- Omschrijving
- Programma
- Prijs
- Inschrijven
RPA staat voor Robotic Process Automation en betekent simpel gezegd het automatiseren van repetitieve handelingen. Hoewel de naam anders doet geloven, is het eerder een softwareoplossing dan een echte robot. De computer of server is in dit geval de ‘robot’.
In een notendop; RPA wordt toegepast om de productiviteit van processen en de toegevoegde waarde van medewerkers te verhogen. Voorbeeld van processen geschikt voor RPA
- payrolling
- aanmaken en goedkeuren van gebruikers
- incidentregistraties
- compliance controle
- fraudedetectie
- facturatie
- pakbonnen
- verwerking van betalingen
- registratie van inkomende facturen
- aanmaningen en incasso
- know your client verplichtingen
RPA als middel, niet als doel op zich
De mogelijkheden op het gebied van RPA zijn immens, maar alleen als de processen in de basis correct zijn. Voor RPA geldt: eerst optimaliseren, dan pas automatiseren. Het gemak waarmee tijdrovende taken in een proces gerobotiseerd kunnen worden is verleidelijk. Een robot is in 4 tot 8 weken operationeel. In korte tijd kan op die ene taak een flinke efficiëntiewinst geboekt worden. Maar echte procesbeheersing en stabiliteit vraagt dat ook het proces geoptimaliseerd is.
Garbage in, Garbage out
Niet elk proces is geschikt om te automatiseren met RPA. De digitale robots waar RPA gebruik van maakt, zijn simpel en werken op basis van regels. Dit betekent dat de robot alleen doet wat hem is opgedragen op basis van die regels en niet om kan gaan met uitzonderingen. Het proces moet gestandaardiseerd zijn. Ook is het van belang dat de procesdata waar de robot mee aan de slag gaat gestructureerd en gestandaardiseerd is.
Dit proces inrichten of herinrichten is daarbij het belangrijkst. Als het proces niet is geoptimaliseerd fungeert de robot als masker. Doordat de robot het werk uitvoert, is het voor de organisatie niet zichtbaar dat het proces in essentie al niet klopt. Het gevolg is dan dat er weliswaar een capaciteitswinst geboekt wordt, maar dat de toegevoegde waarde van het proces alsnog achterblijft.
Op dat vlak hebben RPA en Lean raakvlakken. Hoe richt je het proces zo optimaal mogelijk in? En welke onderdelen kunnen daarna met RPA opgepakt worden?
Zoals gezegd is een RPA robot niet zelf lerend, continu de huidige situatie blijven challengen blijft noodzakelijk om slagvaardig te blijven in de toekomst.
Workshop Robotic Process Automation en de inrichting van processen
Deze workshop is bedoeld voor iedere professional die bezig is met continu verbeteren. RPA is een middel dat hierbij helpt. RPA zorgt ervoor dat je repetitieve handelingen uit je dagelijks werk kan halen en je meer kan focussen op het creatieve, waarde toevoegende werk voor jouw klant. Wil jij dit als professional of als organisatie voor je medewerkers, dan is deze workshop dé introductie.
In een ochtendworkshop staan we uitgebreid stil bij RPA en de processen. Zo krijg jij alle informatie rondom herinrichting van de processen. In Lean taalgebruik heet dit current state en future state, hoe ga je van een huidige situatie naar een gewenste situatie waarin RPA optimaal tot zijn recht komt. Zo weet jij hoe je aan het einde van de dag zelf aan de slag kan met RPA.
Bij UPD zijn we geen robot bouwers. Je krijgt van ons een stukje technische RPA kennis; hoe werkt een robot. Maar we gaan vooral in op hoe laat je RPA in je organisatie tot zijn recht komen. Heb je daarvoor een robot-bouwer nodig, dan kunnen wij je in contact brengen met partijen die daar expert in zijn.
Na de workshop;
- Weet je op basis van praktijkvoorbeelden waarom je RPA wilt als organisatie én als medewerker.
- Kan je mogelijke RPA processen in je eigen organisatie herkennen maar ook de valkuilen benoemen.
- Beschik je over handvatten om te komen van de huidige situatie tot de gewenste situatie.
- Heb je de kracht van RPA real-life ervaren met een usercase en de doorlooptijd van een robot kunnen vergelijken met menselijke handelingen.
Onze kennismakingsworkshop worden aangeboden aan iedere verbeteraar die kennis wil maken met RPA. Deelname aan deze workshops is GRATIS. Waarbij we een maximum van twee deelnemers per organisatie stellen.
Let op; deelname is gratis maar de inschrijving is niet vrijblijvend. Na inschrijving kun je tot 2 weken voor aanvang annuleren, daarna zullen wij € 75,- “no-show fee” in rekening brengen.
Kan je niet op de door ons ingeplande datum of zit de workshop vol? En wil je op de hoogte gehouden worden voor nieuwe data? Laat je gegevens achter en wij sturen je een notificatie als er nieuwe data zijn!
Deze opleiding staat momenteel niet gepland, maar kan wel in-company worden gehouden. Meer weten? Bel of mail dan even voor nadere informatie.