Training Situationeel Leiderschap

Word een effectievere leider door de verschillen te benutten

Als leidinggevende word je geacht goed aan te sluiten op de kwaliteiten van je mensen. Je moet ze in hun kracht zetten en zorgen dat ze betrokken en gemotiveerd zijn. Klinkt eenvoudig, toch blijkt uit de ervaring dat er altijd een aantal medewerkers is waarbij dat lastig is. Hoe ontsluit je het potentieel dat je bij hen ziet? Hoe maak je de verbinding met andersdenkenden? Hoe creëer je in je team de psychologische veiligheid die nodig is om te zorgen dat er openheid is van je medewerkers en jij de feedback krijgt die je nodig hebt? Tijdens de training Situationeel Leiderschap gaan we hier uitgebreid op in.

Diversiteit en inclusie zijn tegenwoordig veelgebruikte termen. In de praktijk blijkt het voor leidinggevende echter lastig om een divers en inclusief team te creëren en succesvol te laten zijn. Uit ons eigen onderzoek blijkt dat medewerkers die anders zijn dan hun leidinggevende gemiddeld minder worden beoordeeld en ook vaker absent zijn. Als ze bij de werving al niet waren afgevallen.

Tijdens deze training leren we je om verschillen van mensen te herkennen, te erkennen én te benutten.

Situationeel Leiderschap volgens Hersey en Blanchard

Situationeel leidinggeven werd geïntroduceerd door Hersey en Blanchard in hun vermaarde onderzoek ‘The life cycle of leadership’. Volgens hen heeft een medewerker afhankelijk van zijn taakvolwassenheid in verschillende verhoudingen behoefte aan ondersteuning en instructie. Door aan te sluiten op de kennis en motivatie voor een specifieke taak kan meer effectiviteit bereikt worden.

Hersey en Blanchard definieerden 4 stijlen welke – afhankelijk van het waarneembare gedrag van de werknemer – in verschillende situaties toegepast kunnen worden.

Situationeel Leiderschap in de praktijk

Voor ons is Situationeel leidinggeven ook omgaan met de verschillen in karakter tussen een medewerker en jouzelf als leidinggevende. De Engelse psycholoog Meredith Belbin, die elf jaar lang onderzoek deed naar de effectiviteit van teams, vond negen zogenoemde teamrollen: combinaties van eigenschappen, die staan voor complementaire samenwerkingsstijlen.

Diverse teams zijn in de regel succesvoller, mits ze die diversiteit ook productief weten te maken. De teamrollen worden gevormd door combinaties van karaktereigenschappen en beschrijven de karakteristieke manier waarop iemand zich gedraagt en met anderen omgaat.

Als leidinggevende kan je het beste uit elke medewerker te halen door beter aan te sluiten op de kwaliteiten en beperkingen van zijn of haar teamrollen en je leiderschapsstijl daarop aan te passen.

De ene medewerker vindt het namelijk prettig als je heel concreet de verwachting weergeeft, de ander voelt zich daardoor verstikt en creatief begrensd. De één gedijt goed bij een flinke uitbrander, terwijl de ander zich nooit meer durft open te stellen.

Wat je gaat leren tijdens deze training

We behandelen uitgebreid de theorie over Situationeel Leiderschap. We maken hierbij direct de vertaalslag naar de praktijk; wat betekent dit voor jou als leidinggevende? Daarnaast leer je in deze training om karakterprofielen te herkennen en je leiderschapsstijl erop aan te passen. Hierdoor weet je voor het team als geheel de diversiteit beter te benutten en voelt elk teamlid zich betrokken en gewaardeerd, omdat hij of zij ‘in zijn kracht gezet wordt’. Als gevolg bereik je een hoge mate van inclusiviteit binnen jouw team; iedereen komt tot zijn recht!

