Omscholing voor meer baanzekerheid - UPD

Omscholing voor meer baanzekerheid

Als onderdeel van de NOW-regeling

Omscholing wordt hoogstwaarschijnlijk opgenomen als voorwaarde voor de verlengde NOW-regeling. Dat betekent dat werkgevers hun medewerkers moeten helpen bij het omscholen in het geval van een reorganisatie. Het doel hiervan is om mensen meer baanzekerheid te geven als ze op zoek gaan naar een nieuwe baan.

Hoe de regeling er exact uit gaat zien, is nog een beetje koffiedik kijken. Maar op basis van de regelingen uit het verleden, is de inhoud al wel enigszins te voorspellen.

Omscholing naar toekomstberoepen

De corona-uitbraak heeft organisaties gedwongen om snel te veranderen. Ze hebben in no-time hun product- of dienstenaanbod aangepast aan de nieuwe situatie of hun werkwijze compleet omgegooid. Deze aanpassingen in het aanbod en werkwijze zijn niet van tijdelijke aard, voor een groot deel is dit de nieuwe realiteit. Neem als voorbeeld de Virtual Classroom waarin cursisten digitaal getraind worden. Dit zal nooit meer echt verdwijnen. Natuurlijk gaan er straks weer klassikale trainingen plaatsvinden, maar de Virtual Classrooms are here to stay.

Al deze veranderingen geven organisaties – versneld – een kijkje in de toekomst. Opeens wordt duidelijk welke vaardigheden essentieel zijn om een organisatie succesvol te houden in een snelveranderende wereld. De verwachting is dat de omscholingsregeling juist hier op gaat inspelen. Dat de overheid gaat stimuleren om mensen op te leiden richting de zogenaamde toekomstberoepen.

Wat zijn toekomstberoepen?

Automatisering en digitalisering zorgen ervoor dat veel banen veranderen. Er worden opeens andere capaciteiten gevraagd van medewerkers. Tegelijkertijd komt er vraag naar beroepen die we eerder nog niet kenden, dit noemen we toekomstberoepen. Het zijn de functies die door alle veranderende omstandigheden opeens belangrijk worden én waarvoor nu nog niet direct hele beroepsgroepen voor worden opgeleid. Per bron zul je zien dat de genoemde beroepen nogal eens verschillen. Echter deze verschillen zitten vaak in de benaming van de functie, inhoudelijk wordt dan in principe dezelfde functie benoemd. Hieronder vind je een overzicht van 15 beroepen die veelvuldig genoemd worden:

  • Data Scientist
  • Domotica Expert
  • Growth Hacker
  • Software Developer
  • Product Owner
  • Facilitator
  • 3D Specialist
  • Supply Chain Manager in de logistiek
  • Professional Organizer
  • Recruiter
  • Docent Webdevelopment
  • Ontwikkelingscoach
  • Drone piloot
  • Zorg & Welzijn professionals
  • R&D Manager

Omscholing via UPD

In de lijst hierboven is de IT sector en daaraan gerelateerde artikelen stevig vertegenwoordigd. En dat is niet gek gezien de technologische revolutie waar we ons in bevinden. Echter zien we in de lijst ook een aantal functies terug die niet direct gericht zijn op het ontwikkelen van de techniek, maar juist op de het mogelijk maken van deze ontwikkeling. Oftewel, functies die zorgen dat producten ontwikkeld en verbeterd worden. En juist voor die beroepen kunnen wij je als geen ander opleiden.

Product Owner

Een Product Owner is één van de 3 rollen binnen een Scrum Team. Als Product Owner vertegenwoordig je de klant binnen het team. Je onderhoudt dus contacten met stakeholders en zorgt dat hun wensen en doelen duidelijk zijn binnen het team. En uiteindelijk bepaal jij welke taken het Scrum Team gaat uitvoeren. Super divers dus allemaal. Je moet een visie op het eindproduct kunnen neerleggen, de relatie met stakeholders onderhouden, zorgen dat het team in beweging blijft en de voortgang bewaken.

