Hoe staat het met jouw agile ontwikkeling?

Test jouw team, afdeling of organisatie

De basis van agile werken is vastgelegd in het agile manifesto. Eén van de principes van het agile manifesto gaat over regelmatig reflecteren, om uiteindelijk effectiever te werken. Maar hoe richt je deze deze cylus in binnen jouw agile omgeving? Hoe zorg je dat reflectie ook leidt tot effectiever werken?

Met de Agile Maturity Assessment test je hoe het is gesteld met de agile ontwikkeling van jouw team, afdeling of organisatie. Je kan de assessment zelf invullen of als oefening in een gezamenlijke sessie. Door te reflecteren op de agile principes krijg je gegarandeerd nieuwe verbeterideeën. Met het verbetercanvas kan je die daarna omzetten in de eerste verbeterstappen om effectiever te werken.

De vragenlijst bestaat uit 12 vragen gebaseerd op de principes van het agile manifesto. De lijst duurt ongeveer 2 minuten en is gratis. Vul hem hier in:

Test jouw agile ontwikkeling

 

1. Evalueer de principes van het agile manifesto door middel van de 2 minuten assessment

Het originele manifesto is bedoeld voor toepassing in een IT-omgevingen. In deze vertaalde versie kijken hebben we ervoor gezorgd dat de principes toepasbaar zijn in een bredere context. De 12 principes zijn als volgt:

 1. Onze hoogste prioriteit is het tevredenstellen van de klant door al snel en steeds weer waardevolle oplossingen te leveren.
 2. Verwelkom veranderende behoeftes, zelfs laat in het ontwikkelproces. Agile processen benutten verandering tot concurrentievoordeel van de klant.
 3. Lever regelmatig iets dat werkt. Liefst iedere paar weken, hooguit iedere paar maanden.
 4. Mensen uit de business en ontwikkelaars moeten dagelijks samenwerken gedurende het gehele project.
 5. Bouw projecten rond gemotiveerde individuen. Geef hen de nodige ruimte en ondersteuning en vertrouw erop dat ze de klus klaren.
 6. De efficiëntste en effectiefste manier om informatie te delen met en binnen een ontwikkelteam is door met elkaar te praten.
 7. Werkende oplossingen zijn de belangrijkste maat voor voortgang.
 8. Agile processen staan voor duurzame ontwikkeling. De opdrachtgevers, ontwikkelaars en gebruikers moeten een constant tempo kunnen blijven volhouden.
 9. Voortdurende aandacht voor een hoogwaardig vakmanschap en voor een goed ontwerp versterken agility.
 10. Eenvoud, de kunst om zoveel mogelijk werk niet te doen, is essentieel.
 11. De beste architecturen, eisen en ontwerpen komen voort uit zelforganiserende teams.
 12. Het team onderzoekt regelmatig he het effectiever kan worden en past zijn gedrag daarop aan.

Tip: een veelgestelde vraag bij ons is welke context je zou moeten kiezen bij het invullen van de assessment. Neem je jouw team, afdeling of organisatie als voorbeeld om te scoren op deze principes? Dat moet je zelf bepalen, maar ons advies is om wel context te kiezen, om zo de scores te kunnen vergelijken.

Test jouw agile ontwikkeling

 

2. Krijg na het invullen van de gratis assessment inzicht in de agile ontwikkeling van jouw organisatie, afdeling of team

Iedereen die de assessment heeft ingevuld krijgt toegang tot de UPD Agile Verbetercanvas. Deze kan je gebruiken de agile ontwikkeling van jouw organisatie, afdeling of team kan te vergelijken met andere bedrijven. In het canvas vind je de benchmark met daarin de gemiddelde score van alle deelnemers van de maturity assessment. Ook is het canvas een template dat je kan gebruiken bij het plannen van jouw verbeteringen. Je kan hier je verbeterplannen kwijt en prioriteit geven aan de meest levensvatbare ideeën.

agile verbeteren

Bekijk of download het canvas hieronder.

Bekijk online
Check het canvas online en maak een kopie voor je eigen gebruik.

Download het canvas
Download het canvas als PDF om hem te printen.

Heb je vragen over het canvas of de assessment? Stel deze dan aan de experts van UPD in the Spark*.

Mag ik het UPD Agile Verbetercanvas gratis gebruiken?

Het canvas is gratis te downloaden en te gebruiken. We wensen je veel verbetersucces toe! Wel willen we je vragen om het canvas of onderdelen daarvan niet te gebruiken zonder het UPD logo. Mocht je hem commercieel willen gebruiken willen we graag dat je UPD vermeldt als auteur.

Kan ik hem ook verspreiden?

Ook dat mag. Maar vergeet niet onze naam te vermelden.

Waar kan ik de UPD Agile Verbetercanvas allemaal voor gebruiken?

Je kan hem gebruiken voor brainstormen met je eigen team, als periodieke evaluatiemethode en als communicatiemiddel met stakeholders.