Met de kennis uit deze training:

 • leer je de teamrollen van je teamleden in te schatten en hun diversiteit beter te benutten;
 • leer je wat elke teamrol nodig heeft om beter te presteren;
 • ervaar je minder frustratie, omdat je veel beter begrijpt wat de ander drijft;
 • ben je instaat een positievere sfeer in je team te creëren met meer wederzijds begrip en een sterke mate inclusiviteit;
 • ben je minder tijd kwijt aan herhalende, onplezierige feedbackgesprekken die niet leiden tot een gewenst resultaat;
 • verbeter je de teamresultaten, doordat je ook afspraken kunt maken met de medewerkers waarmee je minder een natuurlijke “klik” ervaart.

Voor wie is de training Situationeel Leiderschap?

Deze training is uiteraard zeer geschikt voor iedere leidinggevende; van teammanager tot directielid. De uitdagingen zijn namelijk voor iedere leidinggevende herkenbaar. Maar, we komen ook vaak in situaties terecht waar we als leidinggevende acteren, terwijl dit niet gestoeld is op een hiërarchische rol. Denk bijvoorbeeld eens aan projectleiders, consultants of trainers. Deze training helpt ook hen om effectiever te zijn in de verschillende rollen die ze bekleden.

Hoe zit het programma eruit?

De training bestaat uit twee dagen en een intensieve voorbereiding. De praktische toepassing staat centraal.

Voorbereiding

In de voorbereiding op deze training nemen we een drietal testen bij je af. Dit zijn de testen die Belbin ook gebruikte bij zijn onderzoek op Cambridge. Nadat je de testen hebt ingevuld ontvang je een boekje met de uitleg van de teamrollen en achtergronden over het model, daarnaast ontvang je een boekje over het coachen van (andere) teamrollen. In een individueel gesprek koppelen we de testresultaten terug en bepalen we jouw beste teamrollen. Voorafgaand aan het gesprek ontvang je ook een verklarend rapport van de belangrijkste test, de 16PF®. De 16PF® persoonlijkheidsvragenlijst staat wereldwijd bekend als één van de meest valide en nauwkeurige voorspellers van menselijk gedrag.

Dag 1

 • Leren over achtergronden van de modellen van Hersey en Blanchard en Belbin aan de hand van een aantal interactieve scenes met twee acteurs die worden geregisseerd door de deelnemers.
 • Verkennen van een aantal wetmatigheden in teamdynamiek en aansturing aan de hand van samenwerkingsoefeningen.
 • Maken van een inschattingsoefening van de teamrollen van je eigen (project)team, sterkte-zwakteanalyse van elke medewerker.
 • Verdiepen van jouw 16PF®-profiel door intervisie in kleine groepjes: op zoek naar de verschillen.

Dag 2

 • De tweede dag staat in het teken van zoveel mogelijk zelf toepassen. Jouw eigen casus met een of meer medewerkers staat centraal.
 • Gedragsalternatieven oefenen met een acteur en deze evalueren.
 • Analyseren van typische gedragspatronen in het omgaan met andere teamrollen.
 • Aanzet maken tot een ontwikkelplan van jouzelf als leidinggevende.
 • Maken van Plan van Aanpak Situationeel Leidinggeven voor jouw team.

Investeringsoverzicht

De investering voor deze training bedraagt € 1.395,- exclusief BTW. Dit is inclusief het lesmateriaal, de locatiekosten, de testserie en het persoonlijke terugkoppelgesprek van 1 uur.

BTW- vrij factureren?

UPD is aangesloten bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Hierdoor kunnen wij onze opleidingen vrij van BTW factureren, indien je als organisatie of particulier hiervoor in aanmerking komt. In dat geval vermeerderen we de prijzen die vermeld staan op onze website niet met 21% BTW. Wel rekenen we een toeslag van 10% die nodig is om de kosten voor deze mogelijkheid te dekken. Hieronder laten we dit zien aan de hand van 2 rekenvoorbeelden met een opleidingsbedrag van € 1.000,-:

 • Je bent als organisatie BTW plichtig: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 21% BTW ( € 210,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.210,-. De BTW kan jouw organisatie weer terugvorderen bij de Belastingdienst.
 • Je bent vrijgesteld van BTW: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 10% opslag( € 100,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.100,-.

