Lean Black Belt Opleiding met internationale accreditatie

Lean Black Belt opleiding

Internationaal geaccrediteerd certificaat | Volledig praktijkgericht | Leer van de échte experts

Als Lean Black Belt maak jij de verandering binnen jouw organisatie mogelijk. Je gaat grote Lean transformaties begeleiden, zowel op de gedragskant als het verbeteren van de processen in de organisatie. Hiervoor heb je een hele specifieke set aan kennis en vaardigheden nodig; van diepgaande kennis van Lean tot de vaardigheden om Green Belts in Lean te begeleiden.

Lean Black Belt opleiding - Behaal het hoogste niveau in Lean

Tijdens deze Lean Black Belt opleiding leer je alles wat je moet weten om een organisatie en de mensen binnen de organisatie te begeleiden tijdens een Lean transformatie. Hiervoor leer je eerst alles op het niveau van een Green Belt in Lean, dit helpt je later weer bij de begeleiding van de Green Belts tijdens verbeterinitiatieven. Vervolgens doe je een upgrade Green To Black Belt in Lean waarin je een verdieping krijgt op de kennis en waarin we uitgebreid de menselijke kant van veranderen behandelen.

Opbouw van de Lean Black Belt opleiding

Deze opleiding is een combinatie van de Green Belt in Lean en de Lean Upgrade Green to Black Belt. Heb jij al een Green Belt op zak? Dan hoef je enkel de upgrade te doen om als Black Belt aan de slag te kunnen.

Aan het einde van de opleiding krijg je één certificaat: Black Belt in Lean.

Informatie voor inschrijving

Deze opleiding bestaat uit 2 onderdelen. Wanneer jij je via deze pagina inschrijft voor een Lean Black Belt nemen wij contact met je op om de opleidingsdata van de verschillende onderdelen te bespreken.

Je kunt zelf de startdata van de Green Belt in Lean en de Lean Upgrade Green to Black Belt bekijken, of je laat het ons uitzoeken voor je; wel zo makkelijk. Heb je hier vragen over? Neem dan even contact met ons op via 020 – 345 3015.

Resultaat van de Lean Black Belt opleiding

Na het succesvol afronden van deze opleiding heb je:

 • Kennis en vaardigheden die nodig zijn om de rol van Lean Black Belt succesvol te vervullen;
 • Inzicht in de proces- en gedrags-kant van een Lean programma en de een toolbox met mogelijke interventies;
 • Kennis en vaardigheden om als strategisch adviseur het leiderschap van jouw organisatie te begeleiden gedurende de transformatie;
 • Inzicht in de verschillen tussen mensen en hoe je deze verschillen kunt herkennen, erkennen en benutten.

Wat je leert tijdens de Lean Black Belt Opleiding

Tijdens de opleiding ontwikkel je diepe inhoudelijke kennis van Lean en leer je hoe je deze kennis in de praktijk brengt. Tegelijkertijd ontwikkel je de vaardigheden om andere verbeterprofessionals binnen jouw organisatie te begeleiden en te coachen.

Als Lean Black Belt ga je de Lean transformatie binnen jouw organisatie begeleiden. Daarom leren we je hoe verbeterprojecten kunt uitvoeren die afdelingen overstijgen en/of een groot verbeterpotentieel (meer dan € 100.000,-) hebben. Om dit te realiseren krijg je tijdens deze opleiding de kennis en vaardigheden om als strategisch adviseur binnen jouw organisatie aan de slag te gaan.

Tijdens de opleiding leer je dus alles wat je nodig hebt om de organisatie en de mensen binnen de organisatie te begeleiden tijdens de transformatie. Je ontwikkelt tijdens de opleiding daarom een gebalanceerde mix van kennis en vaardigheden op het gebied van de Lean filosofie én op het gebied van verandermanagement. Enkele onderdelen waar we tijdens deze opleiding uitgebreid bij stil staan zijn:

Bekijk onder het tabje ‘programma’ de volledige uitwerking van het programma voor de Lean Black Belt.

