Gaandeweg gingen de neuzen dezelfde kant op - UPD

Gaandeweg gingen de neuzen dezelfde kant op

Hert verhaal van Richard van Leeuwen (operator en lid kerngroep) en Michel Schellevis (bouwkundige en lid kerngroep)

Op een gegeven moment stapelden de ergernissen zich op. Als er op drie hoog een storing was, dan moesten we eerst met de lift naar beneden om een stofzuigerslang te halen. We bleven maar heen en weer lopen. Voor het 5S-project had iedereen wel ideeën om te verbeteren, maar die ideeën kwam maar niet bij elkaar. Er werden geen gezamenlijke beslissingen genomen. Iedereen deed maar wat en ook nog eens op zijn of haar eigen manier. “Zo hebben we het altijd al gedaan!”, zeiden de medewerkers die hier soms al 30 jaar werken.

Lijnen op de vloer

richard_olam
Richard van Leeuwen
Door het 5S-project is er nu meer overzicht en vastigheid. Het was een lange weg om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Wat ontbreekt hier, hoe willen we het zien? Acties die we uitvoerden duurden lang (soms wel een half jaar), dus mensen zagen de resultaten niet onmiddellijk. Wij hadden het wel in ons hoofd, maar de structuur om iets te beslissen en te monitoren ontbrak. Door het opzetten van het kernteam en de satellietgroepen gaf het management ons de mogelijkheid om structuur te creëren en te investeren. Het begon met een lijntje op de vloer met daarboven en een bord met een vuilnisbak. Daar werd toen nog om gelachen.

Slangen en bezems

We hebben heel veel spullen en materialen weggehaald en achterstallig onderhoud gepleegd. Netter en hygiënischer. Meer focus. De schoonmaakdienst heeft een minimale tijd voor het schoonmaken van een afdeling, dus de productie heeft hierin ook een taak. Probleem was het ontoereikende aantal stofzuigerslangen en bezems. Nu hangen er overal slangen op een vaste plek. De drempel om schoon te maken is daardoor lager.

5s_olam

Met de introductie van de audits waarbij medewerkers zelf 5S-rondes lopen kwam er langzamerhand besef van de waarde van het project. De auditlijsten werden niet meer zonder te kijken ingevuld. De daadwerkelijk resultaten motiveerden medewerkers om wél te kijken wat er afweek van de standaard. Gaandeweg gingen de neuzen dezelfde kant op staan. Wij geloofden er in, de kans van slagen was zeker aanwezig. De kerngroep moest dit ook overbrengen.

Je hebt meer focus

Dingen mooier maken

michel_olam
Michel Schellevis
Door 5S kijk je anders naar je werkzaamheden. Je denkwijze verandert. Dit zit ‘m al in simpele dingen. Wanneer er vroeger iets van de muur gehaald werd, bleven er vier gaten in de muur achter. Slordig. Nu wordt er bij elke klus ook aan de afwerking gedacht. We gaan ervoor zorgen dat we deze standaard vasthouden, al zal dat niet altijd makkelijk zijn. Mensen moeten worden geprikkeld om stand te houden en te verbeteren. Het motiveert ons in ieder geval echt om dingen mooier te maken!