Wat is Scrum? | Een uitgebreide uitleg voor teams en organisaties

Wat is Scrum?

En hoe kunnen we je ermee helpen

Tegenwoordig hoor je het in vrijwel iedere organisatie; Scrum. Het lijkt zich vooral te concentreren op het werken in sprints en met een scrumbord. Maar als een belangrijk framework binnen Agile is het veel meer dan dat. Wat is scrum precies? En hoe kun je het inzetten om de wendbaarheid van teams en de organisatie te vergroten?

Wat is scrum en wat is de waarde?

Scrum is ontstaan als een reactie op projectmanagementmethoden die niet flexibel en traag bleken te zijn. Het fundament van Scrum bestaat uit korte ‘sprints’, die meestal twee tot vier weken duren. Gedurende elke sprint wordt een specifiek doel gesteld, en het team werkt samen om dit doel te bereiken binnen de sprinttijd.

Wendbaarheid van teams en de organisatie

Binnen het Scrum-framework kennen we een aantal kernprincipes die – mits goed toegepast – leiden tot meer wendbaarheid en flexibiliteit van teams en de organisatie:

  • Flexibiliteit: Tijdens elke sprint kan het team prioriteiten verschuiven en nieuwe inzichten verwerken om te zorgen dat het eindresultaat waardevol blijft.
  • Transparantie: Dagelijkse stand-up meetings, sprint reviews en retrospectives creëren een cultuur van open communicatie, waarin successen, uitdagingen en verbetermogelijkheden worden gedeeld.
  • Samenwerking: In plaats van afzonderlijke afdelingen die silo’s creëren, werken teams nauw samen om gezamenlijke doelen te bereiken. Dit bevordert kennisdeling en innovatie.
  • Continu verbeteren: Na elke sprint evalueert het team wat goed ging en wat beter kan, waardoor voortdurende aanpassingen mogelijk zijn.
  • Klantgerichtheid: De backlog, een lijst van taken die moeten worden uitgevoerd, wordt regelmatig bijgewerkt op basis van klantfeedback en veranderende behoeften.
  • Meetbare Resultaten: Door te werken in korte sprints en meetbare doelen te stellen, wordt de voortgang duidelijk gevolgd.

Binnen het Scrum framework wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende rollen: Scrum Master, Product Owner, en Ontwikkelteam. Elke rol heeft eigen functies en werkzaamheden binnen het team, die allemaal essentieel zijn in het behalen van succes.

Scrum en een cultuur van continu verbeteren

De flexibiliteit, focus op samenwerking en constante feedback en evaluatie uit het Scrum-framework verstevigd de cultuur van continu verbeteren binnen organisaties. Hierbij is het wel noodzakelijk dat het gebruik van het framework verder gaat dan de inzet van tools en technieken. Net als voor bijvoorbeeld Lean geldt dat de achterliggende principes, de mindset en het gedrag van mensen vele malen effectiever zijn dan enkel de tools.

In onze transformatiebegeleiding naar een cultuur van continu verbeteren is iteratief werken – bijvoorbeeld met behulp van Scrum – een belangrijk onderdeel. Voor meer informatie over onze aanpak en expertise op dit gebied kun je hier verder lezen.

Aan de slag met Scrum

De theorie achter Scrum is redelijk overzichtelijk. Met de scrumguide en logisch nadenken kunnen teams of organisaties al een redelijk goede eerste stap maken. Maar om Scrum echt te laten vliegen is een gedragsverandering noodzakelijk en moet de organisatie de scrumteams de ruimte en kaders geven om te excelleren. En dat is waar veel organisaties vastlopen; het verankeren van scrum werken in het DNA van de medewerkers en de organisatie.

Dit vraagt om een aanpak waarbinnen alle relevante elementen voldoende aandacht krijgen, zoals we doen in het UPD-model. De ervaring leert dat namelijk dat vier elementen in perfecte harmonie leiden tot de gewenste transformatie, waarbij continu verbeteren wordt opgenomen in het DNA van de organisatie. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op, we vertellen er graag alles over.

Meer weten?

Wil je weten hoe jij Scrum succesvol kunt introduceren binnen jouw organisatie? Of wil je even sparren over een vraagstuk op het gebied van Scrum of continu verbeteren? Neem dan contact met ons op via 020 – 345 3015 of contact@upd.nl.

Wil je liever dat wij contact met jou opnemen? Vul dan onderstaand formulier in zodat wij contact met je op kunnen nemen.