<!–

Direct aan de slag: Leer over Policy Deployment

5S E-learning Minimodule

Policy Deployment is een belangrijk onderdeel van Lean. Policy Deployment (ook wel Strategy Deployment genoemd) is het proces dat er voor zorgt dat de missie, visie en strategische doelen vertaald worden naar kleinere operationele doelen.

Tijden de Lean Black Belt opleiding wordt dit onderwerp uitgebreid behandeld, maar als je wilt kun je er nu al meer over leren. Vul hieronder jouw mailadres in en wij sturen je de Whitepaper van Jan Heijneman (MSc Lean Enterprise) over Policy Deployment.

–>

De meest effectieve manier van leren

Jaarlijks leiden we meer dan 3.500 verbeterprofessionals op en dat doen we al langer dan 20 jaar. We hebben in die tijd flink wat ervaring opgedaan met het opleiden van mensen en daar profiteer je van. Deze opleiding is ingericht om jou zo effectief mogelijk te laten leren. Dat betekent dat we een deel van de kennis overdragen middels E-learning, zodat we tijdens de lesdagen ons helemaal kunnen richten op het toepassen van de kennis binnen jouw organisatie.

Tijdens de opleiding werk je direct aan jouw praktijkopdracht. Hierin pas je hetgeen je leert direct toe in de praktijk. Dit helpt om de lesstof beter te begrijpen, te borgen dat de kennis en vaardigheden beter beklijven en zorgt ervoor dat je de investering in de Lean Black Belt opleiding vrijwel direct terugverdiend.

Ervaren trainers uit de praktijk

Wanneer je aan de slag gaat met het toepassen van Lean op de werkvloer zul je al snel merken dat de praktijk weerbarstig is. Wij zijn pas succesvol als jij in staat bent om als Lean Black Belt binnen jouw organisatie bij te dragen aan duurzame prestatieverbetering en verandering. Daarom zorgen we dat jij tijdens de opleiding kunt leren van trainers die zélf de nodige praktijkmeters hebben gemaakt. In veel gevallen zijn onze trainers nog meerdere dagen per week bezig met het uitvoeren van verbeterprojecten bij onze klanten.

Zo zorgen we dat jouw trainer je echt kan ondersteunen bij het realiseren van prestatieverbetering door je de nodige hulpmiddelen aan te bieden en te begeleiden bij het ontwikkelen van de benodigde vaardigheden. Lees hier meer over onze trainers en maak vast kennis met ze.

Schrijf je in voor deze opleiding

inschrijven

Heb je nog vragen?

Neem een kijkje bij de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Bel ons op 020-3453015 of mail naar inschrijven@upd.nl. We helpen je graag!

De trainingsdagen van de Black Belt in Lean opleiding starten om 09.00 uur en duren tot ongeveer 17.00 uur.

Wij leren je:

 • Basiskennis van Lean Management, Lean Thinking, verspilling en Continu verbeteren.
 • 5S, Visueel Management & Lean Operational Management
 • PDCA, 5 Times Why & Beslismatrix.
 • Draagvlak creëren, weerstand overwinnen en borging van verbeterinitiatieven.
 • Systeemdenken;
  • Verschillen tussen Scientific management en Systeemdenken, Redesign van het systeem.
 • Reflecteren in Actie;
 • Belbin rollen & 14 management principes MMO.
 • Policy Deployment;
  • Opzetten, uitrollen en opvolgen van een Lean programma binnen een bedrijf.
 • Value Stream Mapping in een service omgeving;
  • Lean in service en administratieve omgeving en welke variaties zijn er ten opzichte van een productie omgeving.
 • Value Stream Mapping advanced;
  • Verschillende producten / diensten door één waardestroom.
 • Verbeter- en coachings Kata.
 • Training Within Industrie;
  • Hoe maak je een goede werkinstructie en hoe geef je deze?
 • Accounting voor Lean.

