De hands-on aanpak voor Scrum Teams

Voor het toepassen van Scrum binnen jouw team, afdeling of organisatie

Steeds meer organisaties willen én gaan vandaag de dag aan de slag met Scrum. En dat is niet zo gek. In een tijdperk waarin de klantvraag continu verandert is flexibiliteit de basis voor succesvolle organisaties. Logisch gevolg is dat veel werknemers zich laten bijscholen tot Scrum Master of Product Owner, om vervolgens de geleerde methodieken te implementeren binnen de eigen organisatie. En daar zit nu juist de crux. Het blijkt in de praktijk lastig om de theorie toe te passen op de werkvloer. Om teams en organisaties te ondersteunen bij de implementatie van Scrum heeft UPD daarom de Scrum Roadmap ontwikkeld.

Met de Roadmap helpen we Scrum Masters, Product Owners en andere verbeterprofessionals om op een hands-on manier Scrum toe te passen binnen de eigen omgeving. Hierdoor boeken ze snel resultaat, zonder een kostbare en langdurige transformatie te hoeven ondergaan.

Een opfrisser: wat is Scrum?

Om verwarring te voorkomen; Scrum is geen proces of techniek voor het maken van producten, maar een framework dat als hulpmiddel gebruikt kan worden bij de ontwikkeling van producten of diensten. Binnen het Scrum framework wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende rollen: Scrum Master, Product Owner, en Ontwikkelteam. Elke rol heeft eigen functies en werkzaamheden binnen het team, die allemaal essentieel zijn in het behalen van succes. Wat Agile dan is? Een verzamelnaam van allerhande principes en methodes waarbij wendbaarheid en zich continu kunnen aanpassen als de situatie daar om vraagt. De bekendste manier van agile werken is Scrum.

Inzet van de Scrum Roadmap

Wie aan de slag gaat met Scrum doorloopt tijdens de implementatie en uitvoering hiervan verschillende onderdelen. Elk onderdeel, 10 in totaal, behoort toe aan een fase; ‘team’, ‘product’ of ‘organisatie’ (zie afbeelding). De onderdelen, 0 t/m 9, vormen gezamenlijk de basis om tot een goed eindproduct te komen. In de UPD Scrum Roadmap is dit proces uitgetekend. Het model is ontwikkeld om inzichtelijk te krijgen wat er nodig is om Scrum succesvol toe te passen in de praktijk.

UPD Scrum Roadmap

De Scrum Roadmap geldt als handvat tijdens de oplevering van een product. Het helpt onder andere bij het vaststellen op welk onderdeel een project stuk loopt. Mocht de samenwerking binnen een team bijvoorbeeld niet soepel verlopen (onderdeel 2), dan kan daar een ander onderdeel aan ten grondslag liggen; de voorwaarden zijn wellicht onvoldoende toegelicht (onderdeel 0), of de kick-off (onderdeel 1) was onsamenhangend. Pas wanneer is vastgesteld welk onderdeel de oorzaak is waardoor andere onderdelen uit de keten vastlopen, kan er worden gewerkt aan een oplossing.

De Scrum Roadmap geldt als houvast voor een team tijdens de oplevering van een product.

Voordelen van de UPD Scrum Roadmap

  • Flexibel en toepasbaar voor nieuwe teams én gevorderde teams
  • Een handig overzicht voor het introduceren van Scrum en het continu verbeteren van teams
  • Handige tools voor de Scrum Master en Product Owner om de effectiviteit van het werk te vergroten
  • Bevat handige werkwijzen voor het hele team
  • Geeft duidelijkheid aan de Scrum Master, Product Owner, verbeterprofessionals, teamleden en stakeholders
  • Kijkt niet alleen naar ontwikkeling binnen het team zelf, maar ook naar de rest van de afdeling en de organisatie

Onze diensten

Met de Roadmap pas je Scrum toe in je eigen praktijk. Dit kan op de volgende manieren:

  • Coaching: help mij om zélf mijn team te verbeteren

Je wilt zelf kennis en ervaring opdoen, om zo te zorgen dat jouw team op lange termijn blijft verbeteren. Een expert van UPD komt bij jou langs om je te helpen in het zelfstandig uitoefenen van het Scrum framework door middel van de de Roadmap. Tussendoor hebben jullie (telefonisch) contact om voor te bereiden, te plannen en te evalueren. Zo coach jij je team naar een continu verbeteren.

Neem contact op

 

  • Workshop: begeleid ons in een specifiek onderdeel

Coaching met de UPD Scrum Roadmap

Een expert komt bij jouw team langs om op één of een aantal onderdelen te begeleiden, bijvoorbeeld Kick-off, Backlog Management of Leiderschap.

  • Tijdelijke Scrum Master: verbeter mijn team door tijdelijke inhuur

Tijdelijke Scrum Master van UPD

Jouw team krijgt tijdelijk een Scrum Master van UPD ter beschikking. Zij beheerst alle onderdelen van de Roadmap en zorgt dat jouw team binnen zich ontwikkelt tot een continu verbeterend team.

Succesvol Scrum implementeren?

Van elke rol in het team wordt er verschillende kennis en vaardigheden gevraagd. Zo moet een Scrum Master hele brede kennis hebben van het Scrum Framework. De Product Owner moet de vaardigheid beheersen klantwaarde te realiseren. Teamleden moeten de basis beheersen en afhankelijk van hun rol de Lean, Agile en Scrum fundamentals.

Heb je hulp nodig op één specifiek onderdeel? Of lukt het maar niet om te achterhalen welk onderdeel de oorzaak is voor het niet slagen van Scrum? Wij helpen je graag op weg. Laat je gegevens achter door onderstaand formulier in te vullen en dan nemen wij z.s.m contact met je op. Ben je op zoek naar een partij die ondersteunt bij de gehele implementatie van Scrum? Ook dan helpen we je graag verder.