Leiderschapstraject voor teamcoaches – Wesley van der Woldt

"De beste ideeën komen van de mensen zelf"

“Wat ik van UPD heb geleerd? Luisteren. Ik was zo iemand die het altijd beter wist, praatte door mensen heen. Maar de beste ideeën komen van de mensen zelf. Zij zien het meeste, de directeur het minste. Met doorvragen kom je achter dingen waar je iets positiefs mee kunt doen.

Leiderschapstraject Fource Logistics - Teamcoach Wesley van der Woldt

Als je de medewerkers geen ruimte en vertrouwen geeft om het werk zelf te verbeteren, geven mensen het op een dag op. Dan denken ze: bekijk het maar. Van UPD heb ik leren coachen. Ik zie nu waar medewerkers al goed in zijn en zet die kwaliteiten in om het werk verder te verbeteren. Ik merk dat collega’s vrolijker zijn geworden. Omdat ze zich gehoord voelen, verzetten ze meer werk.

In de dagstart bespreken we de productiecijfers. Zijn de prestaties minder, dan vraag ik hoe dat komt. Zijn ze goed, dan geef ik een compliment. Dat laatste gebeurde voorheen nooit. En ik stimuleer dat medewerkers van elkaar kunnen leren. Waarom is deze medewerker anderhalf keer productiever dan de rest? Wat kunnen we van zijn aanpak leren?

Verspillingen aanpakken lukt alleen als je vraagt waarom iemand iets zo doet. Voorbeeld: tijdens een Gembawalk zag ik dat de medewerkers een artikel pakten en zelf inpakten. Toen we een aparte ploeg gingen inzetten voor alleen het inpakken, werden we als team twee keer productiever.

Een UPD-expert zei ooit: “Als er geen probleem is, dan ben jij het probleem.” Die zin zal ik nooit vergeten. Vroeger dacht ik: het loopt, dus het is goed. Maar een proces is nooit perfect en zal het ook nooit worden. Daaraan blijven werken is goed voor het team, goed voor jezelf en goed voor het bedrijf.”

Een cultuur van continu verbeteren

Het leiderschapstraject voor teamcoaches is onderdeel van de transformatiebegeleiding bij LKQ Fource. In deze serie artikelen vertellen betrokken leiders en teamcoaches hoe zij dit traject hebben ervaren en wat de belangrijkste lessen en inzichten zijn geweest:

In de businesscase blikken we terug op een succesvolle samenwerking tussen UPD en LKQ Fource, die in 4 jaar heeft geleid tot een indrukwekkende transformatie binnen het bedrijf. Lees de volledige businesscase via onderstaande button.

Naar de businesscase

Meer weten?

Wil je meer informatie over onze samenwerking met LKQ Fource of over hoe wij organisaties begeleiden bij de transformatie naar een cultuur van continu verbeteren? Neem dan contact met ons op via 020 – 345 3015 of contact@upd.nl.

Wil je liever dat wij contact met jou opnemen? Vul dan onderstaand formulier in zodat wij contact met je op kunnen nemen.

Neem contact met mij op