Jan Heijneman

Projectmanager

De helft van mijn tijd geef ik Lean-trainingen aan beginners, vergevorderden en iedereen daar tussenin. De andere helft werk ik voor mooie organisaties, die ik mooier maak met de tools en technieken van Lean. Ik werk in alle sectoren, variërend van de overheid tot maakindustrie en van de zorg tot het onderwijs.

Voor klanten is het prettig dat ik zaken combineer, voorbeelden gebruik uit andere sectoren. Tussen overheidsinstanties en productieorganisaties bestaan belangrijke overeenkomsten. Het is nuttig om je werkplek goed in te richten of je nu werkt op een productie-unit of op een servicedesk van een school. En net als elk bedrijf heeft een school doelstellingen op de lange termijn, waar het dagelijks werk verband mee moet houden.

Wat heb je met onderwijs?

Sinds ik kinderen heb kijk ik er anders tegenaan, al werkt mijn vrouw al lang in het onderwijs. Ik vind het belangrijk dat kinderen een goede opleiding krijgen. Nu gaat er veel tijd verloren aan dingen die met onderwijs niks te maken hebben, maar wel tijd afsnoepen van de leerkrachten. Administratie bijhouden. Vergaderen. Mensen moeten zich afvragen: Draagt wat ik nu doe bij aan de kwaliteit van het onderwijs? Zorgt het ervoor dat meer kinderen overgaan of met een goed diploma de school verlaten?

Tijd van leerkrachten mag niet verloren gaan aan randzaken. Een werkoverleg hoeft geen uur te duren, een kwartier is net zo effectief. Schuif de stoelen opzij. Schaf een sta-tafel aan. Zorg dat iedereen er is om negen uur en niet pas om vijf of tien over. En stel regelmatig de vraag: is deze discussie relevant of interessant. Relevant? Dan moet je hem voeren. Interessant mag ook later.

Wat breng je extra?

Ik treed de grootste problemen met een glimlach tegemoet. Ik ben gek op obstakels, want ik ken de kracht van het klein maken. Wat dat is? Soms hikken mensen aan tegen iets dat heel groot lijkt en het misschien ook wel is. Wat is je volgende stap?, vraag ik dan. Wat ga je morgen doen om het probleem op te lossen? En wat heb je ervan geleerd? Zo maak je grote problemen klein en behapbaar. Daar ben ik goed in.

Wanneer ben je trots?

Als ik mijn bevlogenheid terugzie bij de mensen met wie ik werk. Als ze enthousiast zijn over de tips en trucs die ik ze meegeef. De eerste maand dat wij met mensen werken zijn ze vaak wat gespannen. ‘Er is zo veel te doen’, zeggen ze dan. Na een maand gaat het beter, omdat ze begrijpen dat we het werk kunnen verdelen. Als ik die ontspanning zie, heb ik mijn werk goed gedaan.

  • Kijk voor een uitgebreider profiel op LinkedIn
  • Neem direct contact op met Jan via mail of telefoonnummer 020 345 30 15