Masterclass – Systeemdenken

Wanneer je één proces verbetert, dan verbeter je iets binnen de organisatie. Maar verbeter je dan ook de organisatie als geheel? Niet per definitie. Systeemdenken helpt je om de organisatie als geheel te zien en veranderingen in het kader van het grote geheel te beschouwen.

masterclass systeemdenken

Door een organisatie als een organisch geheel te beschouwen, zie je de onderling afhankelijke sets van elementen die samen het systeem vormen. Deze onderlinge afhankelijkheid bepaalt ook het effect van veranderingen binnen het systeem. Zo kan het zijn dat een verbetering in één element zorgt voor een prestatievermindering van het geheel.

Inhoud van de masterclass Systeemdenken

In deze masterclass kom je te weten wat de verschillen zijn tussen lineair denken en systeemdenken. Je leert om ‘het systeem’ te zien, en hoe je dat zelf voor jouw organisatie kunt doen. Je leert waarom het begrijpen van processen, de variatie er in en menselijk gedrag zo belangrijk is voor procesverbetering. Immers de gedragingen van mensen worden veroorzaak door het systeem. Wist je bijvoorbeeld dat wanneer er iets fout gaat de mens er in 96% van de gevallen zelf niets aan kon doen, maar dat de fout veroorzaakt wordt door ‘het systeem’.

Wij leren je de interacties en de patronen te zien, en hoe ze te doorbreken. Generieke interventies op resultaat zijn vaak onvoldoende duurzaam omdat ze onvoldoende gedrag veranderen. In deze masterclass leggen wij je graag uit hoe dit komt, en vooral wat je er aan kunt doen.

Daarnaast leer je welke metingen van belang kunnen zijn om systeemdenken te bevorderen. Onze huidige boekhoudkundige methode is ook lineair en om deze reden niet erg ondersteunend aan een organisatie als geheel te zien. Naast de financiële metingen krijg je ook tips voor niet financiële metingen die systeemdenken ondersteunen.

Je zult begrijpen dat Leiderschap eveneens een belangrijk onderdeel is. In de masterclass leer je welke rol een leider heeft als het om systeemdenken gaat. Je krijg praktische handvatten.

Voor wie is deze masterclass?

Deze masterclass is speciaal ontwikkeld voor mensen die bezig zijn met verandering en vernieuwing binnen organisaties. Omdat systeemdenken een denkwijze is die waardevol is op ieder niveau, is deze masterclass toegankelijk voor iedereen.

Je hebt voor deze masterclass geen specifieke voorkennis nodig.

Onderdeel van de Master Black Belt

Wanneer jij de Master Black Belt opleiding volgt is deze masterclass een facultatief onderdeel.

De investering voor deze eendaagse masterclass bedraagt €595,-(excl. BTW). Deze prijs is inclusief het lesmateriaal, lunch- en locatie kosten.

Deze masterclass incompany boeken?

Uit ervaring weten we dat cursisten beter en sneller leren met herkenbare casuïstiek uit de eigen praktijk. Door deze masterclass incompany te verzorgen, kunnen we de casuïstiek volledig toespitsen op de eigen werkomgeving. Hierdoor kunnen deelnemers sneller en effectiever de kennis in praktijk kunnen brengen.

Lees hier meer over de incompany mogelijkheden

Klantreviews van deze Masterclass Systeemdenken:

  - Anoniem -
  11-10-2021
  Beoordeling: 8/10
  Interessant onderwerp, ervaren trainer
  Robby
  11-10-2021
  Beoordeling: 9/10
  prima afwisseling tussen theorie en praktijk. Daarnaast weet Jan dat op een inspirerende en fijne manier over te brengen
  - Anoniem -
  11-10-2021
  Beoordeling: 9/10
  Mooi overzicht hoe alle onderdelen samenhangen. Wordt op een mooie rustige manier gebracht. voldoende tijd voor interactie, zelf nadenken.
Locatie
Startdatum
Plek vrij
Prijs
 
Utrecht
28 mrt 2022
6 plaatsen
€  595