Effectief communiceren - Ben jij effectief genoeg? | UPD

Effectief communiceren

Leer om jouw eigen patronen te herkennen en om te buigen

Effectief communiceren draait niet per definitie om het overtuigen van jouw gesprekspartner. Het gaat over het bereiken van jouw doelstellingen in de communicatie die je hebt. En harder of agressiever overtuigen is daar niet de oplossing voor.

Wat wel de oplossing is, is om te leren om jouw eigen defensieve patronen te herkennen. Wanneer jij je hiervan bewust bent en deze patronen kunt ombuigen, kun je pas echt effectief communiceren. In deze tweedaagse opleidingen leer je hiervoor over de ‘Reflecteren in Actie – methodiek’ en gaan we uitgebreid oefenen met elkaar en met acteurs.

Effectief communiceren begint bij de juiste informatie

In onze communicatie laten we ons leiden door de informatie die we hebben. Ook als deze informatie onvolledig is, terwijl we ons daar niet van bewust zijn. We denken dat wat wij denken juist is. Jouw gesprekspartner(s) denken exact hetzelfde over de informatie die zij hebben. Het gevolg is dat jullie elkaar gaan proberen te wijzen op onjuistheden in de redenering, om de ander maar te overtuigen. Om er vervolgens achter te komen dat dit niet werkt en dat de communicatie niet de gewenste resultaten oplevert.

Soms zien anderen dingen die jij niet ziet. Maar ook zij hebben een onvolledig beeld, ze realiseren het zich alleen niet. Net als jij. Een gesprek levert dan regelmatig weerstand en irritatie op. Jullie voelen je allebei niet begrepen. Dit voorkomt dat we leren van de situaties waarin we niet de gewenste resultaten bereiken. Terwijl het juist dán interessant is. En dat ondanks onze goede bedoelingen: want wie wil er nu niet leren?

TIP!

Zijn er meer mensen binnen jouw team of organisatie die deze opleiding willen volgen? Dan zijn onze ‘Incompany trainingen’ vaak voordeliger en efficiënter.

Meer weten?

Lees dan hier alle voordelen »

Reflecteren in Actie

Met reflecteren in actie leer je jouw eigen defensieve reactie te herkennen en om te buigen. Zo wordt je bewust van jouw redeneringen en de mogelijke onvolkomenheden daarin. En met veel oefening in de praktijk kun je het zelfs tijdens het gesprek, vandaar “reflecteren in actie”.

Deze methodiek helpt je om jouw denkbeelden te wijzigen en daardoor anders te reageren. Het gevolg is dan ook dat je andere resultaten behaalt. Tijdens deze opleiding leer je deze methodiek en gaan we er mee oefenen. Je merkt dus direct wat er gebeurt als jij jouw denkbeelden verandert.

De methode is ontwikkeld door Chris Argyris. Als onderdeel van deze training behandelen we het boek ‘Eerste Hulp bij Ongewenste Resultaten’. Dit boek gaat aan de hand van een aantal cases in op de theorie van Argyris en geeft praktische hulpmiddelen om op een andere manier te leren en zo gewenste resultaten te behalen.

You have learned something new, when you can produce it in action.

Voor wie is deze training?

 • Teams of individuen die intensief willen werken aan effectievere communicatie en die willen leren omgaan met conflictsituaties
 • Adviseurs die hun advies geaccepteerd willen krijgen bij lastige klanten
 • Accountmanagers die effectievere acquisitiegesprekken willen voeren
 • Managers die verantwoordelijk zijn voor de samenwerking in hun team en of die veranderingen willen realiseren in hun organisatie

Wat ga je leren?

Tijdens deze training krijg je inzicht in hoe je eigen manier van denken jouw handelen beïnvloedt. Hierdoor kun je:

 • Jouw denkbeelden en aannames tijdens een gesprek bij stellen en profiteren van verschillen van inzicht
 • Ontspannen en effectief een gesprek hebben
 • De verschillende gedragsalternatieven gebruiken in verschillende situaties zoals een conflict, onderhandeling, samenwerkingsissue, beoordelingsgesprek, adviesgesprek etc.

Tijdens deze training gaan we in kleine groepjes aan cases werken. Tijdens de 2 dagen gaan we:

 • Uitgebreid in op de theorie en achtergrond van reflecteren in actie
 • De persoonlijk ingebrachte cases analyseren en behandelen
 • Oefenen met een trainingsacteur
 • Aan de slag met dramatechnieken om versneld tot effectiever gedrag te komen

Leren met acteurs

We maken gebruik van trainingsacteren tijdens deze training. Dat betekent dat onze acteurs een aantal scenes spelen, waarmee we de theorie laten zien in de praktijk. Dit zorgt ervoor dat je veel effectiever in staat zult zijn om de verschillende situaties te herkennen in de praktijk.

De investering voor deze training is € 1295,- exclusief BTW. Dit bedrag is inclusief het boek “Eerste Hulp bij Ongewenste Resultaten”, het lesmateriaal, locatiekosten en lunch.

BTW- vrij factureren?

UPD is aangesloten bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Hierdoor kunnen wij onze opleidingen vrij van BTW factureren, indien je als organisatie of particulier hiervoor in aanmerking komt. In dat geval vermeerderen we de prijzen die vermeld staan op onze website niet met 21% BTW. Wel rekenen we een toeslag van 10% die nodig is om de kosten voor deze mogelijkheid te dekken. Hieronder laten we dit zien aan de hand van 2 rekenvoorbeelden met een opleidingsbedrag van € 1.000,-:

 • Je bent als organisatie BTW plichtig: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 21% BTW ( € 210,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.210,-. De BTW kan jouw organisatie weer terugvorderen bij de Belastingdienst.
 • Je bent vrijgesteld van BTW: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 10% opslag( € 100,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.100,-.

Om een BTW vrije factuur te ontvangen kun je dit aangeven bij het boeken van de opleiding. Let op: Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze die je maakt, raadpleeg bij twijfel altijd een accountant of de belastingdienst.

Klantreviews van deze opleiding Effectief Communiceren

  Robby
  9-5-2022
  Beoordeling: 9/10
  Ik vond het een goede training waarbij theorie en praktijk goed werden afgewisseld. Voldoende ruimte ook om te oefenen met de stof.
  Nastassja
  9-5-2022
  Beoordeling: 10/10
  Goede afwisseling tussen theorie en praktijk - goede verbinding met de groep

Locatie
Startdatum
Plek vrij
Prijs
 
Utrecht
17 okt 2022
lesdagen Lesdagen:
 1. ma 17 okt 2022
 2. ma 31 okt 2022
4 plaatsen
€  1.295
Utrecht
01 dec 2022
lesdagen Lesdagen:
 1. do 01 dec 2022
 2. do 15 dec 2022
6 plaatsen
€  1.295