Wat is DMAIC?

Define, Measure, Analyze, Improve en Control

Dit zijn de fasen die structuur aanbrengen binnen je verbeterproject. Elke fase heeft zijn eigen specifieke acties die ervoor zorgen dat je goed voorbereid aan de volgende fase begint.

dmaic structuur project

Vraag jezelf altijd twee dingen af:

  • Wat is succes?
  • Welk project gaat hieraan bijdragen?

Het beantwoorden van deze vragen stelt je in staat het juiste project te selecteren om succes te behalen. Het proces dat je gaat aanpakken, moet namelijk wel voor verbetering vatbaar zijn. Een goed verbeterproject heeft:

  • Een duidelijk probleem binnen het proces.
  • De potentie om te resulteren in een hogere klanttevredenheid, hogere omzet, lagere kosten of verbeterde efficiëntie
  • Verzamelbare gegevens.

DMAIC helpt het management om een pijplijn te creëren met projecten die klaar zijn voor verbetering. Elk bedrijf heeft last van obstakels in de operatie, maar het management weet niet altijd wat ze eerst aan moeten pakken. Lean Six Sigma schiet te hulp in de vorm van richtlijnen om op het juiste moment het juiste project te selecteren. Is een project geselecteerd, dan kan het verbeterteam aan de slag met DMAIC om zo het verbeterproject te verfijnen en toe te werken naar meetbare en duurzame resultaten.

En dan nu: de DMAIC-fases op een rijtje

Define

De eerste fase van de DMAIC is Define. Welk probleem wil je oplossen? Dat is de eerste vraag die je tijdens deze eerste fase gaat beantwoorden. Hoe? Door het creëren van een projectcharter. Een project charter is een document, meestal één pagina met daarop de volgende elementen: het probleem, de scope, de doelen en stakeholders van het project. Hierdoor ontstaat er begrip voor de wensen en waarde van de klant. In deze Define-fase bepaalt het verbeterteam de contouren van hun inspanningen voor zichzelf, maar ook voor het management.

Measure

Wat is de huidige performance van het proces? Dit ga je eerst meten. Meting is van cruciaal belang, dus het verzamelen van de juiste data staat voorop. Niet alleen bepaal je het beginpunt van het proces, maar ook ga je op zoek naar aanwijzingen om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Dit kost tijd. Daarom is het zo handig dat in de Define-fase al is vastgesteld wat je gaat meten.

Analyze

Wat geeft je data aan? Analyseren gaat hand in hand met meten. Een verbeterteam bestaat uit verschillende mensen die verschillende data of aanvullende gegevens verzamelen. Op de momenten dat het team tijdens Measure-fase de data doorneemt, is het goed mogelijk dat het besluit om het dataplan aan te passen. Analyseren volgt zo op meten, meten volgt op analyseren. Het verbeterteam blijft op deze manier zowel de data als het proces analyseren om oorzaken, verspillingen en defecten te achterhalen.

Improve

Hoe ga je het probleem oplossen? Hier kun je over gaan nadenken zodra je team tevreden is over de verzamelde data en zeker weet dat aanvullende data en analyses niet van toegevoegde waarde zullen zijn. Het probleem en de bijbehorende oorzaken zijn duidelijk, het is tijd om oplossingen te inventariseren. Waarschijnlijke sluimeren deze oplossingen al rond. Nu, in de Improve-fase, is het zaak om structuur aan te brengen in al die ideeën en de juiste oplossing in te voeren. Je zult merken dat de oplossing soms heel eenvoudig kan zijn of juist iets waar je nog nooit eerder aan hebt gedacht.

Control

Hoe zorg je ervoor dat jouw verbetering blijvend is? De Control-fase van de DMAIC is een mini-versie van procesmanagement. Want wat gebeurt er tijdens deze fase? Uitermate belangrijk is het om de lus te sluiten en om na de invoering van een verbetering te blijven controleren of het proces onder controle blijft. Door de bepalende parameters te blijven monitoren wordt voorkomen dat het proces weer out-of-control raakt. Verder wordt de nieuwe standaard gedocumenteerd.