Op de pagina ‘Wat is RPA’ hebben we uitgelegd wat RPA precies is en wat het voor voordelen kan opleveren voor organisaties. Maar behalve de voordelen die daar benoemd worden, biedt RPA ook kansen buiten het automatiseren van een bestaand proces.
Met RPA wordt het besparingspotentieel vergroot
Door de inzet van RPA boor je namelijk ook nieuwe gebieden van onbenut potentieel aan. En flink ook. Organisaties die al met Lean en Agile mooie resultaten boekten, kunnen met RPA een hele nieuwe dimensie aan het besparingspotentieel toevoegen. In de afgelopen jaren hebben wij talloze Lean en Lean Six Sigma workshops gehad bij onze klanten waarin gezocht werd naar verbeterpotentieel. En vaak is ICT als een van de belangrijkste probleemgebieden genoemd. De traagheid en bewerkelijkheid van systemen komt vrijwel altijd in de top drie van verspillingen voor. We weten vrijwel zeker dat dit ook direct herkenbaar is voor jullie organisatie, toch?
De pech was dat ICT een traditioneel gebied was waar je als verbeteraar niet zomaar een aanpassing in kon aanbrengen. En als verbeteraar kreeg je al snel één van de volgende tegenwerpingen voor je voeten gegooid; “Kost teveel” – “Zijn dit jaar geen resources voor” – “Zou maatwerk worden”
Dus werd vaak gekozen voor verbeteringen op procesmatig terrein, die veel makkelijker te beïnvloeden waren. Maar met RPA komt dit potentieel nu wel binnen bereik. Pilots leveren regelmatig tot 25-50% efficiëntiewinst op. Doorlooptijdsverkorting kan oplopen tot 75% omdat robots ook ‘s nachts werken.
RPA klinkt moeilijker dan dat het is
Robots, automatisering, softwareapplicaties. Het klinkt allemaal erg complex. Maar RPA is eigenlijk een relatief eenvoudige techniek. Zonder veel integratie of gedoe. De eenvoud is tevens de kracht. Met RPA proberen we geen systemen te integreren. Met RPA worden de handelingen geautomatiseerd die medewerkers moeten verrichten om de systemen te gebruiken.
Zo’n robot werkt precies als een digitale medewerker. Alleen zonder werkplek op kantoor. Maar met inlogcodes, wachtwoorden en autorisaties voor alle systemen die hij moet gebruiken. En 24 uur per dag, 7 dagen in de week.
Daarnaast kan een robot ook acties uitvoeren. Op basis van opgehaalde informatie en ingebouwde logica, kan hij een status veranderen, berekeningen maken, een ander proces in gang zetten, communicatie versturen, etc.
De inhoudelijke analyse en de interactie met de klant, vraagt uiteraard menselijk vakmanschap en blijft in handen van de medewerker. Omdat er werk uit handen genomen wordt door de robot, heeft de medewerker meer tijd over voor het waarde-toevoegende werk en neemt de productiviteit flink toe.
De juiste tooling doet wonderen
Het modelleren van een robot is, vergeleken met een systeemimplementatie, relatief eenvoudig. Er zijn geen moeilijke interfaces nodig en bestaande systemen hoeven niet te worden aangepast. Een robot is gewoon een virtuele medewerker die een ‘loop’ doorloopt. Zo’n ‘loop’ kan bestaan uit het inloggen op een bepaald systeem, het openen van het juiste scherm, opzoeken van specifieke informatie, deze eventueel bewerkt en wegschrijft. Net als de overige medewerkers.
Toch zijn er wel verschillen in functionaliteit én het gebruiksgemak van de software per leverancier. De software van leveranciers als bijvoorbeeld Blue Prism, Kofax Kapow, Automation Anywhere en UI Path verschilt in functionaliteit én in gebruiksgemak. Zorg er daarom voor dat je een goed pakketselectietraject doorloopt. Met een partner die weet welke tools de functionaliteit hebben om te leveren wat je in jouw organisatie wilt bereiken.
Even Sparren?
Wil je meer weten over welk besparingspotentieel RPA binnen jullie organisatie kan aanboren óf hoe je tot een goede selectie van tooling komt? Spar eens met een collega!