Zo ga je om met weerstand op de werkvloer - UPD

Zo ga je om met weerstand op de werkvloer

Je hebt je zin nog niet afgemaakt of je collega tegenover je schudt al driftig nee. Het lijkt haar geen goed plan. Ook bij andere collega’s stuit je op weerstand. Hoe ga je daarmee om?

Managers, adviseurs, docenten, trainers, teamleden: allemaal hebben we wel eens te maken met weerstand. Hoe goed je voorstel, presentatie of initiatief ook is. Dat is frustrerend, maar niet hopeloos. Onderstaand hebben we enkele handige content verzameld, geschreven en ontwikkeld door onze eigen trainers, die je helpen om te gaan met verschillende vormen van weerstand op de werkvloer.


 • Waarom vertonen mensen weerstand?
 • “Ik heb het bovenstaande zelf vaak meegemaakt. Wat me geholpen heeft is het hieronder beschreven denkmodel. Je kan het denkmodel gebruiken bij voorbereidingen van presentaties en bij de analyse van een situatie (wat gebeurt er, waarom is er zo veel weerstand).” – Chris Hans Dirks, Master Black Belt in Lean.


 • Weet jij of je verbeterteam wel wil verbeteren?
 • “Sommige mensen (lees: de meeste) houden nu eenmaal niet zo van verandering. En dat is prima, zolang we het maar bespreekbaar kunnen maken. Helaas spreekt niet iedereen zich even makkelijk uit. En hier begint het lastig te worden. Want als mensen zich niet zo makkelijk uitspreken, weet je dus ook niet of ze aan boord zijn, of juist op de rem trappen.” – Casper Teeuwen; trainer, coach & spreker.


 • Effectief omgaan met weerstand?
 • Wil je meer weten over hoe je kunt omgaan met weerstand? Wij hebben hier een training voor ontwikkeld. In twee dagen leer je alles over de theorie en ga je oefenen met het toepassen in de praktijk. Je leert hoe je van weerstand – bij jezelf en anderen – iets positiefs maakt.

  Training – Omgaan met Weerstand (2-dagen)

  De training omgaan met weerstand laat je op een andere manier kijken naar weerstand; zowel bij jezelf als bij anderen. Je leert weerstand in een vroeg stadium boven tafel te krijgen, bespreekbaar te maken en te voorkomen dat je de weerstand door je eigen defensiviteit onbedoeld vergroot. Door beter naar elkaar te luisteren en elkaars intenties leert kennen, zal het begrip voor elkaar en de bereidheid naar elkaar toenemen en de weerstand afnemen. Je eigen defensieve neigingen bevatten alle informatie die je nodig hebt om effectiever te worden!

  Bekijk de opleiding


  Wat alumni zeggen over de opleiding Omgaan met weerstand bij UPD:

   Mieke
   13-11-2023
   Beoordeling: 9/10
   Fijn dat we naast theorie ook met rollenspellen de theorie gingen toepassen.
   - Anoniem -
   11-04-2023
   Beoordeling: 9/10
   Goede inhoudelijke cursus met veel persoonlijke aandacht
   Peter
   22-11-2022
   Beoordeling: 9/10
   Interessante materie, op een toegankelijke manier gegeven. Goede opbouw van theorie op dag 1 en praktijkcasusses op dag 2, waardoor alle puzzelstukjes op hun plek vallen
   - Anoniem -
   22-11-2022
   Beoordeling: 9/10
   Ja, was gewoon een heel goede training. qua materiaal, training en coaching
   - Anoniem -
   22-11-2022
   Beoordeling: 8/10
   8
   Bregt
   22-11-2022
   Beoordeling: 7/10
   Inhoudelijk erg goed, wel erg vol voor wat betreft het programma
   - Anoniem -
   28-9-2021
   Beoordeling: 8/10
   De uitleg was heel duidelijk. Het rollenspel wat er gedaan was zeer verhelderend en leerzaam
   Martijn
   28-9-2021
   Beoordeling: 7/10
   handige tips en uitleg over het omgaan met weerstand
   Cynthia
   28-9-2021
   Beoordeling: 8/10
   Goede indeling, goede informatie, goede docenten, goede locatie
   Michel
   17-5-2021
   Beoordeling: 9/10
   goede balans tussen theorie en praktijk

  Meer weten?

  Neem voor meer informatie over weerstand – en gedrag – op de werkvloer contact op met Chantal van der Lelie via onderstaande gegevens:

    Telefoon: 06-256 433 90
    Email: chantal@upd.nl