Lean Six Sigma Black Belt opleiding

16 dagen | Strategisch & Tactisch | Leer van toonaangevende Lean Six Sigma experts

Tijdens de Lean Six Sigma Black Belt Opleiding wordt je opgeleid om (bijna) full-time aan de slag te kunnen gaan met (grotere) verbeterinitiatieven. Black Belts hebben zowel een tactische als een strategische rol. Je begeleidt Green Belts en adviseert het strategisch management van jouw organisatie. Tijdens deze opleiding leer je alles om beide aspecten tot in perfectie uit voeren.

Black Belts zijn de echte zwaargewichten binnen Lean Six Sigma programma’s. Zij initiëren grote verbetertrajecten, begeleiden de Green Belts bij de uitvoer en zijn een sparringspartner voor het strategisch management. Het is daarom belangrijk om behalve stevige inhoudelijke kennis van Lean Six Sigma ook de nodige skills te ontwikkelen op het gebied van systematische analyse, verandermanagement en stakeholder management. En van wie kun je dat beter leren dan Lean Six Sigma experts die dit dagelijks doen?

Schrijf je in voor deze opleiding

inschrijven

Opbouw van de Lean Six Sigma Black Belt opleiding

Deze opleiding is een combinatie van de Lean Six Sigma Green Belt en de Upgrade Green to Black Belt Lean Six Sigma. Heb jij al een Green Belt op zak? Dan hoef je enkel de upgrade te doen om als Black Belt aan de slag te kunnen.

Tijdens de Black Belt opleiding leer je dus eerst alles op Green Belt niveau, dit helpt je later weer bij de begeleiding van de Green Belts tijdens verbeterinitiatieven. Vervolgens gaan we in de upgrade een verdieping doen op de kennis en voegen we elementen als verandermanagement, design for Lean Six Sigma, facilitation skills en stakeholdermanagement toe.

Aan het einde van de opleiding krijg je één certificaat: Lean Six Sigma Black Belt.

Informatie voor inschrijving

Deze opleiding bestaat uit 2 onderdelen. Wanneer jij je via deze pagina inschrijft voor een Black Belt Lean Six Sigma nemen wij contact met je op om de opleidingsdata van de verschillende onderdelen te bespreken.

Je kunt zelf de startdata van de Green Belt en de Upgrade bekijken, of je laat het ons uitzoeken voor je; wel zo makkelijk. Heb je hier vragen over? Neem dan even contact met ons op via 020 – 345 3015.

Wat ga je leren tijdens de Lean Six Sigma Black Belt Opleiding?

Tijdens deze opleiding krijg je diepe inhoudelijke kennis van Lean Six Sigma. Je leert hoe je deze kennis in de praktijk brengt op Black Belt niveau en hoe je tegelijkertijd deze kennis gebruikt om de Belts binnen jouw organisatie effectief te begeleiden.

Je wordt klaargestoomd om complexe Lean Six Sigma projecten te begeleiden. Met complex bedoelen we projecten die afdelingen overstijgen en/of een groot verbeterpotentieel hebben (meer dan € 100.000,-).

Verder leren we je alles wat je nodig hebt om mensen te begeleiden op de verbeterreis en om als strategisch adviseur aan de slag te gaan. Hiervoor maken we een effectieve mix tussen methodische kennis en kennis op het gebied van verandermanagement.

TIP!

Zijn er meer mensen binnen jouw team of organisatie die deze opleiding willen volgen? Dan zijn onze ‘Incompany trainingen’ vaak voordeliger en efficiënter.

Meer weten?

Lees dan hier verder »

Wat kun je als Black Belt Lean Six Sigma?

Een bedrijf omvormen tot een data-gedreven organisatie met een cultuur van continu verbeteren. Als Black Belt leidt je binnen je organisatie initiatieven op waardestroom-niveau die gekoppeld zijn aan de langetermijnvisie van de organisatie. Je weet perfect hoe je het management én de mensen op de werkvloer kunt overtuigen, opleiden, begeleiden en coachen. Dit komt door jou effectieve kennismix van de (harde) tools en de (zachte) veranderkunde. Je zet zelf een Lean Six Sigma verbeterprogramma op en begeleidt Green Belts bij het uitvoeren van nieuwe projecten (minimale verbeteromvang in financiële termen €100k).

Hoe werken wij?

