Verslag van Lean on the Beach op 22 juni 2017

Manage your energy, not your time

Lean on the Beach, UPD — Beachclub Bait Wassenaar

Ruim veertig mensen zijn aanwezig bij de barbecue in Beachclub Bait op de Wassenaarseslag om de prikkelende presentatie ‘Manage your energy, not just your time’ bij te wonen.

“We organiseren vaker Lean Cafés, omdat wij willen verbinden en inspireren,” benadrukt Jeroen van Schreven, algemeen directeur van UPD, in zijn openingswoord. “UPD heeft als droom om de concurrentiekracht van de BV Nederland te vergroten. Om toekomstbestendig te zijn moet ieder individu en iedere organisatie zijn of haar verbeter- en vernieuwingskracht activeren!”

“Verandering gaat niet vanzelf”, gaat Jeroen van Schreven verder. “Dertig jaar geleden mislukte 70% van alle verandertrajecten. Er zijn ondertussen meer dan 30.000 boeken geschreven over hoe je verandering succesvol maakt. Het percentage mislukte verandertrajecten is ondanks al die kennis nog steeds even hoog. Het tempo van verandering lijkt in steeds hogere versnelling te verlopen. Kunnen we dat wel bijhouden?”

“We hebben Lean on the Beach georganiseerd om veranderaars op een prachtige plek te inspireren over het thema ‘vitale organisatie’. Ik hoop dat jullie vandaag mooie inzichten krijgt waar je morgen praktisch mee aan de slag kan.”

Vitale afwisseling

De duo-presentatie van Koen Gonnissen en Herre Zonderland vormt een combinatie van bijzondere ervaringen. Gonnissen is ex-topsportcoach in de tenniswereld, mental-coach en businesscoach, Zonderland is ex-topturner en natuurlijk ‘de broer van’. Beiden hebben vanuit verschillend perspectief veel voorbeelden uit de aanpak binnen de topsport die je in je eigen organisatie zo kunt toepassen.

In de sportwereld is persoonlijke vitaliteit van het grootste belang. Essentieel is het ‘wegknippen van onnodige energielekken op mentaal, emotioneel en fysiek gebied.’ Wat zijn nu de dingen waar je ’s morgens mee wakker wordt? Wat heeft Epke gedaan om in Olympische vorm te komen?

Er zijn schrikbarende statistieken over de vitaliteit van Nederlandse werknemers. Zo heeft 63% een verstoorde hormonale balans, 47% overgewicht en 37% leidt aan slaapstoornissen. Veel veranderingen mislukken omdat mensen veel te moe zijn. Topsporters doen aan vitale afwisseling: opladen en ontladen. Harder trainen betekent ook harder herstellen. Maar als werknemers het drukker krijgen, doen ze juist minder aan herstel. We gaan niet meer koken, we zijn te moe en liggen op de bank. Op je werk zou je elk half uur één minuutje squats moeten doen, toch even de trap pakken of rekken met je armen.

9 stappen

Ook in Olympische kringen kom je grote verschillen in betrokkenheid tegen. Van de 25.000 Olympische atleten hoeven er 23.000 niet te denken aan een medaille, zij participeren vooral in het evenement. Wil je echt een winnend team hebben, dan zijn er 9 stappen van belang:

  1. Inspirerend doel
  2. Waarden
  3. Vertrouwen
  4. Rollen
  5. Motivatie
  6. Talent
  7. Feedback
  8. Integratie van nieuwkomers
  9. Meten van vooruitgang.

Uit de antwoorden van de zaal blijkt dat op alle stappen nog veel te doen valt! Met die gedachte, het boek De bedrijfsatleet van Koen Gonnissen en een paar UPD slippers, keerden de gasten weer huiswaarts.


UPD organiseert regelmatig Lean Cafés. Wil je je aanmelden of wil je hier meer informatie over, neem dan contact op via info@upd.nl of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


Sfeerimpressies

Cristel van Roozendaal, Woonstad Rotterdam
Waarom hier?