Certificering bij deze opleiding; nationaal erkend, internationaal geaccrediteerd

Een opleiding volgen doe je niet zomaar, je wilt daar in je huidige werk en jouw toekomstige carrière profijt van hebben. Met het Black Belt in Lean certificaat van UPD ben je daarvan verzekerd. Al onze Lean opleidingen zijn standaard voorzien van een LCS accreditatie. Deze internationale accreditatie zorgt ervoor dat jouw opleiding wereldwijd erkent wordt op het gebied van Lean.

Het UPD Certificaat – certificering door de marktleider

Na afronding van deze Lean Black Belt opleiding ontvang je het UPD Certificaat. UPD is afgelopen jaren uitgegroeid tot een autoriteit op het gebied van continu verbeteren en vernieuwen. Wij zijn dagelijks actief bij een groot deel van de top-250 bedrijven van Nederland.

Onze naam wordt erkend en herkend als marktleider in Lean en Lean Six Sigma opleidingen. Het certificaat dat wij afgeven voor deze training bewijst dat jij voldoet aan de kwaliteitseisen die organisaties stellen aan Lean professionals. Kortom, een UPD Certificaat geeft jouw Lean Black Belt certificering extra waarde en is het ideale startpunt voor jouw carrière als Lean Professional.

Lean Black Belt certificering

Een Lean Black Belt opleiding bestaat uit 2 delen; Green Belt in Lean en Upgrade Green to Black Belt in Lean. Om als Lean Black Belt gecertificeerd te worden, dienen beide onderdelen succesvol afgerond te worden. Voor beide delen bieden we hiervoor een theorie- en praktijkcertificering. De theoriecertificering is inbegrepen voor beide onderdelen. De praktijkcertificering voor het Green Belt onderdeel is ook inbegrepen bij de opleiding. De kosten voor de praktijkcertificering voor het Upgrade Green to Black Belt in Lean bedragen € 825,- exclusief BTW. Indien je hier gebruik van wilt maken, kun je dit aangeven bij jouw inschrijving.

Lees hier meer over de Black Belt Certificering.

Coaching

De ervaring leert dat het succes van de praktijkcertificering vergroot wordt wanneer tijdens het uitvoeren van de praktijkopdracht gebruik gemaakt wordt van coaching. Tijdens de coaching helpt de coach om de praktijkopdrachten te vormen, uit voeren en te voltooien volgens de geldende richtlijnen. Dit verhoogt het succes van de certificering en over het algemeen wordt het resultaat van het verbeterinitiatief vergroot.

Coaching is beschikbaar in pakketten van 4 uur. De kosten voor 4 uur coaching bedraagt € 800,- exclusief BTW. Over het algemeen hanteren we een richtlijn van 8 uur coaching per verbeterinitiatief.

Investering Lean Black Belt Opleiding

De Lean Black Belt is een combinatie van de Green Belt in Lean en de Lean Upgrade Green to Black Belt. Je kunt je afzonderlijk voor deze 2 opleidingen aanmelden. Echter profiteer je van een mooie korting als jij je direct voor het hele programma aanmeld.

Bij aanmelding voor het hele Lean Black Belt programma is de investering: € 5.995 (excl. BTW). De 2 losse programma’s zijn samen: € 7.390,-. Je bespaart dus bijna 20% op de kosten wanneer je direct een inschrijving doet voor het Black Belt programma.

Alle kosten voor de opleiding zijn exclusief BTW en inclusief:

 • Het studiemateriaal;
 • Een reële bedrijfssimulatie;
 • Lean Black Belt Theorie Certificaat;

Informatie voor inschrijving

Deze opleiding bestaat uit 2 onderdelen. Wanneer jij je via deze pagina inschrijft voor een Lean Black Belt nemen wij contact met je op om de opleidingsdata van de verschillende onderdelen te bespreken.