Bij UPD staat jouw maximale leerrendement centraal. Daarom hanteren we voor deze opleiding een combinatie van e-learning met praktijkgerichte lesdagen. Het theoriegedeelte van de opleiding is digitaal beschikbaar (en blijft dit gedurende een periode van één jaar). Zo heb jij de vrijheid om de lesstof te bestuderen waar en wanneer jou dat het beste uitkomt. Zo lang je wilt, en zo vaak je maar wilt. Voor het praktijkdeel kom je naar een training op locatie waarin je met andere deelnemers de kneepjes van het vak leert.

Van ellenlange PowerPointpresentaties zijn wij geen fan, dus tijdens de lesdagen gaan de trainers actief met je aan de slag. Dat betekent veel oefenen met de theorie, simulaties beleven en praktisch aan de slag in kleine groepjes. Alle trainers hebben ruime ervaring in het implementeren van verandertrajecten en weten heel goed hoe zij hun praktijkkennis aan jou kunnen overbrengen. Laat je inspireren door hun energie!

Coaching op je werkplek

Om het maximale uit de training te halen, raden we je aan om een Lean Six Sigma verbeterproject uit te voeren en je praktijkcertificaat te halen. Een belangrijke succesfactor voor maximale projectresultaten, is coaching door een ervaren (Master) Black Belt. Op deze manier krijgt jouw verbeterproject meer diepgang, scherpte en impact. Voor afronding van de opleiding dien je 2 projecten af te ronden. Het tarief voor 24 uur coaching in combinatie met praktijkcertificering is € 3.960,-.

Schrijf je in voor deze opleiding

inschrijven

Heb je nog vragen?

Neem een kijkje bij de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Bel ons op 020-3453015 of mail naar inschrijven@upd.nl. We helpen je graag!

Tijdens deze opleiding krijg je uitgebreide uitleg van de DMAIC-methodiek. Je trainer legt per fase alle tools en technieken uit, waarna je ze gaat toepassen. Zo krijg je een helder en overzichtelijk beeld van een compleet Lean Six Sigma programma.

Tijdens de opleiding pak je twee verbeterinitiatieven binnen je eigen werkomgeving beet, zodat je meteen je eigen verbeterkracht ervaart.

Het programma voor deze opleiding bestaat uit de volgende modules:

Succesvol implementeren van Lean Six Sigma

 • Wat is ervoor nodig om Lean Six Sigma in een organisatie te implementeren?
 • Hoe definieer je een verbeterstrategie?
 • Wat zijn Key Performance Indicatoren en wat is een Management Informatie Systeem?
 • Wat voor leiderschap is nodig in een Lean Six Sigma organisatie?

Het succes van Lean

 • Wat maakt het ‘Toyota Production System’ zo succesvol?
 • De 5 stappen: Value, Valuestream, Flow, Pull, Perfection;
 • De A3 methodiek;
 • Lean methodieken als SMED, valuestream mapping en future state bouwen;
 • Lean in de dienstverlening.

Statistiek op Black Belt niveau

 • Hoe bepaal je de grootte van de steekproef?
 • De statistiek achter Gage R & R en de Kappa test;
 • Introductie in hypothese testen;
 • Verdelingen waaronder: Chi-kwadraat en Binomiaal;
 • Introductie Design of Experiment (DoE);
 • Opzetten van experimenten;
 • Design for Lean Six Sigma (DFSS) 
 • Introductie in de stappen van Design for Lean Six Sigma: DMADV (Definieer, Meet, Analyseer, Ontwerp en Verifieer)
 • Regelkaarten.

Coaching – valkuilen en aandachtspunten

 • Coachen tijdens de Define en Measure fase een aandachtspunten voor Greenbelts en het management;
 • Valkuilen tijdens de Analyse fase;
 • Aandachtspunten en valkuilen voor Green Belts tijdens de Improve fase;
 • Hoe zorg je voor een duurzame verankering van de oplossing in de organisatie.

Voorbereiding op het Black Belt examen

 • Een case leidt je langs de stappen van DMAIC;
 • Je krijgt gelegenheid om met statistiek te oefenen.

Certificering bij deze opleiding; nationaal erkend, internationaal geaccrediteerd

Een opleiding volgen doe je niet zomaar, je wilt daar in je huidige werk en jouw toekomstige carrière profijt van hebben. Met het Lean Six Sigma Black Belt certificaat van UPD ben je daarvan verzekerd.

Het UPD Certificaat – certificering door de marktleider

Na afronding van deze Lean Six Sigma Black Belt Opleiding ontvang je het UPD Certificaat. UPD is afgelopen jaren uitgegroeid tot een autoriteit op het gebied van continu verbeteren en vernieuwen. Wij zijn dagelijks actief bij een groot deel van de top-250 bedrijven van Nederland.

