Deze vraag is een kanshebber voor de ‘meest gestelde vraag award’. Het lijkt in eerste instantie namelijk logisch dat de Belts in een bepaalde volgorde behaald moeten worden, net zoals bij de Oosterse vechtsporten. Maar het antwoord op de vraag is vrij kort en duidelijk: nee, het is niet nodig om de Belts in een bepaalde volgorde te behalen. We zullen uitleggen waarom.
Een Green Belt is niet ‘beter’ dan een Orange Belt
Binnen de Oosterse vechtsporten worden de kleuren van de Belts gebruikt om een kwaliteitsniveau aan te duiden. Zo is een Green Belt van een hoger niveau dan een Orange Belt en is een Black Belt een absolute meester in de betreffende sport. Zo werkt dat niet bij de Lean en Lean Six Sigma Beltstructuren. De Belts geven weliswaar het verschil in taken en verantwoordelijkheden weer, maar hebben niets te maken met de kwaliteit van de geleverde taken.
Wat doet een Orange Belt precies?
Een Orange Belt vormt een belangrijke schakel binnen ieder verbeterteam. Orange Belts voeren zelfstandig eenvoudige verbeterinitiatieven uit en leveren zo een belangrijke operationele bijdrage aan de overkoepelende verbetertrajecten. Om dit te kunnen doen leren wij Orange Belts de basis van continu verbeteren, het spreken van de verbetertaal en het kunnen herkennen van verspilling en deze te verminderen. De Orange Belts zijn veelal de verbinding tussen de werkvloer en de Green Belts.
En wat doet een Green Belt dan?
Een Green Belt leidt veranderingstrajecten binnen de organisatie. Tijdens de Green Belt opleiding leiden wij mensen op om zich als Change Agent bezig te houden met verbeterinitiatieven. Green Belts bewaken de voortgang en het proces van de verbeterinitiatieven, terwijl zij zelf ook direct bijdragen aan de verbeteringstrajecten. Afhankelijk van de organisatie en de grootte van de verbeterinitiatieven rapporteren zij aan de Black Belts. De omvang en complexiteit maakt het verschil of een verbeter initiatief door een Green of een Black Belt wordt opgepakt. In financiële verbeter omvang levert een typisch Green Belt project circa € 25.000,- aan besparing op waarbij de Green Belt eindverantwoordelijk voor het gehele traject. Een typische Black belt project levert een besparing op van circa € 100.000,-.
Een team van Orange en Green Belts
Het moge duidelijk zijn dat iedere Belt zijn eigen taken en verantwoordelijkheden heeft. Het is voor organisaties dan ook van groot belang om een juiste verdeling van de verschillende Belts te hebben. Als een organisatie enkel Orange Belts heeft, dan bestaat de kans dat de overkoepelende visie van de verbetertrajecten niet voldoende geborgd wordt. Zijn het enkel Green Belts? Dan is het mogelijk dat implementatie op de werkvloer achter blijft.
Wil je weten wat een goede verdeling is voor jullie specifieke situatie? Neem dan contact op met onze experts, zij geven je een advies op maat!