Master Black Belt Opleidingsprogramma | UPD

Master Black Belt opleiding

Strategisch leiderschap van verbeterprogramma's

Master Black Belts opereren op het strategische niveau van verbeterprogramma’s. Zij zijn verantwoordelijk voor de implementatie, continuïteit en het succes van het programma binnen de organisatie. Ze gebruiken hun specialistische kennis en ruime ervaring om de transformatie binnen de organisatie te begeleiden, organisatie-brede verbeterprojecten te initiëren en begeleiding en advies te bieden aan de Black Belts én het strategisch leiderschap van de organisatie.

Een Master Black belt is een ervaren trainer, coach, verbeterprofessional en leider binnen het verbeterprogramma. Een officiële certificering als Master Black Belt door een toonaangevende instantie is dan ook niet voor iedereen weggelegd. UPD is de enige instantie in Nederland die Master Black Belts mag certificeren op niveau 3a en 3b van het Lean Competency System (LCS). Hieronder lees je hoe dit opleidings- en certificeringstraject er uit ziet.

De rol

Als Master Black Belt formuleer en implementeer je de verbeterstrategie waarmee de organisatie als geheel werkt aan het :

 • Verhogen van de klanttevredenheid;
 • Verhogen van de medewerker tevredenheid;
 • Verhogen van de kwaliteit;
 • Verbeteren van de doorlooptijd.

Hierbij werk je samen met het leiderschap van de organisatie en andere stakeholders om gerichte doelen op te stellen en ben jij verantwoordelijk voor het realiseren van deze doelen. Dit doe je door als coach, mentor en trainer verschillende mensen binnen de organisatie te begeleiden. Jouw persoonlijke leiderschap is een belangrijke succesfactor voor deze rol. Je weet mensen te instrueren, enthousiasmeren en te coachen naar continue ontwikkeling.

De rol van Master Black Belt is complex, uitdagend en vraagt om een specifieke set van vaardigheden, competenties en hoogwaardige kennis.

Ons programma

De te ontwikkelen vaardigheden, kennis en competenties zijn voor ieder individu anders. Daarom hebben we een programma ontwikkeld hier volledig op aansluit. Dit programma is ontwikkeld aan de hand van het Lean Competency System (LCS). Dit is een internationaal gerenommeerd framework voor training, vaardigheden en competenties. Cardiff University en het aan LCS gekoppelde leancompetency.org hebben een leidende positie in de wereld op het gebied van onderzoek en educatie in innovatie en toepassing van Lean in diverse sectoren.

Het framework is ontwikkeld door het Lean Enterprise Research Centre van de Cardiff University en kent verschillende niveaus. Binnen Nederland zijn wij de enige opleidingsinstantie die op het hoogste niveau (3a – Strategic Enterprise en 3b – Strategic Supply Chain) mag certificeren met LCS accreditatie.

Het Master Black Belt programma beslaat de verschillende elementen die in het framework van LCS behandeld worden;

 • Het vermogen om te denken in termen van processen, waardestromen en systemen. En het vermogen om leiding te geven aan systemen (zoals bedoeld in de definitie van systeemdenken);
 • Op strategisch niveau problemen kunnen herkennen en oplossen. En het vermogen om variatie en verspilling te herkennen op organisatie-niveau;
 • Toepasbare kennis over het lerend vermogen van mensen en organisaties en de kwaliteit om leiding te geven aan leren en verbeteren binnen de organisatie;
 • Toepasbare kennis over het gedrag van mensen binnen verbeterprogramma’s;
 • Het vermogen om visie, focus en richting aan te brengen binnen een organisatie.
Lees hier meer over het Master Black Belt programma

Voor wie

De rol van Master Black Belt combineert inhoudelijk kennis van verbetermethodieken met sterke leiderschapselementen. Hieruit zien we twee punten van instroom van waaruit de Master Black Belt de meest logische ontwikkelstap is:

 • Senior verbeterprofessionals (zoals Black Belt in Lean of Lean Six Sigma Black Belt) die zich willen ontwikkelen op het gebied van strategisch leiderschap van verbeterprogramma’s.
 • Senior leiders (zoals directie en executives) die zich willen ontwikkelen op het gebied van strategisch programmamanagement.

Ons programma is ontwikkeld om vanaf beide instroompunten tot erkend Master Black Belt te worden begeleid. Wil je zeker weten dat jouw kennis, ervaring, rol en ambitie passen bij ons Master Black Belt programma? Neem dan even contact met ons op via 020 – 345 3015.

De certificering

Voor het opleidingsprogramma tot Master Black Belt maken wij gebruik van het framework van LCS. LCS biedt een universele, internationale standaard voor kwalificatie en accreditatie van training en vaardigheden op het gebied van continu verbeteren. Accreditatie door LCS wordt wereldwijd erkend door organisaties en instellingen.

LCS kent zeven accreditatieniveaus van het bezitten van de basiskennis tot het leiden van transformaties over de hele breedte van de organisatie. Binnen Nederland zijn wij bij UPD het enige opleidingsinstituut dat accreditaties mag geven op de twee hoogste niveaus van LCS; 3a en 3b. Het Master Black Belt programma is ontwikkeld om het traject tot deze certificeringsniveaus te faciliteren.

Lees hier meer over de certificering

Opleidingstraject

Het opleidingstraject voor de Master Black Belt is volledig maatwerk. Samen met één van onze Master Black Belts wordt gekeken welke kennis en vaardigheden er nog ontwikkeld moeten worden om te voldoen aan de eisen van het Lean Competency System en onze certificeringseisen. Op basis hiervan stellen we een ontwikkeltraject op waarin deze elementen worden geleerd en ontwikkeld.

De duur van het opleidingstraject is afhankelijk van jouw kennis en ervaring. Gemiddeld genomen zien we dat deelnemers ongeveer 8-12 maanden bezig zijn om het opleidingstraject met succes af te ronden. In lijn met onze opleidingsvisie richten we ons tijdens het traject op het ontwikkelen van de nodige kennis en vaardigheden én op het direct toepassen hiervan in de praktijk. Dat betekent dat je gedurende het opleidingstraject al direct de resultaten ervaart van jouw opleiding.

Wil je weten hoe het opleidingstraject er – in grote lijnen – voor jou uit zal zien, met welke doorlooptijd je rekening dient te houden en wat de kosten zijn? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs en Master Black Belts via onderstaande contactgegevens.

Contact