Leergang leidinggeven | Praktisch Leidinggeven

Leergang leidinggeven

Praktisch leidinggeven voor Teamleads, Teamleiders en management in het middenkader

De rol van teamleider of manager in het middenkader – of middle management – is een relatief complexe rol. Het vraagt namelijk een goede balans tussen leidinggeven en operationele verantwoordelijkheid. Bij UPD noemen we dit praktisch leidinggeven; je hebt zowel een leidinggevende als operationele rol binnen het team. Tijdens deze leergang leren we je alles wat je moet weten om deze rol met glans te vervullen. Van het geven van richting tot het stimuleren van ontwikkeling van jouw medewerkers.

Teamleider of middle management is misschien wel de lastigste rol binnen organisaties. Er wordt namelijk van je gevraagd dat je – meer dan in andere leiderschapsrollen – een perfecte balans vindt tussen vertaling van de strategische doelen naar de operatie en het laten excelleren van jouw team. Met stakeholders – met uiteenlopende verwachtingen – aan beide zijden is het een dynamische rol waarvoor een specifieke set aan kennis, vaardigheden en competenties nodig is.

Inhoud van deze leergang

Onderaan deze pagina leer je over de 5 aandachtsgebieden voor leidinggevenden. Deze aandachtsgebieden zijn leidend in het vormgeven van deze leergang. Je leert:

  • Hoe jij het goede voorbeeld kunt geven aan je medewerkers;
  • Hoe je richting geeft aan het team;
  • Hoe je de ontwikkeling van het team stimuleert;
  • Hoe jij jezelf als leidinggevende kunt blijven ontwikkelen;
  • Hoe je medewerkers kunt bewegen naar het behalen van gewenste en motiverende resultaten.

Om dit te realiseren, doorloop je tijdens deze leergang de volgende opleidingen:

 

Green Belt in Lean
De Green Belt in Lean geeft een bewezen structuur voor continu verbeteren en biedt inzicht in jouw verandering in rol als leidinggevende.

 

Effectief Communiceren
Leer om zaken die normaal niet besproken worden tóch bespreekbaar te maken. En leer de taal en tools om een effectieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van jouw persoonlijk leiderschap en de teamontwikkeling.

 

Omgaan met Weerstand
Leer weerstand in een vroeg stadium boven tafel te krijgen, bespreekbaar te maken en te voorkomen dat je de weerstand door je eigen defensiviteit onbedoeld vergroot.

 

Leidinggeven op afstand
Een leider moet in hybride werken in staat zijn om haar/zijn leiderschap op afstand vorm te geven, het team op afstand te begeleiden en te ontwikkelen.

Welke kennis, vaardigheden en competenties ga je ontwikkelen? | 5 aandachtsgebieden

Iedere leiderschapsrol vraagt om specifieke kennis, vaardigheden en competenties. Ondanks deze grote verscheidenheid geloven we dat de benodigde ontwikkeling te verdelen is over 5 aandachtsgebieden.

Het goede voorbeeld

Ik vertel liever wat mensen moeten doen dan te vragen wat ze nodig hebben.

“Goed voorbeeld doet goed volgen” is niet voor niets de meest bekende leiderschapsquote wereldwijd. Moderne leiders worden geacht om meer en meer als voorbeeld en inspirator te fungeren. En juist binnen een organisatie waar continu verbeteren en vernieuwen belangrijk is, is dit element essentieel voor effectieve leiders. In de houding, gedrag en acties van de leidinggevende zit voor een groot deel verscholen wat er van medewerkers gevraagd en verwacht wordt. Het succes van het team is afhankelijk van het goede voorbeeld van leidinggevenden.

Richting

Een jaarplan werkt bij ons alleen op papier.

Als leidinggevende moet je jouw visie kunnen overdagen op je medewerkers en duidelijk kunnen maken waarom verandering noodzakelijk is. Het is hierbij essentieel om effectief om te kunnen gaan met weerstand en deze weerstand om te zetten in iets positiefs. Lukt het je daarnaast om de strategie tastbaar te maken in kleine verbeteringen? Dan zal jouw team vanzelf zorgen voor resultaat.

Teamontwikkeling

Ik leg liever de taken bij mezelf dan dat ik door een ander laat doen.

Wij zijn er van overtuigd dat ieder mens een natuurlijke drive heeft om goed werk te leveren en te leren. In de rol van leidinggevende faciliteer je de samenwerking binnen het team, zodat ieders talent benut wordt. Medewerkers hebben een veilige omgeving nodig om in te werken. Dat betekent dat medewerkers zich veilig voelen om om hulp te vragen en om feedback te geven. De leidinggevende heeft een belangrijke rol in het ontwikkelen van het lerende karakter binnen het team. Door de manier van vragen stellen, zelfreflectie en het coachen van de medewerkers stimuleert hij of zij continue groei en ontwikkeling van ieder individu. Wanneer voor hen de juiste voorwaarden gecreëerd worden, zullen zij eigenaarschap voelen én nemen voor hun werk.

Persoonlijk leiderschap

Ik heb geen tijd om stil te staan.

Als leidinggevende vraag je jezelf af: ‘Wat heb ik vandaag zelf geleerd’ en ‘Wie heb ik vandaag geholpen om zich verder te ontwikkelen?’. Je maakt verbeteringen bespreekbaar. Helemaal als deze nog niet zo makkelijk zijn. Je herkent je eigen weerstand en weerstand bij een ander en handelt daarnaar. Je onderzoekt of je eigen waarden, kennis, vaardigheden en houding bijdragen aan continu verbeteren.

Resultaat in de praktijk

Ik voel me persoonlijk verantwoordelijk voor het resultaat.

Er is niets wat medewerkers meer genoegdoening geeft dan het leveren van een concrete bijdrage en het behalen van meetbare resultaten. Wat veel leidinggevenden zich niet realiseren is dat zij de motor zijn achter het behalen van deze resultaten. De medewerkers doen de uiteindelijke bijdrage doordat ze hiertoe in staat gesteld worden door de leidinggevende. Niet door het verdelen van taakjes, maar door het sturen op de manier van werken. Iedere succesvolle leidinggevende beschikt over de vaardigheden om medewerkers te bewegen, blokkades weg te halen en hen te motiveren naar het behalen van de gewenste resultaten.

Kosten & Inschrijving

De verschillende modules van deze leerlijn worden het hele jaar door gegeven. Je kunt je dus voor iedere module los inschrijven, mocht je dat willen. Maar de snelste weg naar jouw inschrijving is door contact op te nemen met onze opleidingsadviseurs. Zij kunnen dan samen met jou een logische volgorde samenstellen en in één keer jouw inschrijving verzorgen.

Wanneer jij je inschrijft voor de gehele leergang, profiteer je ook van een fijne korting. Je betaalt dan € 5.795,- exclusief BTW. Dat is inclusief alle lesmaterialen, de praktijkcertificering van de Green Belt en alle locatiekosten. Wil je meer weten of jouw leergang inplannen? Neem dan contact met ons op via 020 – 345 3015 inschrijven@upd.nl.