Onze naam wordt erkend en herkend als marktleider in Lean en Lean Six Sigma opleidingen. Het certificaat dat wij afgeven voor deze training bewijst dat jij voldoet aan de kwaliteitseisen die organisaties stellen aan Lean professionals. Kortom, een UPD Certificaat geeft jouw Lean Six Sigma Black Belt certificering extra waarde en is het ideale startpunt voor jouw carrière als Lean Six Sigma Professional.

Lean Six Sigma Black Belt certificering

Een Lean Six Sigma Black Belt opleiding bestaat uit 2 delen; Lean Six Sigma Green Belt en een Lean Six Sigma Upgrade Green to Black Belt. Om als Lean Six Sigma Black Belt gecertificeerd te worden, dienen beide onderdelen succesvol afgerond te worden. Voor beide delen bieden we hiervoor een theorie- en praktijkcertificering. De theoriecertificering is inbegrepen voor beide onderdelen. De kosten voor de Lean Six Sigma Black Belt praktijkcertificering bedragen € 825,- exclusief BTW.

Lees hier meer over de Black Belt Certificering.

Coaching

De ervaring leert dat het succes van de praktijkcertificering vergroot wordt wanneer tijdens het uitvoeren van de praktijkopdracht gebruik gemaakt wordt van coaching. Tijdens de coaching helpt de coach om de praktijkopdrachten te vormen, uit voeren en te voltooien volgens de geldende richtlijnen. Dit verhoogt het succes van de certificering en over het algemeen wordt het resultaat van het verbeterinitiatief vergroot.

Coaching is beschikbaar in pakketten van 4 uur. De kosten voor 4 uur coaching bedraagt € 800,- exclusief BTW. Over het algemeen hanteren we een richtlijn van 8 uur coaching per verbeterinitiatief.

Investering Lean Six Sigma Black Belt Opleiding

De Lean Six Six Sigma Black Belt is een combinatie van de Lean Six Sigma Green Belt en de Upgrade Green to Black Belt Lean Six Sigma. Je kunt je afzonderlijk voor deze 2 opleidingen aanmelden. Echter profiteer je van een mooie korting als jij je direct voor het hele programma aanmeld.

Bij aanmelding voor het hele Black Belt Lean Six Sigma programma is de investering: € 6.995 (excl. BTW). De 2 losse programma’s zijn samen: € 8.890,-. Je bespaart dus ruim 20% op de kosten wanneer je direct een inschrijving doet voor het Black Belt programma.

Alle kosten voor de opleiding zijn exclusief BTW en inclusief:

 • Het studiemateriaal;
 • Een lifetime licentie voor SigmaXL;
 • Een reële bedrijfssimulatie;
 • Theorie certificering.

Maak gebruik van Coaching en haal het maximale rendement uit jouw opleiding.

Om het maximale uit de opleiding te halen, raden we sterk aan om gebruik te maken van coaching op jouw werkplek. Dat vergroot de slagingskans van jouw verbeterinitiatief exponentieel. We koppelen je aan een van onze ervaren (Master) Black Belts en je krijgt een coachingsbudget van 2 x 12 uur (2 projecten).

De kosten voor 24 uur coaching zijn € 4.800,-. Binnen dit coachingsbudget wordt 3 uur gereserveerd voor de beoordeling van de praktijkcertificering.

Informatie voor inschrijving

Deze opleiding bestaat uit 2 onderdelen. Wanneer jij je via deze pagina inschrijft voor een Black Belt Lean Six Sigma nemen wij contact met je op om de opleidingsdata van de verschillende onderdelen te bespreken.

Je kunt zelf de startdata van de Green Belt en de Upgrade bekijken, of je laat het ons uitzoeken voor je; wel zo makkelijk. Heb je hier vragen over? Neem dan even contact met ons op via 020 – 345 3015.

* UPD is aangesloten bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).
Dit betekent dat al onze trainingen BTW vrij kunnen worden aangeboden.

Overtuig je werkgever

Het kan zijn dat je werkgever nog wat vragen heeft rondom deze gekozen training. Zoals “Waarom via UPD?”, “Hoe zit het met de tijdinvestering?” of “Wat als de training toch niet bevalt?”. Op al dit soort vragen geven we antwoord op de pagina informatie voor werkgevers. Bekijk de pagina of stuur hem door aan je leidinggevende.

BTW- vrij factureren?

