Rondetafelbijeenkomsten voor het onderwijs

Rondetafelbijeenkomsten voor het onderwijs

Waardevolle inzichten en leren van gelijkgestemden

Het onderwijs in Nederland staat voor uitdagende vraagstukken in een snel veranderende wereld. Thema’s als gepersonaliseerd leren, een professionele kwaliteitscultuur en een leven lang leren vragen om een verandering binnen een onderwijsinstelling. Een verbeter- of veranderstrategie succesvol maken is niet altijd even makkelijk. En daarom nodigen we regelmatig bestuurders en directieleden uit voor rondetafelbijeenkomsten om met elkaar te sparren en te leren over relevante onderwerpen.

Deze rondetafelbijeenkomsten organiseren we meerdere keren per jaar, waarbij iedere bijeenkomst in het teken staat van een actueel thema op het gebied van verander- en verbeterprogramma’s in het onderwijs. De ervaring leert dat het waardevol is om stil te staan bij dergelijke thema’s en hierover te sparren met collega directieleden en/of bestuurders. Zij hebben namelijk te maken met soortgelijke vraagstukken en door hierover te spreken krijgt een ieder nieuwe inspiratie door de verschillende invalshoeken.

Platform voor kennis en intervisie

In onze ervaring met het ontwikkelen van kennis en vaardigheden zien we dat intervisie één van de meest krachtige middelen is om kennis te verbreden. Leren van en met gelijkgestemden geeft vaak inzichten en inspiratie die niet uit de literatuur te halen zijn. Tijdens de rondetafelbijeenkomsten gebruiken we de kracht van intervisie. Gezamenlijk onderzoeken we welke opgaven binnen de thema’s het meest urgent of uitdagend zijn. En wellicht dat er voor sommige facetten al direct pasklare oplossingen aanwezig zijn binnen de groep.

De thema’s voor de verschillende bijeenkomsten plannen we over het algemeen al vooruit. De thema’s voor de aankomende bijeenkomsten zijn te zien onder het tabje ‘Programma’.

Praktische informatie

De praktische informatie die we hieronder weergeven is in van toepassing voor iedere rondetafelbijeenkomst, tenzij anders vermeld.

 • Locatie: Loenen aan de Vecht
 • Tijd: Inloop vanaf 14:00 uur, start programma 14:30 uur. Afsluiting van het programma met een drankje en hapje vanaf 17:00 uur.
 • Voor wie: Dit kan verschillen per thema of bijeenkomst. Bekijk het programma van de aankomende bijeenkomsten voor meer informatie.
 • Inschrijven: Via het tabje ‘inschrijven’

Er zijn geen kosten verbonden aan de deelname aan de rondetafelbijeenkomsten.

Thema’s

Iedere rondetafelbijeenkomst heeft een eigen thema. Bij het tabblad ‘Programma’ vind je de thema’s voor de aankomende bijeenkomsten. Is er een thema dat je zelf graag onder de aandacht wilt brengen? Stuur dan even een berichtje naar thespark@upd.nl.

Praktische informatie

 • Locatie: Loenen aan de Vecht
 • Tijd: Inloop vanaf 14:00 uur, start programma 14:30 uur. Afsluiting van het programma met een drankje en hapje vanaf 17:00 uur.
 • Inschrijven: Via het tabje ‘inschrijven’

Thema’s van de rondetafelbijeenkomsten

Rondetafelbijeenkomst – 4 oktober 2023

Verandermanagement in het onderwijs

Een verandering binnen de onderwijsinstelling betekent dat het werk van medewerkers verandert. Er wordt bijvoorbeeld geacht dat zij het werk anders inrichten, nieuwe vaardigheden aanleren en dat ze op een andere manier gaan samenwerken. Dit levert uitdagende vraagstukken op voor de onderwijsinstelling en het verantwoordelijke directielid, zoals:

 • Hoe kan de intrinsieke motivatie van de medewerkers gestimuleerd worden zodat de verandering geen ‘moetje’ wordt?
 • Hoe kunnen we de (potentieel) aanwezige weerstand snel herkennen en benutten?
 • Hoe kunnen we het verandervermogen van de medewerkers activeren en vergroten?
 • Wat is de rol van het leiderschap in de verandering, vooral wanneer de organisatie minder hiërarchisch en niet top-down gedreven is?

Tijdens de bijeenkomst staan we stil bij dergelijke vraagstukken. We maken gebruik van bestaande best practices, eigen ervaring en praktijkvoorbeelden om kennis en inzichten met elkaar te delen.

Voor wie: Directieleden in het onderwijs

Rondetafelbijeenkomst – 8 november 2023

De deur uit met ‘meten is weten’

Kijkcijfers, bestsellerlijsten, kpi’s, stappen en Cito-scores: wat meten we eigenlijk niet? We vergelijken onze prestaties met die van anderen en stellen ranglijsten op van de beste opleidingen en scholen. Maar waarom? En is dat wel zo’n goed idee? We leggen de meetlat alsmaar hoger, de druk om te presteren neemt toe, en ondertussen verliezen we de werkelijke doelen uit het oog. Wanneer doen metingen meer kwaad dan goed? En hoe kan het anders?

Tijden de rondetafelbijeenkomst gaan we samen met dr. Berend van der Kolk (auteur van ‘De Meetmaatschappij’) op zoek naar antwoorden en komen onderweg langs ziekenhuizen, meetsociologen, scholen, docenten, bankiers, filosofen en motivatiepsychologen.

Voor wie: Bestuurders in het onderwijs

Deelname aan de rondetafelbijeenkomsten is kosteloos. Nadat je bent ingeschreven voor de bijeenkomst, rekenen we op jouw komst. Je kunt je afmelden tot uiterlijk 7 dagen vóór een gratis event door een mail te sturen naar thespark@upd.nl.

Locatie
Datum
Beschikbaarheid
Prijs
 
Loenen aan de Vecht
Thema: Verandermanagement in het onderwijs
04 okt 2023
Laatste vrije plaatsen
Gratis!
Loenen aan de Vecht
Thema: De deur uit met 'meten is weten'
08 nov 2023
Beschikbaar
Gratis!