Process Mining

Datagedreven verbeteren

Om effectief te kunnen verbeteren is een goed beeld en begrip van de huidige situatie van doorslaggevend belang. Met behulp van process mining wordt de huidige situatie van een proces in kaart gebracht, met 100% van de cases. Datagedreven verbeteren met Process Mining

Process mining helpt organisaties om snel en fact-based informatie te krijgen over de processen. En dat hoeft niet moeilijk te zijn, de data is namelijk is veel gevallen al aanwezig binnen de organisatie. Hierdoor kan process mining al binnen 8 weken gebruikt worden binnen iedere organisatie.

Process Mining in het kort

Het gebruik van een systeem laat sporen achter in een database. Van deze digitale voetafdrukken worden door een tool zogenaamde ‘event logs’ gemaakt. Wanneer vond welke activiteit plaats?

De kracht van process mining is om al deze ‘event logs’ op een dusdanige manier te presenteren, dat deze bruikbaar worden voor analyses en verbeterinitiatieven. Hiermee ‘ontgin’ je dus deze data uit de organisatie en wordt het werkelijke proces inzichtelijk gemaakt op basis van 100% van de beschikbare data.

Over de waarde van process mining bij continu verbeteren hebben we een uitgebreid artikel geschreven.

Lees het artikel hier

Waar wordt Process Mining voor ingezet?

De naam zegt het eigenlijk al, process mining wordt ingezet om waardevolle procesdata te ontsluiten. En het gaat dan ook eigenlijk altijd hand in hand met een verbeterprogramma. Hierbij wordt het dan – onder andere – ingezet om:

  • De werkelijke procesgang te visualiseren;
  • Knelpunten en niet waardetoevoegende activiteiten te identificeren;
  • Overbodige werkzaamheden inzichtelijk te maken;
  • Inzicht te geven in end-to-end en ketenprocessen;
  • Dossiers te identificeren die afwijken van de standaard;
  • Work- en caseload van procesgebruikers te kwantificeren.

Hiermee krijgen organisaties waardevolle informatie in handen die als input dienen bij het selecteren en implementeren van verbeteringen binnen de organisatie.

De kracht van process mining in 8 weken

De benodigde data is binnen veel organisaties al aanwezig en daarom is het enkel zaak om de beschikbare data te transformeren naar bruikbare informatie. Daarom zien we in de regel dat het voor organisatie prima haalbaar is om binnen 8 weken een werkende case te hebben. Wij begeleiden de weg hiernaar toe in 4 stappen:

  1. Onboarding: We maken uitgebreid kennis, stellen de aanpak vast, ontwikkelen de infrastructuur en zorgen dat de medewerkers over de juiste kennis en vaardigheden beschikken.
  2. Voorbereiding: We zorgen samen dat de doelstellingen helder zijn, zorgen dat er een uitgebreide planning ontwikkeld wordt en we doen een precheck op de beschikbare data.
  3. Eerste sprint: De beschikbare wordt geladen en gevalideerd, de eerste inzichten worden bekeken en de tussentijdse resultaten worden gepresenteerd.
  4. Tweede sprint: De beschikbare data wordt gefinetuned, we stellen de nodige business rules op, voegen extra visualisaties toe en presenteren aan het einde van de sprint alle resultaten.

Digitale oplossingen en continu verbeteren

Digitale oplossingen zijn niet meer weg te denken binnen moderne verbeterprogramma’s. Bij de begeleiding van de transformatie naar een cultuur van continu verbeteren zijn digitale oplossingen als process mining, robotic process automation en advanced analytics opgenomen in onze aanpak. Deze aanpak is gebaseerd op de vier elementen die leiden tot een succesvolle transformatie van de organisatie: Strategie, Organisatie, Processen en Mensen.

Lees meer over onze aanpak en begeleiding

Samenwerking met Smart-Analytics

Voor onze dienstverlening op het gebied van process mining werken wij samen met Smart-Analytics. Zij zijn partner van UIPath en gebruiken de tool ‘Process Gold‘. Door onze krachten met hen te bundelen, zorgen we dat we optimale waarde kunnen bieden aan onze klanten. Waar wij ons richten op het daadwerkelijk verbeteren van de processen en het daarbij behorende gedrag, vult Smart-Analytics dit aan met hun kennis over de technische oplossing.

Meer informatie?

Wil je meer weten over process mining en hoe je het kunt gebruiken binnen procesoptimalisatie? Of wil je even sparren over een vraagstuk op het gebied van digitale oplossingen en continu verbeteren? Neem dan contact met ons op via 020 – 345 3015 of contact@upd.nl.

Wil je liever dat wij contact met jou opnemen? Vul dan onderstaand formulier in zodat wij contact met je op kunnen nemen.