Terugblik: de hoogtepunten van het 'Green Improvement' Event - UPD

Terugblik: de hoogtepunten van het ‘Green Improvement’ Event

Verslag van het Green Improvement Event

Op 16 april 2024 kwamen in The Green House in Utrecht professionals uit verschillende sectoren samen voor het ‘Green Improvement’ Event. Het event, dat werd georganiseerd door UPD, stond in het teken van duurzaamheid en continu verbeteren. Onder leiding van Rose Heathcote, een internationaal gerenommeerde expert op het gebied van Lean en duurzaamheid, werd gesproken over continu verbeteren en duurzaamheid om echte, meetbare verbeteringen in organisaties én de maatschappij te stimuleren.

Green Improvement UPD

Onder de deelnemers bevonden zich vertegenwoordigers uit verschillende sectoren, waaronder logistiek, productie, onderwijs, beveiliging, gezondheidszorg, financiële dienstverlening en de semi-overheid. Zij kwamen samen om inspiratie op te doen en kennis uit te wisselen.

Keynote

De dag werd afgetrapt met een krachtige keynote van Rose. Aan de hand van herkenbare voorbeelden deelde zij haar inzichten over hoe organisaties niet alleen duurzamer kunnen werken, maar ook hun operationele efficiëntie kunnen verhogen. Het voorbeeld dat ze hiervoor gebruikte, was een drukkerij in Letland die door Lean en een focus op kwaliteit en duurzaamheid indrukwekkende groei wisten te realiseren.

Wil je hier meer over lezen? Dat kan in dit artikel.

Over de waarde van de combinatie tussen Lean en duurzaamheid was Rose heel duidelijk: “Continu verbeteren is de remedie tegen het oneindig praten over duurzaamheid”. De keynote werd afgesloten met praktische tips en de boodschap hoe belangrijk het is om direct actie te ondernemen en niet te wachten tot alle omstandigheden perfect zijn.

Break-outsessies

Na een korte break was het tijd voor de deelnemers om zelf aan de slag te gaan. Aan de hand van 3 realistische scenario’s uit de praktijk bogen de deelnemers, die opgedeeld werden in 5 groepen, zich over uitdagingen waar organisaties tegenaan lopen. Hierbij werden ze gestimuleerd om na te denken over onderwerpen als:

  • De kosten van het werken aan duurzaamheid versus de kosten die ontstaan door niets te doen.
  • Het verwerken van duurzaamheidsdoelstellingen en KPI’s in het operationeel management en de sturing op continu verbeterprogramma’s.
  • Het verbinden van de strategische duurzaamheidsdoelstellingen aan de dagelijkse praktijk binnen organisaties. De creativiteit en samenwerking in deze groepen leidden tot een reeks innovatieve oplossingen, die later plenair werden gedeeld en besproken.
Green Improvement Event - break-outsessies

Panelgesprek

Het hoogtepunt van de middag was een panelgesprek, waarbij studenten samen met professionals uit verschillende sectoren discussieerden over de koppeling tussen onderwijs en industrie in duurzaamheid. De dialoog concentreerde zich op het cruciale belang van het betrekken van studenten bij echte projecten en het belang van een praktische benadering in onderwijs en training.

Daarnaast is het volgens het panel, in lijn met de oproep van Rose Heathcote eerder op de dag, beter om ‘iets’ te doen in plaats van eerst te wachten tot alle randvoorwaarden correct zijn. De nadruk moet hierbij liggen op het oplossen van de vraagstukken en “niet direct op de implementatie van een vooraf bedachte oplossing”, aldus het panel.

Afsluiting

De dag werd afgesloten met een informele borrel waarbij de deelnemers de gelegenheid kregen om te netwerken en na te praten over de ervaringen van de dag. De energie en de positieve reacties zijn eens te meer een teken voor ons om door te gaan met het organiseren van events waarbij we verbeteraars uit diverse sectoren samenbrengen om best-practices te delen en elkaar te blijven inspireren.

Aankomende events

Kon je niet aanwezig zijn bij het Green Improvement Event? Geen zorgen! UPD organiseert het hele jaar door een reeks events gericht op continu verbeteren en duurzaamheid. Alle events zijn kosteloos toegankelijk. Bekijk ons volledige programma voor 2024 en schrijf je in voor de events die jou interesseren via https://www.upd.nl/aankomende-events-en-bijeenkomsten. Mis deze kans niet om samen met vakgenoten te leren en te groeien!

Even sparren?

Wil je meer weten over hoe wij organisaties begeleiden bij de transformatie naar een cultuur van continu verbeteren in relatie tot duurzaamheid? Of wil je even sparren over een vraagstuk? Neem dan contact met ons op via 020 – 345 3015 of contact@upd.nl.

Wil je liever dat wij contact met jou opnemen? Vul dan onderstaand formulier in zodat wij contact met je op kunnen nemen.