Goede product owners worden vaak gezien als ondernemers binnen een organisatie. Zij zorgen ervoor dat hun team oplevert waarde klant echt behoefte aan heeft, op het moment dat daar behoefte aan is. Afhankelijk van de organisatie hebben product owners zelfs een eigen P&L. Bij UPD leiden we Product Owners op vanuit de praktijk. Dus geen theoretische uiteenzetting, maar een opleiding die je leert omgaan met de situaties waar je in de praktijk tegenaan gaat lopen. Hier lees je alles over de Product Owner opleiding.

Facilitator

De titel van dit toekomstberoep is wel heel generiek, dat begrijpen we. Wat hiermee bedoeld wordt is een functie die ervoor zorgt dat teams, afdelingen en medewerkers doen wat het meeste waarde toevoegt voor de klant, op de meest effectieve manier en op het juiste moment.

Het bekendste voorbeeld van een facilitator is een Scrum Master. In deze rol zorg je ervoor dat teams optimaal presteren. Dit doe je door het ritme van opleveringen te bewaken op de juiste momenten te evalueren en door te zorgen dat het team in optimale sterkte komt en blijft. Bij UPD leiden we Scrum Masters op in een 2 daagse basisopleiding. Van daaruit begeleiden we je in de praktijk aan de hand van onze Scrum Roadmap. Lees hier alles over de Scrum Master Opleiding.

Ontwikkelingscoach

Nog zo’n generieke titel die veel genoemd wordt bij de toekomstberoepen. Deze functieomschrijving is ook relatief breed en gaat van loopbaancoaches tot leiderschapsbegeleiding. De essentie van deze functie ligt bij het begeleiden van teams en individuen aan de gedragskant. Je helpt mensen en teams in deze functie bij het ontwikkelen en stimuleren van het juiste gedrag wat bijdraagt aan de persoonlijke en organisatiedoelstellingen.

Iedereen kan zich coach noemen, maar echt niet iedereen kan een coach zijn. Een goede coach kan als geen ander luisteren, patronen herkennen en bespreekbaar maken en identificeren wat er nodig is om gewenste resultaten te behalen. Al deze onderdelen behandelen wij in de opleiding Reflecteren in Actie. Hier leg je de basis om als ontwikkelingscoach aan de slag te gaan. Bekijk hier het hele programma van deze opleiding.

R&D Manager

Een Research & Development Manager is geen aparte managementfunctie binnen organisaties en het vraagt een hele specifieke skillset die niet vergelijkbaar is met andere managers. Een R&D manager is met name heel erg goed in het verzamelen van de juiste mensen om zich heen. Hij of zij weet als geen ander een team samen te stellen dat kan ontwikkelen, vernieuwen, bedenken, testen en tot in de allerkleinste details dingen kan uitwerken.

Een goede R&D manager heeft dus perfecte skills op het gebied van interpersoonlijke samenwerking en heeft tegelijkertijd een brede blik naar buiten. Je ziet wat er gebeurt in de wereld om je heen en weet dit te vertalen naar producten of diensten. Hiervoor weet je de perfecte balans te vinden tussen emotie en ratio. Je kunt kansen dus niet alleen herkennen maar ze ook op de juiste waarde schatten.

Er bestaat een kant-en-klare opleiding tot R&D Manager, het is namelijk een combinatie van verschillende skills. Binnen UPD hebben we verschillende opleidingen die je hierbij helpen, van Belbin Teamrollen tot Design Thinking. Wil je meer weten hoe wij je kunnen helpen om een goede R&D manager te worden? Neem dan even contact met ons op via 020-3453015.

Even sparren over de omscholingsmogelijkheden voor jou?

Dat kan, bel daarvoor even met onze opleidingsadviseurs. Zij kunnen je helpen om een passende opleiding te vinden die volledig aansluit bij jouw ambitie. Je kunt ze bereiken via: 020-3453015.