UPD is aangesloten bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Hierdoor kunnen wij onze opleidingen vrij van BTW factureren, indien je als organisatie of particulier hiervoor in aanmerking komt. In dat geval vermeerderen we de prijzen die vermeld staan op onze website niet met 21% BTW. Wel rekenen we een toeslag van 10% die nodig is om de kosten voor deze mogelijkheid te dekken. Hieronder laten we dit zien aan de hand van 2 rekenvoorbeelden met een opleidingsbedrag van € 1.000,-:

 • Je bent als organisatie BTW plichtig: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 21% BTW ( € 210,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.210,-. De BTW kan jouw organisatie weer terugvorderen bij de Belastingdienst.
 • Je bent vrijgesteld van BTW: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 10% opslag( € 100,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.100,-.

Om een BTW vrije factuur te ontvangen kun je dit aangeven bij het boeken van de opleiding. Let op: Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze die je maakt, raadpleeg bij twijfel altijd een accountant of de belastingdienst.

Klantreviews van deze Lean Six Sigma Black Belt opleiding:

  Marion
  02-10-2023
  Beoordeling: 8/10
  Het was echt een verdieping op de green belt. We waren helaas maar met 4, vandaar dat de opbouw van het lesprogramma niet goed uit de verf kwam. Je gaat vooral zelf aan de slag, waardoor je het al doende leert.
  Gerard
  02-10-2023
  Beoordeling: 10/10
  Een waardevolle toevoeging op de Greenbelt. De BlackBelt geeft veel meer verdieping en geeft mij ook meer handvatten om het geleerde in de praktijk toe te passen.
  Susanne
  15-05-2023
  Beoordeling: 9/10
  Very nice balance in soft skills vs hard skills vs personal development
  - Anoniem -
  07-11-2022
  Beoordeling: 8/10
  geen
  Jan
  15-09-2022
  Beoordeling: 8/10
  opleiding was goed geregeld, logistiek in orde, goede leraar
  Dominique
  19-5-2022
  Beoordeling: 8/10
  Marlies is the best trainer you can imagine, I really enjoyed learning from her, hearing her stories, as well as here knowledge level and willingness to share. In the beginning off the course we had a different training, not nearly as good and torough as Marlies. Otherwise, I would have given a 10.
  Semra
  19-5-2022
  Beoordeling: 8/10
  Some pages in the training document in Dutch in the English version of it.
  balaji
  19-5-2022
  Beoordeling: 9/10
  Nice contents and very interactive.
  - Anoniem -
  19-5-2022
  Beoordeling: 10/10
  Really liked and enjoyed the training, the teacher Marlies was really helpful with all the insights she was able to give us and always made the content fun, that is something quite special 🙂 Thank you Marlies!
  - Anoniem -
  19-5-2022
  Beoordeling: 8/10
  Story line was clear and explanation was also clear and according expectations.
  - Anoniem -
  19-5-2022
  Beoordeling: 8/10
  Good content and trainer
  - Anoniem -
  4-10-2021
  Beoordeling: 9/10
  Fijne manier om stof te doorleven met sprekende casussen. Ook fijn dat er meegedacht is in stuk hybride vorm van les krijgen zonder af te moeten haken ivm Corona maatregelen van bedrijf.
  Hans
  4-10-2021
  Beoordeling: 9/10
  Leuke training die mooie combinatie vormde van een opfrissing uit eerdere trainingen en opleidingen icm nieuwe stof
  Maria
  25-5-2021
  Beoordeling: 10/10
  Well prepared course
  - Anoniem -
  25-5-2021
  Beoordeling: 9/10
  Well delivered and overcoming the challenges of distance learning due to Corona.
  Giovanna
  25-5-2021
  Beoordeling: 8/10
  Very good the physical session, it's a pity part of it was on line, on line is less effective
  Bas
  15-4-2021
  Beoordeling: 10/10
  Leerzaam, interactief, waardevol.
  Konstantinos
  22-2-2021
  Beoordeling: 9/10
  Interactive learning through real life examples, keeping you alert.
Locatie
Startdatum
Beschikbaarheid
Prijs
 
Utrecht
12 aug 2024
lesdagen Lesdagen:
 1. ma 12 aug 2024
 2. di 13 aug 2024
 3. ma 19 aug 2024
 4. di 20 aug 2024
 5. ma 26 aug 2024
 6. di 27 aug 2024
 7. ma 25 nov 2024
 8. di 26 nov 2024
 9. ma 16 dec 2024
 10. di 17 dec 2024
 11. ma 06 jan 2025
 12. di 07 jan 2025
 13. ma 27 jan 2025
 14. di 28 jan 2025
 15. ma 10 feb 2025
 16. di 11 feb 2025
Beschikbaar
€  6.995