Je kunt zelf de startdata van de Green Belt in Lean en de Lean Upgrade Green to Black Belt bekijken, of je laat het ons uitzoeken voor je; wel zo makkelijk. Heb je hier vragen over? Neem dan even contact met ons op via 020 – 345 3015.

Coaching:

De kosten voor het praktijkcertificaat ‘Lean Black Belt’ zijn niet bij de opleidingsprijs inbegrepen en bedragen € 825,-. Wij raden coaching aan, waarbij je 24 uur wordt begeleid door een Black Belt. De kosten hiervan inclusief praktijkcertificering bedragen € 4.800,-.

Voor de Black Belt certificering dien je 2 praktijkopdrachten uit te voeren.

Wil je er eerst nog even over nadenken of wellicht overleggen met je werkgever? Neem dan in ieder geval een optie op de training en voorkom de teleurstelling dat er straks geen plaats meer is. Deze reservering is gratis en verplicht tot niets.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Heb je een offerte nodig om goedkeuring te krijgen? Of wil je gewoon alles nog even rustig nalezen? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan. Je ontvangt deze op werkdagen binnen 24 uur per email en het verplicht je tot helemaal niets!

Vrijblijvende offerte aanvragen

Overtuig je werkgever

Het kan zijn dat je werkgever nog wat vragen heeft rondom deze gekozen training. Zoals “Waarom via UPD?”, “Hoe zit het met de tijdinvestering?” of “Wat als de training toch niet bevalt?”. Op al dit soort vragen geven we antwoord op de pagina informatie voor werkgevers. Bekijk de pagina of stuur hem door aan je leidinggevende.

BTW- vrij factureren?

UPD is aangesloten bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Hierdoor kunnen wij onze opleidingen vrij van BTW factureren, indien je als organisatie of particulier hiervoor in aanmerking komt. In dat geval vermeerderen we de prijzen die vermeld staan op onze website niet met 21% BTW. Wel rekenen we een toeslag van 10% die nodig is om de kosten voor deze mogelijkheid te dekken. Hieronder laten we dit zien aan de hand van 2 rekenvoorbeelden met een opleidingsbedrag van € 1.000,-:

 • Je bent als organisatie BTW plichtig: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 21% BTW ( € 210,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.210,-. De BTW kan jouw organisatie weer terugvorderen bij de Belastingdienst.
 • Je bent vrijgesteld van BTW: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 10% opslag( € 100,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.100,-.

Om een BTW vrije factuur te ontvangen kun je dit aangeven bij het boeken van de opleiding. Let op: Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze die je maakt, raadpleeg bij twijfel altijd een accountant of de belastingdienst.

Klantreviews van deze LEAN Black Belt opleiding:

