Weet jij of je verbeterteam wel wil verbeteren? - UPD

Weet jij of je verbeterteam wel wil verbeteren?

Misschien herken je dit wel: je trommelt collegae bij elkaar met als doel om samen te kijken naar hoe je het werk en de processen efficiënter, effectiever én – niet onbelangrijk – leuker kunt maken. Vol energie en enthousiasme gaan jullie aan de slag om dit project tot een succes te maken. Althans, dat is hoe jij het beleeft. Echter, dat jíj er zin in hebt betekent niet automatisch dat iederéén er zin in heeft. Maar hoe kan dat nou? Iedereen wil toch efficiënter, effectiever en slimmer werken?

Sommige mensen (lees: de meeste) houden nu eenmaal niet zo van verandering. En dat is prima, zolang we het maar bespreekbaar kunnen maken. Helaas spreekt niet iedereen zich even makkelijk uit. En hier begint het lastig te worden. Want als mensen zich niet zo makkelijk uitspreken, weet je dus ook niet of ze aan boord zijn, of juist op de rem trappen. Vóórdat je aan de slag gaat, is het fijn om te weten of iedereen aan boord is en er zin in heeft, óf dat er bedenkingen zijn, monsters op de weg, of tegenstrijdige belangen. Met andere woorden: zitten er teamleden in misschien de passieve acceptatie of in de passieve weerstand?

Het laatste wat je wil, is dat je ambitie strandt op passieve weerstand. Dus als je je aanname (“verbeteren is leuk”) parkeert en tijd neemt om te onderzoeken hoe iedereen in de wedstrijd zit, voorkom je stagnatie later in het verbeterinitiatief. Verbeteren gaat niet vanzelf. Het kost tijd en energie en die moet geïnvesteerd worden, door de teamleden. En ook al focussen we op het proces, het zijn de mensen die de verandering zullen gaan realiseren. Dus zorg dat je, als initiatiefnemer, kartrekker, facilitator, alles wat er onder de tafel speelt, op de tafel komt.

Ik kan je niet beloven dat de weerstand direct verdwijnt, als je alles boven tafel krijgt. Wat ik je wel kan beloven, is dat de slagingskans van je project drastisch afneemt, als de weerstand niet bespreekbaar is.

Je kan belemmeringen niet wegnemen, als je niet weet dat ze er zijn. Dus: Weet jij of je verbeterteam wel echt wilt verbeteren, of vaar jij op je de aanname dat iedereen net zo enthousiast en gepassioneerd is over verbeteren als jij zelf?

Auteur: Casper Teeuwen

Casper Teeuwen is trainer, coach en spreker. Eén van zijn favoriete onderwerpen is Lean. Met een rugzak vol ervaring brengt hij geheel op eigenwijze wijze zijn verhalen met humor en doorspekt ze van anekdotes en sprekende voorbeelden.


  Telefoon: 06-113 040 43
  Email: c.teeuwen@upd.nl