UPD lanceert verbeternetwerk the Spark* - UPD

UPD lanceert verbeternetwerk the Spark*

Kwaliteitsverbetering door middel van kennisdeling

Doorlopend leren, nieuwe kennis opdoen en zo toekomstbestendig worden én blijven: ontwikkelingen op de arbeidsmarkt volgen elkaar in rap tempo op, wat van professionals vraagt om de eigen kennis en kunde continu bij te houden en te verversen. Om te voorzien in die behoefte is er nu the Spark*, het grootste online verbeternetwerk van én voor professionals in Nederland. Initiatiefnemer UPD, specialist op het gebied van o.a. Agile, Lean en Six Sigma, wil met de lancering van the Spark* verbeterprofessionals met elkaar verbinden en zo persoonlijke expertise en ervaring beschikbaar stellen aan iedereen die zich wil verbeteren.

Verbeternetwerk the Spark* is LIVE!

De klantvraag verandert anno 2019 razendsnel, terwijl de kwaliteitseis onverminderd hoog blijft. Tegen deze achtergrond is het voor professionals noodzakelijk om kennis voortdurend bij te houden en te vernieuwen. Hoe dat gebeurt en hoe kennis vervolgens wordt toegepast in de praktijk verschilt per persoon. The Spark* richt zich dan ook op het delen van die eigen kennis en praktijkervaring. “Theorie leren kan iedereen, waardevol is vooral de manier waarop je die kennis toepast. The Spark* biedt professionals de mogelijkheid om daarover in gesprek te gaan”, stelt Joris van de Lindeloof, directeur bij UPD. “Kennis is heel erg persoonlijk. Dat komt doordat verbetering op veel verschillende niveaus en met nog meer verschillende toepassingen kan worden gedaan. Dat maakt persoonlijke kennis ook zo waardevol. Door een platform te creëren waar het delen van kennis centraal staat willen we verbeteraars uitdagen om met elkaar én van elkaar te leren. The Spark* faciliteert die wisselwerking”, aldus van de Lindeloof.

Community

Of je nu een beginnende verbeteraar bent of ervaren verbeterprofessional; het netwerk is voor én van iedereen. Consultants, managers, leidinggevenden, alumni, ZZP’ers en andere ambitieuze professionals uit heel Nederland komen er samen om kennis te vergroten en expertise te winnen. Van de Lindeloof: “Het grootste gedeelte van de community bestaat uit mensen die in hun professionele omgeving bezig zijn met verbeteringen. Het maakt daarbij niet uit of je nu een beginner of zwaargewicht bent binnen jouw vakgebied. Iedereen kan van elkaar leren. The Spark* zorgt ervoor dat de juiste mensen op het juiste moment met elkaar in contact komen; het verbindt professionals met gedeelde interesses met elkaar. De thematisch ingedeelde kennisgroepen zijn een goed voorbeeld van hoe we gebruikers hierbij helpen.”

Gevraagd naar wat het verbeternetwerk onderscheidt van andere, vergelijkbare netwerken in de markt, geeft van de Lindeloof aan: “Wij geloven dat alleen verbeterinitiatieven die door alle lagen en branches omarmd worden, succesvol zijn. Op the Spark* zijn zo goed als alle lagen en branches vertegenwoordigd. Dat is mijns inziens ook de kracht van het platform. Er is ruimte voor vraagstukken en inspiratie op alle niveaus. De uitdaging zit ‘m met name in het interessant houden van het platform voor álle verbeteraars. Met alle functionaliteiten en variëteit aan kennisdelingsgroepen denk ik dat we daar aardig in zijn geslaagd.”

Kennisbank

Om ervoor te zorgen dat de juiste mensen met dezelfde expertise en interesses elkaar vinden zijn er op the Spark* kennisgroepen ontwikkeld. Deze groepen helpt gebruikers om eenvoudig relevante informatie op te zoeken en kennis te delen. “Hier wil je zijn”, gaat van de Lindeloof verder. “Iedere groep behelst een eigen onderwerp waardoor professionals gericht op zoek kunnen gaan naar informatie. Of je nu vragen hebt over Scrum, Leiderschap en Agile-toepassingen, of graag je kennis wil verrijken met inzichten op het gebied van Verandermanagement, Data Science, Policy Deployment of Lean Six Sigma; de community binnen de kennisgroepen helpt je verder op weg.”

Om te voorkomen dat het aan kennis ontbreekt binnen de groepen heeft the Spark* een aantal experts aan zich weten te binden. Deze experts zijn speciaal geselecteerd om ieder een eigen kennisgroep te beheren en dienen als vraagbaak binnen de community. “Zoals gezegd willen we dat het netwerk interessant is voor iedereen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar experts met specifieke kennis binnen het cluster van continue verbetering. Deze experts voorzien de groepen van relevante informatie, delen nieuwsitems en zwengelen discussies aan. Ook fungeren zij als aanspreekpunt wanneer de gezamenlijke denkkracht van de community onvoldoende blijkt.”

Want ondanks de gezamenlijke denkkracht, erkent van de Lindeloof dat de community vooral in de opstartfase wel wat hulp kan gebruiken om vraagstukken op alle niveaus te kunnen beantwoorden. “Dat kan komen doordat enkele groepen nog aan populariteit moeten winnen, maar ook wanneer het expertiselevel van groepsleden te veel verschilt van elkaar. Door ervaren experts te verbinden aan de the Spark* is er altijd voldoende expertise op elk niveau aanwezig.”

Leuke extra voor leden is de mogelijkheid om op aanvraag zelf een kennisgroep te starten. Wel wordt er een hoog senioriteitsniveau gevraagd om hiervoor in aanmerking te komen. Bovendien moet er vanuit de community voldoende vraag zijn naar het betreffende onderwerp. “Het platform is van en voor iedereen die vandaag iets beter wil presteren dan gister, en morgen weer beter dan vandaag. Dus als er vanuit de community behoefte is aan een extra kennisgroep dan zorgen we dat deze er komt. Door naar elkaar te luisteren kan the Spark uitgroeien tot een onuitputtelijke bron van informatie.”, aldus van de Lindeloof.

Bepaal zelf de koers

Naast kennisdeling door middel van interactie, zijn er nog meer handige tools op the Spark*. Via het ‘media center’ – te vinden binnen de kennisgroepen – kunnen verbeterprofessionals onder andere whitepapers, Excel-sheets, templates, video’s en andere interessante content downloaden. Ook is er de mogelijkheid om zelf materialen te uploaden en aan te bieden. Via de tab ‘evenementen’ biedt het netwerk gebruikers de mogelijkheid om in één oogopslag te zien welke verbeter-events er in Nederland op de agenda staan. Interessant is ook de optie om zelf evenementen toe te voegen aan het overzicht. Mochten er verbeteraars op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging dan biedt de tab ‘jobs & careers’ mogelijk uitkomst. Handig hier is dat leden ook zelf, geheel kosteloos, een vacature kunnen plaatsen.

Van de Lindeloof: “The Spark* biedt alle gereedschappen om zelf de koers te bepalen om te verbeteren. Wat je wil leren en hoe je alle functionaliteiten inzet om nieuwe kennis te vergaren bepaal je zelf. Hoe meer professionals zich verbinden met het netwerk, des te hoger en breder de informatievoorziening wordt. Op die manier helpen professionals elkaar om écht impact te maken bij de organisatie waar zij werken. Zo dragen we zo met z’n alle bij aan continue kwaliteitsverbetering en vernieuwing in Nederland, nu en in de toekomst”, aldus van de Lindeloof.