Black Belt Certificering

Voor Lean en Lean Six Sigma

Na afronding van een Black Belt in Lean of Lean Six Sigma Black Belt vormt de Black Belt certificering de kroon op het werk. In beide gevallen bestaat de certificering uit twee onderdelen; een theoriecertificaat en een praktijkcertificaat.

De Black Belt Certificering is een samengestelde certificering doordat de opleidingen bestaan uit verschillende onderdelen. Om als Black Belt gecertificeerd te worden, moet je voldoen aan de certificeringsvereisten voor de Green Belt Certificering en de Upgrade Certificering. Dat klinkt complexer dan het is, we leggen het hieronder voor je uit.

Opleiding tot Black Belt

De opleiding tot Black Belt (Lean of Lean Six Sigma) bestaat uit 2 onderdelen. Allereerst wordt je opgeleid tot Green Belt en hierna volg je een upgrade to Black Belt opleiding.

Je leert dus eerst alles op Green Belt niveau, dit helpt je in een later stadium om een betere begeleider van Green Belts te worden. Vervolgens maken we tijdens de upgrade een verdieping op de kennis die je tijdens de Green Belt hebt opgedaan en behandelen we het strategische kader van Lean of Lean Six Sigma.

Wanneer je bij ons een Black Belt in Lean of Lean Six Sigma Black Belt in één keer afneemt, ontvang je na het voltooien van beide onderdelen 1 certificaat; dat van Black Belt.

Black Belt Certificering: Theorie

De theoriecertificering is het schriftelijke bewijs dat je Lean of Lean Six Sigma methoden en methodieken beheerst op Black Belt niveau. In het geval van een Black Belt in Lean is de opleiding in lijn met de vereisten van LCS. Voor de Lean Six Sigma Black Belt is het curriculum in lijn met de internationale erkende ‘Body of Knowledge’ van IASSC.

De theoriecertificering is standaard opgenomen binnen de opleidingen. Tijdens de opleiding worden deelnemers voorbereid om het examen met goed gevolg af te ronden. Afhankelijk van de opzet van de opleiding, de locatie en de behoefte van de groep valt het daadwerkelijk maken van het examen of wel binnen de trainingsdagen dan wel op na afloop van de opleiding op eigen initiatief.

Black Belt Certificering: Praktijk

De praktijkcertificering is de échte kroon op de opleiding. Waar het theoriecertificaat bewijst dat je de kennis hebt opgenomen en kunt herhalen, bewijst de praktijkcertificering dat je hetgeen je geleerd hebt ook daadwerkelijk kunt toepassen in de praktijk. Hiermee lever je het bewijs dat je de kennis begrijpt én dat je de veranderkundige vaardigheden bezit om daadwerkelijk resultaten te behalen op de werkvloer.

Om in aanmerking te komen voor een Black Belt praktijkcertificering dien je:

 • Een Black Belt in Lean of Lean Six Sigma Black Belt afgerond te hebben, of:
 • In het geval van Lean: Succesvol afronden van twee verbeterinitiatieven waarin je de theorie toepast met een strategisch belang, passend in de deployment structuur.
 • In het geval van Lean Six Sigma: Succesvol afronden van twee projecten met een in de lijn geborgd resultaat en een minimale verbetering ter van € 100.000, geaccordeerd door een bevoegde controller uit het bedrijf en onderschreven door de Project Champion. Daarbij dient de projectdocumentatie conform de indeling van het DMAIC storyboard te zijn, zoals aangegeven in het standaard UPD template.

Het succesvol afronden van de praktijkopdracht zal door UPD worden beoordeeld aan de hand van:

 • Documentatie review (o.b.v. storyboard, toolbox en eventuele ondersteunende datafiles).
 • Review interview (30-45 min.)
 • Schriftelijke feedback naar aanleiding van vragen en/of opmerkingen.

Waarom kiezen voor het praktijkcertificaat?

 • Het praktijkcertificaat is de kroon op uw opleiding, uw certificering is compleet.
 • U haalt het maximale uit de opleiding en u brengt het geleerde direct in de praktijk.
 • Zorg voor impact met uw verbeterproject.

Om in aanmerking te komen voor UPD certificering, gelden de volgende criteria:

Theoriecertificaat:

 • Met goed resultaat afsluiten van een Black Belt theorie-examen, bestaande uit meerkeuzevragen.
 • Het theorie-examen toetst begrip van de Lean of Lean Six Sigma methoden & technieken en begrip van statistische analyses met SigmaXL.
 • Het betreft een ‘open boek examen’, gebruik van laptop met SigmaXL is toegestaan.

Praktijkcertificaat:

 • Theorie-examen succesvol afgerond.
 • Lean: succesvol afronden van twee verbeterinitiatieven waarin u de theorie toepast met een strategisch belang, passend in de deployment structuur.
 • Lean Six Sigma: succesvol afronden van twee projecten met een in de lijn geborgd resultaat en een minimale verbetering ter van € 100.000, geaccordeerd door een bevoegde controller uit het bedrijf en onderschreven door de Project Champion.
 • Lean Six Sigma: projectdocumentatie conform de indeling van de DMAIC storyboard, zoals aangegeven in het standaard UPD template.
 • Lean Six Sigma: er is gebruik gemaakt van de in de UPD toolbox aangegeven ‘verplichte tools’.

Het succesvol afronden van het Lean Six Sigma project zal door UPD worden beoordeeld aan de hand van:

 • Documentatie review (o.b.v. storyboard, toolbox en eventuele ondersteunende datafiles).
 • Review interview (30-45 min per project).
 • Schriftelijke feedback naar aanleiding van vragen en/of opmerkingen.

Investering voor de Black Belt Certificering

Wanneer je jouw opleiding volgt bij UPD zijn de kosten voor de praktijkcertificering € 825,- exclusief BTW. Je betaalt dan alleen voor de praktijkcertificering van de praktijkopdracht die je doet tijdens de Upgrade Green to Black Belt. De praktijkcertificering van de Green Belt is namelijk inbegrepen bij de opleiding.

Wanneer je nog geen Green Belt certificering hebt of de Green Belt in Lean bij een andere opleider hebt gedaan zijn, is de investering voor de Black Belt Certificering € 1.320,- exclusief BTW.

De ervaring leert dat het succes van de praktijkcertificering vergroot wordt wanneer tijdens het uitvoeren van de praktijkopdracht gebruik gemaakt wordt van coaching. Tijdens de coaching helpt de coach om de praktijkopdrachten te vormen, uit voeren en te voltooien volgens de geldende richtlijnen. Dit verhoogt het succes van de certificering en over het algemeen wordt het resultaat van het verbeterinitiatief vergroot.

Coaching is beschikbaar in pakketten van 4 uur. De kosten voor 4 uur coaching bedraagt € 800,- exclusief BTW. Over het algemeen hanteren we een richtlijn van 8 uur coaching per verbeterinitiatief.

Meer weten?

Wil je meer informatie over het certificeringsprogramma? Of wil je weten hoe wij je kunnen helpen bij het behalen van internationale certificeringsprogramma’s als ASQ of IASSC? Neem dan even contact met ons op via 020 – 345 3015 of contact@upd.nl.