  Dimitris
  19-02-2024
  Beoordeling: 9/10
  Content wise Great Trainers made everything easy to comprehend
  - Anoniem -
  12-10-2023
  Beoordeling: 8/10
  Opleidingsdagen waren heel leerzaam en leuk
  - Anoniem -
  23-10-2023
  Beoordeling: 8/10
  Goede aanvulling op de Green Belt theorie
  Maikel
  12-10-2023
  Beoordeling: 9/10
  Inhoud en kwaliteit van de trainer prima!
  - Anoniem -
  12-10-2023
  Beoordeling: 8/10
  Dag 1 t/m 4 beoordeel ik met een 9. Dag 5 t/m 8 met een 7
  Eline
  23-10-2023
  Beoordeling: 8/10
  Super waardevolle informatie als je in een groot bedrijf dat lean wilt werken, werkt.
  - Anoniem -
  23-10-2023
  Beoordeling: 7/10
  Niet duidelijk wat jullie nu bedoelen met opleiding. Zijn dat de lesdagen, of ook het toepassen van de praktijkopdracht? Want het laatste is net in gang gezet. Ik ben blij dat ik gestart ben met BB, echter vond ik het materiaal en de vorm van de lesdagen te weinig energie geven; veel slides met veel tekst, weinig inspirerende opdrachten (denk aan het lego bouwen in lesdag 7).
  Hesham
  23-10-2023
  Beoordeling: 8/10
  Goede trainer, interactieve lessen, veel praktijkvoorbeelden. Enige is dat ik denk dat het programma ook in minder dan 8 dagen te doorlopen is.
  Christopher
  03-10-2023
  Beoordeling: 9/10
  It was a lot of information that was present for two weeks. The information itself was not difficult to understand.
  - Anoniem -
  03-10-2023
  Beoordeling: 9/10
  The trainer was able to pass on the knowledge, provide examples and make the overall training interesting despite the long hours. There was interaction on the exercises which helped us apply the knowledge learned.
  Edo
  03-10-2023
  Beoordeling: 8/10
  Content and teacher was good, I learned a lot
  Moonika
  03-10-2023
  Beoordeling: 10/10
  The topics were covered in sufficient detail and the trainer was very good.
  - Anoniem -
  11-05-2023
  Beoordeling: 6/10
  Ik had qua theoretisch kader meer verwacht. Daarnaast vond ik vertaling van Lean naar Service omgevingen niet top. Ik had verwacht dat we op alle dagen hier meer focus op zouden leggen. bv. alle voorbeelden waren ook over productie.
  - Anoniem -
  17-04-2023
  Beoordeling: 7/10
  Interessante onderwerpen en goede oefeningen. Voor mezelf had er meer aandacht besteed mogen worden aan de materie van dag 7 en 8 en de bijbehorende oefeningen t.o.v. de 1ste 4 dagen van de training (gedrag, Belbin, policy deployment etc.). Opzet van de training, 8 dagen verspreid over 2 maanden, loopt erg uit de pas met de planning voor de praktijkcertificering (9 tot 12 maanden).
  - Anoniem -
  11-05-2023
  Beoordeling: 8/10
  prima structuur
  - Anoniem -
  17-04-2023
  Beoordeling: 9/10
  Inhoudelijk zwaar genoeg, veel toepassing naar praktijk.
  Dylan
  16-01-2023
  Beoordeling: 8/10
  Prima opleiding met betrokken docenten, goede verhouding door de verdeling van de dagen waardoor je tussendoor zelf alles door kunt nemen.
  - Anoniem -
  16-01-2023
  Beoordeling: 8/10
  .
  - Anoniem -
  16-01-2023
  Beoordeling: 8/10
  Ik was de enige uit een echt productiebedrijf. Ik weet dat lean overal toepasbaar is maar zou en mede-cursist uit een soortgelijke werkomgeving wel prettig hebben gevonden. Bij de GB was deze er wel. Chris-Hans is een ervaren persoon v.w.b. lean. Dat was erg fijn. Vooral de voorbeelden uit het bedrijfsleven; dingen waar vele bedrijven mee worstelen vond ik leuk en leerzaam om te horen.
  - Anoniem -
  16-01-2023
  Beoordeling: 8/10
  Prima en goede afwisseling
  Jacqueline
  16-01-2023
  Beoordeling: 8/10
  goed vervolg op de Green belt opleiding, meer verdieping
