Reflecteren in Actie

Leer jouw defensieve reacties te herkennen en om te buigen

In onze communicatie laten we ons leiden door de informatie die we hebben. Ook als deze informatie onvolledig is, terwijl we ons daar niet van bewust zijn. We denken namelijk – weliswaar onbewust – dat wat wij denken juist is. En jouw gesprekspartner(s) denken exact hetzelfde. Het gevolg is dat jullie elkaar proberen te wijzen op onvolkomenheden in redenering, met als doel de ander te overtuigen. Je zult dit waarschijnlijk direct herkennen en erkennen dat het helemaal niet de gewenste resultaten voor beide partijen oplevert. Wat wel werkt? Reflecteren in actie.

Soms zien anderen dingen die jij niet ziet. Maar ook zij hebben een onvolledig beeld, ze realiseren het zich alleen niet. Net als jij. Een gesprek levert dan regelmatig weerstand en irritatie op. Jullie voelen je allebei niet begrepen. Dit voorkomt dat we leren van de situaties waarin we niet de gewenste resultaten bereiken. Terwijl het juist dán interessant is. En dat ondanks onze goede bedoelingen: want wie wil er nu niet leren?

Reflecteren in Actie

Met reflecteren in actie leer je jouw eigen defensieve reactie te herkennen en om te buigen. Zo wordt je bewust van jouw redeneringen en de mogelijke onvolkomenheden daarin. En met veel oefening in de praktijk kun je het zelfs tijdens het gesprek, vandaar “reflecteren in actie”.

Deze methodiek helpt je om jouw denkbeelden te wijzigen en daardoor anders te reageren. Het gevolg is dan ook dat je andere resultaten behaalt. Tijdens deze opleiding leer je deze methodiek en gaan we er mee oefenen. Je merkt dus direct wat er gebeurd als jij jouw denkbeelden veranderd.

De methode is ontwikkeld door Chris Argyris. Als onderdeel van deze training behandelen we het boek ‘Eerste Hulp bij Ongewenste Resultaten’. Dit boek gaat aan de hand van een aantal cases in op de theorie van Argyris en geeft praktische hulpmiddelen om op een andere manier te leren en zo gewenste resultaten te behalen.

You have learned something new, when you can produce it in action.

Voor wie is deze training?

 • Teams of individuen die intensief willen werken aan effectievere communicatie en die willen leren omgaan met conflictsituaties
 • Adviseurs die hun advies geaccepteerd willen krijgen bij lastige klanten
 • Accountmanagers die effectievere acquisitiegesprekken willen voeren
 • Managers die verantwoordelijk zijn voor de samenwerking in hun team en of die veranderingen willen realiseren in hun organisatie

Wat ga je leren?

Tijdens deze training krijg je inzicht in hoe je eigen manier van denken jouw handelen beïnvloedt. Hierdoor kun je:

 • Jouw denkbeelden en aannames tijdens een gesprek bij stellen en profiteren van verschillen van inzicht
 • Ontspannen en effectief een gesprek hebben
 • De verschillende gedragsalternatieven gebruiken in verschillende situaties zoals een conflict, onderhandeling, samenwerkingsissue, beoordelingsgesprek, adviesgesprek etc.

Tijdens deze training gaan we in kleine groepjes aan cases werken. Tijdens de 2 dagen gaan we:

 • Uitgebreid in op de theorie en achtergrond van reflecteren in actie
 • De persoonlijk ingebrachte cases analyseren en behandelen
 • Oefenen met een trainingsacteur
 • Aan de slag met dramatechnieken om versneld tot effectiever gedrag te komen

Leren met acteurs

We maken gebruik van trainingsacteren tijdens deze training. Dat betekent dat onze acteurs een aantal scenes spelen, waarmee we de theorie laten zien in de praktijk. Dit zorgt ervoor dat je veel effectiever in staat zult zijn om de verschillende situaties te herkennen in de praktijk.

De investering voor deze training is € 995,- exclusief BTW. Dit bedrag is inclusief het boek “Eerste Hulp bij Ongewenste Resultaten”, het lesmateriaal, locatiekosten en lunch.

Locatie
Startdatum
Plek vrij
Prijs
 
Amsterdam
12 nov 2020
lesdagen Lesdagen:
 1. do 12 nov 2020
 2. do 26 nov 2020
12 plaatsen
€  995
Utrecht
18 nov 2020
lesdagen Lesdagen:
 1. wo 18 nov 2020
 2. wo 25 nov 2020
12 plaatsen
€  995
Utrecht
10 dec 2020
lesdagen Lesdagen:
 1. do 10 dec 2020
 2. do 17 dec 2020
12 plaatsen
€  995
Amsterdam
11 jan 2021
lesdagen Lesdagen:
 1. ma 11 jan 2021
 2. ma 18 jan 2021
8 plaatsen
€  995
Utrecht
26 jan 2021
lesdagen Lesdagen:
 1. di 26 jan 2021
 2. di 02 feb 2021
8 plaatsen
€  995