Om een BTW vrije factuur te ontvangen kun je dit aangeven bij het boeken van de opleiding. Let op: Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze die je maakt, raadpleeg bij twijfel altijd een accountant of de belastingdienst.

Klantreviews van deze opleiding Situationeel leidinggeven:

  Nienke
  03-06-2024
  Beoordeling: 8/10
  Duidelijke uitleg met praktische tools en meteen oefenen
  Nick
  03-06-2024
  Beoordeling: 8/10
  Goed uitgelegd en ik vond het fijn dat de groep niet te groot was
  Frederik
  05-12-2023
  Beoordeling: 8/10
  Fijne balans tussen theorie en praktijk.
  - Anoniem -
  05-09-2023
  Beoordeling: 9/10
  Ik vond de docenten heel goed, ze legden de theorie goed uit en door de eigen cases te behandelen snap ik goed waar ik in vervolg op moet letten in gesprekken
  Maarten
  05-09-2023
  Beoordeling: 9/10
  Prima training met genoeg diepte, theorie en praktijk om mee te nemen in de praktijk
  Anne
  05-09-2023
  Beoordeling: 8/10
  Goed om vooral eens een moment stil te staan bij je eigen bedrijfsprofielen en de theorie erachter, maar dit op de tweede dag ook in de praktijk te kunnen oefenen met rollenspellen.
  - Anoniem -
  16-03-2023
  Beoordeling: 9/10
  Goede docenten, gedegen inhoud
  Jeroen
  16-03-2023
  Beoordeling: 9/10
  Juiste verhouding theorie en gelegenheid om praktijk te oefenen.
  Lieke
  16-03-2023
  Beoordeling: 8/10
  Had een dag langer mogen duren, omdat de theorie niet helemaal behandeld kon worden op de eerste dag. Ook was er onvoldoende tijd om 6 cases te behandelen op de 2e dag (Gelukkig waren er maar 4 ingeleverd). Fijn om eerst een assessment te doen, dan theorie te behandelen en vervolgens rollenspellen te spelen. Had nog wel meer willen oefenen met rollenspellen.
  Anouskha
  26-9-2022
  Beoordeling: 8/10
  Vooral ook de Belbin testen dragen bij aan herkenning tijdens de opleiding.
  Joshuah
  26-9-2022
  Beoordeling: 8/10
  Goede mix van theorie en oefening in de praktijk. Leuke trainers die een mooie connectie maakten
  Jurgen
  26-9-2022
  Beoordeling: 9/10
  Goede en inspirerende opleiding o.l.v. goede trainers
  Kim
  7-6-2022
  Beoordeling: 9/10
  Leerzaam en voldoende ruimte om vragen te stellen en casussen te oefenen.
  Fenna
  7-6-2022
  Beoordeling: 9/10
  De diepte in gaan met Belbin team rollen, situationeel leiderschap en je gesprek uitkomsten verbeteren gaf mooie en nieuwe inzichten!
  Frank
  7-6-2022
  Beoordeling: 8/10
  Prettig en professioneel

Locatie
Startdatum
Beschikbaarheid
Prijs
 
Utrecht
16 sep 2024
lesdagen Lesdagen:
 1. ma 16 sep 2024
 2. ma 30 sep 2024
Beschikbaar
€  1.395
Eindhoven
16 sep 2024
lesdagen Lesdagen:
 1. ma 16 sep 2024
 2. ma 30 sep 2024
Beschikbaar
€  1.395
Utrecht
04 nov 2024
lesdagen Lesdagen:
 1. ma 04 nov 2024
 2. ma 18 nov 2024
Beschikbaar
€  1.395