  - Anoniem -
  24-11-2022
  Beoordeling: 9/10
  Inspirerende en levendige opleiding, met direct toepasbare elementen
  - Anoniem -
  24-11-2022
  Beoordeling: 9/10
  De training is interactief, er wordt echt aandacht besteed aan de leervragen uit de groep en de onderwerpen die besproken worden zijn relevant voor de opleiding.
  Jorien
  24-11-2022
  Beoordeling: 9/10
  Goede koppeling tussen theorie en praktijk, veel handvatten gekregen die ik mee kan nemen naar de praktijk. Focus op hoe je je in je rol als Black Belt positioneert en collega's meeneemt was heel leerzaam.
  Paul
  24-11-2022
  Beoordeling: 9/10
  Super training met hele interessante en inspirerende groep (inclusief trainers)
  - Anoniem -
  12-9-2022
  Beoordeling: 9/10
  Inhoudelijk uitdagend, zeer goede docent met waardevolle praktijkvoorbeelden en een prettige leslocatie met goedverzorgde dagen.
  Floris
  12-9-2022
  Beoordeling: 8/10
  Hele mooie verdieping op de GB training, goede aspecten die aan komen en vooral ook leuk dat er veel aandacht gaat naar het menselijke deel van continu verbeteren en veranderen.
  Rinske
  12-9-2022
  Beoordeling: 9/10
  Heel blij met zowel de inhoud, het materiaal als de trainers en begeleiding in de praktijk. Zou het iedereen aanbevelen.
  - Anoniem -
  12-9-2022
  Beoordeling: 9/10
  Wat meer dingen herhalen of opdracht tot herhalen uit Green belt mag wel groter, zeker als je GB al een tijdje gelden is.
  Martin
  19-5-2022
  Beoordeling: 9/10
  Fijne opleiding. Praktijkgericht en goede aansluiting bij de huidige bedrijfsvoering.
  Stefan
  21-3-2022
  Beoordeling: 8/10
  Inhoudelijk prima opleiding en vaardige trainer. Verbeterpunt zit voor mij in de leermaterialen. Slidedecks welke in A New Spring hangen komen niet 1 op 1 overeen met de slides vanuit de training. Daarnaast zou het voor mij beter werken om de leermiddelen in "boekvorm" te hebben ipv 600 slides.
  Maurits
  24-1-2022
  Beoordeling: 6/10
  Goede enthousiaste trainers, veel kennis aanwezig. Mis wel de structuur en het overzicht.
  Remco
  23-9-2021
  Beoordeling: 8/10
  gewoon, een fijne opleiding, waar ik veel aan gehad heb.
  Patrick
  23-9-2021
  Beoordeling: 10/10
  Het heeft me meer gebracht dan vooraf ingeschat.
  - Anoniem -
  23-9-2021
  Beoordeling: 8/10
  Wat fijn is aan de opleiding, is dat het theorie en praktijk goed gecombineerd worden. En het geeft je handvatten om vanuit missie en visie --> strategie aan structurele verbeteringen te werken.
  John
  23-9-2021
  Beoordeling: 10/10
  Uitmuntend. Heel gericht op de praktijk. Veel breder dan verwacht.
  Arie
  17-5-2021
  Beoordeling: 9/10
  Veel ruimte voor vragen en uitwisselen ervaring
  Sharon
  18-3-2021
  Beoordeling: 9/10
  Mooie, duidelijke verdieping op het green belt programma. Je ziet hier pas écht de meerwaarde van een belt, in de black belt training. De tools en technieken zijn 1, maar het gedrag en coaching is net zo belangrijk. Top dat hier zo veel bij stil wordt gestaan.
  - Anoniem -
  20-1-2021
  Beoordeling: 7/10
  Goeie leraar; ok lesmateriaal, dagenlange online sessies erg uitdagend.
  - Anoniem -
  20-1-2021
  Beoordeling: 8/10
  Prettige facilitatie, waarbij een veilige omgeving wordt gecreeerd. De facilitator geeft ook ruimte voor eigen inbreng en reflectie.

Locatie
Startdatum
Beschikbaarheid
Prijs
 
Utrecht
23 mei 2024
lesdagen Lesdagen:
 1. do 23 mei 2024
 2. do 06 jun 2024
 3. do 20 jun 2024
 4. do 11 jul 2024
 5. ma 23 sep 2024
 6. di 24 sep 2024
 7. ma 14 okt 2024
 8. di 15 okt 2024
 9. ma 11 nov 2024
 10. di 12 nov 2024
 11. ma 02 dec 2024
 12. di 03 dec 2024
Beschikbaar
€  5.995