UPD - Onderwijs - Continu verbeteren binnen de NHTV

Continu verbeteren binnen de NHTV

Van visie naar hogere studententevredenheid

Vanaf het begin van de samenwerking met UPD was de professionaliteit zichtbaar en voelbaar. Altijd op tijd, gedegen voorbereid, bekwaam en goed georganiseerd.

Ze hebben getoond goed in staat te zijn zich in te leven in wie wij zijn als organisatie, afdeling en individuen. Ze hebben flexibel ingespeeld op onze behoeften als dat nodig bleek, door de juiste persoon snel te laten aansluiten en te interveniëren. In het proces van deployment had ik (hoofd Facilitaire afdeling) het gevoel dat ze naast me stonden, schouder aan schouder.

Dit kwam onder andere tot uiting op het moment dat het hoger management van de NHTV besloot Lean als verbeterfilosofie te gaan omarmen. Dit was een proces van circa 1 ½ jaar waarin wij (de facilitaire afdeling) als kopgroep stappen hadden gemaakt en ze wisten te overtuigen. Hierbij was de UPD consultant door zijn betrokkenheid net zo geraakt en euforisch als wijzelf, een geweldig moment. Naast de consultancy hebben verschillende collega’s trainingen gevolgd, de meeste incompany en een enkeling extern, hieronder de ervaringen van twee van hen:

teamnhtv

Tim Geelen, projectmedewerker Lean

Om snel meters te kunnen maken met de Lean implementatie, ben ik vrijgespeeld en hebben wij besloten om direct versneld (extern) op cursus te gaan. In 6 dagen – tijdens de Green Belt in Lean – ben ik toen bekend geraakt met het fenomeen Lean. De cursus werd in mijn geval gegeven door een tweetal zeer bekwame en betrokken trainers. Het enthousiasme dat zij met zich meedroegen sloeg direct over op de groep. Inhoudelijk werd het ook al snel duidelijk dat UPD een goede ondersteuning is binnen meerdere branches, aangezien er binnen mijn groep verschillende disciplines zaten. Bij vragen kwam er altijd een duidelijk antwoord, maar niet zonder mezelf ook aan het denken te zetten, zoals het in Lean ook hoort te gaan.

Daarnaast werd ook de flexibiliteit van de cursus en trainers op de proef gesteld toen bleek dat een medecursist en ik vanwege omstandigheden niet aanwezig konden zijn op de examendag. Dit werd simpel en adequaat opgelost, een nieuwe datum en locatie waren snel gevonden. Al met al een uiterst positieve ervaring die mij heeft geholpen mijn eerste stappen te zetten binnen Lean, iets wat ik ook direct terug zag komen in mijn dagelijkse werkzaamheden. De volgende stap is nu mijn praktijkcertificering, iets waar ik ook al druk mee bezig mee ben, uiteraard met waarde-toevoegende ondersteuning van de trainers van UPD.

Laurens Bolt, teamleader students & innovation

Vanaf het eerste moment heb ik de Lean Green Belt incompany trainingen van UPD als erg positief ervaren. De begeleiding vanuit UPD was zeer informatief en interactief. Dit door de to the point uitleg, praktijkvoorbeelden en case simulaties onder begeleiding van een bevlogen Lean specialist. Gedurende de training werd voldoende aandacht besteed aan herhaling van het kennisdeel, wat goed hielp bij het maken van het theorie-examen dat best nog wel pittig was (en dat hoort natuurlijk ook zo).

Door persoonlijke ondersteuning van een Lean specialist van UPD, werk ik op dit moment met veel plezier aan mijn eigen Lean verbeterinitiatieven voor de afdeling. Hierbij is er veel aandacht voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Met de opgedane kennis en begeleiding, heb ik geleerd om verbeteringen via Lean methodiek direct door te voeren in de praktijk. Zo ben ik naast mijn praktijkopdracht onder andere met de afdeling gestart met een dagstart. De betrokkenheid in elkaars projecten is hierdoor duidelijk vergroot, belangrijke informatie wordt dagelijks gedeeld en de transparantie is daardoor sterk verbeterd. Lean heeft in mijn geval direct een positieve werking op mijn dagelijkse werkzaamheden, het werk van mijn team en de afdeling.

Wil je net als de NHTV ook aan de slag met continu verbeteren / Lean? Neem dan contact op met Karen Fraser via nummer 020 345 30 15 of email k.fraser@upd.nl.