‘Lean on the Beach’ refereert aan het liedje ‘Sex on the Beach’ van T-Spoon. De melodie van dit nummer zit, samen met de variant van UPD, al de hele week in mijn hoofd! Het thema van Lean on the Beach sprak mij aan en ik vond het een speelse uitnodiging op een prachtige plek. Als analogieën uit de sport concreet worden gemaakt, kun je die ideeën meenemen naar je organisatie.

Het is ook zo interessant om van andere mensen te horen waar ze mee bezig zijn en waar ze tegenaan lopen. Onze organisatie is absoluut nog niet Lean. Enkele medewerkers zijn bezig met een Lean-training van UPD. We gaan aan de slag met een kleine groep mensen en hopen dat anderen door de successen vanzelf nieuwsgierig worden.

Met welk inzicht ga je naar huis?

Je kan door hele simpele dingen op je werk je energie opladen en ontladen. We zijn een groep, beslist nog geen team. Met een inspirerend doel kan je groeien naar een team. Wij hebben op alle vragen heel eerlijk geantwoord en scoorden ver onder het gemiddelde. Het was vooral heel leuk!

Gideon Stilleboer, Pet Power
Waarom hier?

Ik ben hier voor nieuwe ideeën en inzichten over teambuilding. Een sportteam kan je vergelijken met een team op de werkvloer. Je bent bij elkaar voor een prestatie en dat vergt samenwerking, motivatie en peptalks. De motivatiespeech van Al Pacino voor een American Football team raakte me een aantal jaren geleden. Ik ben meer analist en fan van data en ik vind dat mijn ‘menselijke’ kant meer aandacht nodig heeft. Daarom vind ik het hartstikke leuk om hier op deze manier wat te leren.

In ons bedrijf is het best nodig om teams te motiveren. Hoe ga je een groep mensen in een productieomgeving zo ver krijgen dat ze initiatieven nemen, terwijl ze al zo onder druk staan om het dagelijkse werk uit te voeren?

Met welk inzicht ga je naar huis?

Het eerste deel van de presentatie over energie gaf mij bewustwording. Je werkt de hele dag met je hoofd en toch ben je fysiek moe. Opladen is noodzakelijk! Heel veel mensen lopen leeg in hun functie. Je kan mensen meer betrekken door hen ruimte en tijd te geven om energie te krijgen. Iets wordt snel een team genoemd, maar je bent nog maar een groep. Welke stappen gaan we zetten om een team te vormen?

Harriët Bothe, Parnassia groep
Waarom hier?

Ik ben op zoek naar een boost om in mijn werk weer op een leuke manier te kunnen adviseren en te inspireren. Ik wil graag de verhalen uit de sport op m’n werk vertellen! Wij werken sinds kort met leidinggevenden op afstand, dus kijken alle teams naar de inrichting van hun werkprocessen. Kan het ‘Leaner’, zodat de werkdruk ook omlaag gaat? Tien jaar geleden was er al Lean en continu verbeteren is mijn dagelijks werk. Ik heb geen behoefte om dat in een papiertje vast te leggen: het moet in je zitten.

Met welk inzicht ga je naar huis?

Je moet mensen met eigen doelen motiveren. Ik sla allemaal kleine bruggetjes tussen de teams en daar heb ik veel inspiratie voor opgedaan. Vooral ook uitleggen waarom we iets doen!

Charles Bessems, Provincie Gelderland
Waarom hier?

Ik vind het hartstikke leuk om van andere organisaties inspiratie te krijgen en met hen kennis te delen. Het helpt ook om over je eigen organisatie te vertellen. De beide lezingen lijken me heel erg inspirerend!

Bij de provincie Gelderland is bijna iedereen bezig met processen en subsidies. De maatschappij is versnipperd, onze organisatie luister te weinig naar de behoefte van de klant. De toekenning van subsidie kost soms 22 weken, terwijl het ook in 22 uur kan.

Met welk inzicht ga je naar huis?

Het heeft me energie gegeven. Diezelfde energie heeft mijn organisatie ook nodig. Ik zie weer uitdagingen voor de volgende stappen. Daar ben ik elke dag mee bezig!