masterclass aanbod, en neem contact op met onze opleidingsadviseurs via 020-3453015.

Deze opleiding staat momenteel niet gepland, maar kan wel in-company worden gehouden. Meer weten? Bel of mail dan even voor nadere informatie.

 • Contactgegevens