De lerende organisatie - bewust ontwikkelen in een veilige omgeving

De lerende organisatie

Bewust ontwikkelen en leren in een veilige omgeving

Een lerende organisatie en bewust ontwikkelende organisatie is onlosmakelijk verbonden aan wendbare organisaties. Het vermogen om te blijven leren is namelijk noodzakelijk om in te kunnen spelen op een snel veranderende omgeving.

UPD Procesoptimalisatie

In de huidige complexe en snel veranderende wereld zal niemand het belang van een continu lerende en bewust ontwikkelende organisatie ontkennen. Maar concreet werken aan het ontwikkelen hiervan blijkt in de praktijk niet vaak te lukken. Simpelweg zeggen dat leren belangrijk is, is niet genoeg. De transitie naar een lerende en ontwikkelende organisatie vraagt om een cultuuromslag, tijd, bewuste en gezamenlijke sturing en psychologische veiligheid.

Kenmerken van een lerende en bewust ontwikkelende organisatie

In de jaren ’90 van de vorige eeuw heeft Peter Senge een beeld geschetst van de lerende organisatie in zijn boek ‘The Fifth Discipline’. Hij schetst een beeld van een organisatie die in staat is om snel in te spelen op veranderingen door ontwikkeling en initiatief te stimuleren.

Bij UPD laten we ons inspireren door Peter Senge, maar zijn opvattingen zijn voor ons niet leidend. Voor ons zijn de kenmerken van een lerende en bewust ontwikkelende organisatie:

Strategierealisatie als competitief voordeel

Strategie is geen top-down beslissing. Het is een continu leerproces waar de hele organisatie een rol in heeft. Door gezamenlijk continu te leren op het gebied van de strategie realiseren organisaties een continu competitief voordeel op de concurrenten.

Er is een altijd aanwezige drang om te leren en dingen voor elkaar te krijgen

Lerende en bewust ontwikkelende organisaties gaan er vanuit dat mensen een natuurlijke drang hebben om te leren en om dingen voor elkaar te krijgen. Binnen deze organisaties heeft het leiderschap de voorwaarden gecreëerd waardoor de mensen zich continu kunnen blijven ontwikkelen.

Organisatieontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling zijn aan elkaar verbonden

Lerende en bewust ontwikkelende organisaties realiseren zich dat de organisatie bestaat uit de som van de medewerkers en de processen. Zij erkennen dus ook dat groei en ontwikkeling van de medewerkers direct bijdraagt aan de groei en ontwikkeling van de organisatie. Vanuit deze overtuiging stimuleren zij medewerkers, managers en leiders om zich te blijven ontwikkelen.

Psychologische veiligheid is het grootste goed

Bij UPD hebben we het vaak over een veilige omgeving voor medewerkers. Hiermee doelen we op de psychologische veiligheid. Concreet bedoelen we daarmee dat medewerkers de veiligheid voelen om zichzelf te zijn, om zich kwetsbaar op te stellen en om te blijven leren. Van en met elkaar.

Deze veiligheid zorgt ervoor dat geen energie hoeven te steken in persoonlijke profilering of reputaties. Maar dat al deze energie gebruikt kan worden om te blijven ontwikkelen en leren.

Transitie naar een lerende organisatie

Zoals hierboven beschreven is de transitie naar een lerende en ontwikkelende organisatie geen one-man-show. Het vraagt inzet en aanpassing van de hele organisatie. We bieden een aantal opleidingen waarin we individuen helpen om vanuit hun eigen cirkel van invloed hier aan bij te dragen. Voor een succesvolle transitie van de hele organisatie biedt onze consultingaanpak uitkomst. Hierin behandelen we alle facetten van de transitie, van strategie tot de werkvloer.

Consulting

De transitie naar een lerende en bewust ontwikkelende organisatie is voor geen iedere organisatie gelijk. De huidige situatie, geldende waarden binnen de organisatie, de cultuur en het leiderschap bepalen de meest passende aanpak. Bekijk onze consultingaanpak en dienstverlening voor meer informatie hierover.

Opleidingen

Wanneer je als medewerker, manager of leider wilt bijdragen aan de transitie naar een lerende organisatie, is het volgen van een opleiding een mogelijk startpunt. Via onze Academy leveren we ook op grote schaal opleidingen en trainingen om de transitie te ondersteunen.

  • Leer meer over het herkennen, erkennen en benutten van verschillen tussen mensen tijdens de training Effectief Communiceren waarin we de Reflecteren in Actie methodiek behandelen.
  • Bekijk hoe we met de Academy transities ondersteunen. Lees hier over Learning Journeys.

Maak een afspraak

Geen enkel individu, team of organisatie is hetzelfde. Er bestaat dus ook geen blauwdruk naar succes. Om je op weg te helpen bij het realiseren van jouw ambities staan onze experts klaar om al je vragen te beantwoorden. Je kunt ons bereiken via het telefoonnummer +31 (0)20 - 345 30 15 (kantooruren) of laat via onderstaand formulier je gegevens achter, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

Afspraakformulier