Tijdlijn & Praktijkopdracht | Green Belt in Lean | UPD

Tijdlijn & Praktijkopdracht

Green Belt in Lean

Een Green Belt in Lean opleiding bestaat uit E-Learning, lesdagen, theoriecertificering, en praktijkcertificering op basis van een praktijkopdracht. Een ontzettend gave periode waarin je veel leert en direct de resultaten binnen jouw werkomgeving ziet verbeteren.

Tijdlijn en praktijkopdracht voor de Green Belt in Lean

De volledige Green Belt in Lean opleiding inclusief de praktijkcertificering is af te ronden binnen 4-5 maanden, maar het mag ook sneller. Hieronder laten we je zien hoe deze periode is opgebouwd. Zo weet je precies wat je kunt verwachten en wat er van jou verwacht wordt.

Tijdlijn

In onderstaande afbeelding vind je de opbouw van de Green Belt in Lean opleiding.

Tijdlijn Green Belt in Lean curriculum
Klik hier voor een grote versie van de afbeelding

Voor ons een duidelijke plaat, voor jou misschien nog niet helemaal het antwoord op je vragen. Daarom leggen we de opbouw stap voor stap uit.

E-Learning

Je ontvangt ongeveer twee weken voor de eerste lesdag toegang tot de E-Learning omgeving. Zodra je deze toegang hebt kun je direct beginnen als je dat wilt. Jouw trainer stuurt voor iedere lesdag een berichtje waarin staat welke modules je minimaal doorgenomen moet hebben. Als je deze berichten volgt, rond je de E-Learning voor de vierde lesdag af. Maar als je wilt mag je ook de hele E-Learning in één keer doornemen en afronden. Daar ben je doorgaans 8-12 uur mee bezig.

Lesdagen

Behalve de E-Learning bestaat de training uit 4 lesdagen. In de regel zijn de lesdagen gepland in een tijdsbestek van ongeveer 7 weken. Zo heb je tussen de lesdagen door genoeg tijd om te oefenen met het toepassen van de theorie en werk je aan jouw praktijkopdracht.

Tijdens de lesdagen maak je met de trainer en jouw medecursisten een verdieping op de theorie die je in de E-Learning hebt doorgenomen. Hierbij staat de toepassing van de theorie in de praktijk centraal. De trainer zal je stimuleren om te oefenen met de vertaalslag naar de praktijk, tijdens en na de lesdagen. Tegelijkertijd zorgt hij of zij er voor dat je tijdens de lesdagen de vaardigheden ontwikkelt die nodig zijn om succesvol te zijn in de praktijk.

Praktijkopdracht

Tijdens de training besteden we uitgebreid aandacht aan de vertaling van de theorie naar jouw praktijk. Dit werkt het beste met een praktijkopdracht waar je tijdens, tussen en na de lesdagen aan zult gaan werken. Tijdens de praktijkopdracht los je één probleem op – of benut je een verbeterkans – in je eigen werkomgeving. Binnen Lean bedoelen we met een ‘probleem of verbeterkans’ en afwijking tussen de gewenste situatie en de huidige situatie. Je kunt je tijdens jouw praktijkopdracht dus ook richten op het werken aan een gestelde ambitie binnen het proces. Denk hierbij aan termen als: beter, meer, sneller, efficiënter et cetera.

Het is de bedoeling dat je vóór de eerste lesdag al een idee hebt van een onderwerp voor jouw praktijkopdracht. Tijdens de eerste dag helpt de trainer je namelijk om de opdracht verder te concretiseren. Gedurende de lesdagen en de tussenliggende periodes voer je stap voor stap de praktijkopdracht uit.

We hebben een handige verzamelpagina gemaakt waar je meer informatie vindt over de praktijkopdracht. Daar beantwoorden we vragen als:

  • Hoe kies ik een goede praktijkopdracht?
  • Waar moet ik rekening mee houden?
  • Welke resultaten kan ik verwachten?
  • Waar kan ik tegenaan lopen tijdens een praktijkopdracht?

Je vindt daar ook een aantal businesscases en voorbeelden van praktijkopdrachten. Wil je even met iemand sparren over een praktijkopdracht? Dat kan, neem dan contact met ons op via 020 – 345 3015 of inschrijven@upd.nl.

Lees hier alles over de praktijkopdracht

Na de lesdagen

Wanneer je de vier lesdagen hebt afgerond ben je klaar om het theorie-examen te maken. Je doet dit in de E-Learning omgeving. Wanneer je het examen met succes hebt afgerond, ontvang je direct jouw Green Belt in Lean theoriecertificaat.

In veel gevallen ben je dan nog niet klaar met de praktijkopdracht. Een praktijkopdracht neemt doorgaans 4-5 maanden in beslag. De meeste deelnemers zijn na de lesdagen ongeveer op de helft van de praktijkopdracht, sommigen wat verder. Daarom blijven we je begeleiden. Gedurende drie (virtuele) bijeenkomsten bespreek je met jouw trainer de voortgang op jouw praktijkopdracht. Hij of zij geeft je dan tips en richtlijnen om jouw praktijkopdracht met succes af te ronden.

Beoordeling en certificering

Wanneer je de praktijkopdracht hebt afgerond zal deze beoordeeld worden door de trainer. Dit zal gebeuren aan de hand van een eindpresentatie die je geeft aan de trainer en medecursisten. De trainer beoordeelt jouw opdracht zowel op het proces (heb je de opdracht volgens de richtlijnen uitgevoerd) als het resultaat (heb je met de praktijkopdracht de resultaten daadwerkelijk verbeterd).

Wanneer de opdracht met een voldoende wordt beoordeeld, ontvang je het praktijkcertificaat voor de Green Belt in Lean. Na een intensieve, maar vooral leerzame periode, heb je nu bewezen dat je de kennis én vaardigheden hebt om als Green Belt in Lean te werken aan duurzame prestatieverbetering.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze tijdslijn en de informatie over de praktijkcertificering nog vragen? Neem dan gerust even contact met ons op. Je kunt ons het beste bereiken via 020 – 345 3015 of inschrijven@upd.nl.