Leading Change Programma - UPD

Leading Change Programma

Er is oneindig veel te vertellen en te delen over Continu Verbeteren en Vernieuwen. Daarom hebben we een gebalanceerde selectie gemaakt van de meest relevante onderwerpen, waarmee jij verbeterprogramma’s effectiever en succesvoller kunt laten zijn. Uit ervaring weten we dat jij dit het beste kunt doen als je behalve de theoretische kennis ook de praktische vertaalslag krijgt. Daarom hebben we onze meest senior consultants vrijgespeeld om dit programma met jullie te doorlopen. Hieronder lees je per sessie wat je gaat en leren en van wie.

#1 Programma initiatie en uitvoering

Waar en hoe moet je beginnen met een verbeterprogramma? Dit is voor veel organisaties al de eerste ‘vastloper’. Het gevolg is dat verbeterprogramma’s niet starten, op de verkeerde plek starten of aan de hand van de verkeerde methode starten. Tijdens deze sessie neemt Tjalling je mee langs de verschillende aanvliegroutes van verbeterprogramma’s, de voor- en nadelen daarvan en de creatie van de juiste KPI sets. Daarbij besteden we uitgebreid aandacht aan het begrijpen van de oriëntatie van de organisatie in de bedrijfsomgeving en de succesvolle uitvoering van programmamanagement binnen deze kaders.

Wat neem je mee? Aan het einde van de sessie heb je een goed beeld van de afhankelijkheden van een verbeterprogramma, waar je op moeten bij het opstarten van een programma en hoe je met de juiste voorbereiding al een significante stap zet richting een succesvol programma.

#2 Belbin Teamrolmanagement

Het effectief inzetten van de juiste mensen binnen een verbeterprogramma is de sleutel tot succes. Dat onderkennen is de eerste stap. Maar wat dan? Aan de hand van Meredith Belbins onderzoek naar teamrolmanagement leer je van Huub hoe je deze kennis in kunt zetten om verbeterprogramma’s succesvol te laten zijn. Hij laat je zien hoe Belbin verbonden is met verschillende verbetermethodieken, welke tools er beschikbaar zijn en hoe je Belbin toepasbaar kunt maken binnen jouw organisatie.

Wat neem je mee? Tijdens deze sessie leer je een essentieel deel van het menselijke aspect tijdens verbeterprogramma’s; hoe bouw je aan effectieve teams en samenwerking. Ter voorbereiding voor deze sessie nemen we een digitaal Belbin Assessment (tijdsinvestering hiervoor is 1 uur. Je krijgt de nodige informatie na inschrijving.) bij je af die we vervolgens gebruiken tijdens de dag. Behalve cruciale kennis over teams en samenwerking krijg je dus ook direct inzicht in jouw persoonlijke Belbin profiel.

#3 Didactisch Handelen

Verandering gaat niet vanzelf. Om succesvol te veranderen moeten mensen binnen organisaties dingen anders doen dan ze gewend zijn. Daar hebben ze regelmatig nieuwe kennis en inzichten voor nodig bijvoorbeeld tijdens trainingen of workshops. Tijdens deze sessie leer je hoe je deze kennis effectief overdraagt. Norbert leert je hoe je effectief kennis overdraagt die direct aansluit op verschillende leerstijlen. Het effect van een training wordt namelijk niet alleen bepaald door de waarde van de kennis, maar des te meer door de mate waarin je in staat om deze te laten beklijven.

Wat neem je mee? Een schat aan kennis en ervaring die je nergens in de theorie terugvindt. Na deze sessie weet je precies hoe je effectief kennis overdraagt. Daarbij leer je ook direct hoe je kunt toetsen of de kennis is echt aangekomen. Na deze sessie heb je dus alle middelen in handen om effectief trainingen te verzorgen binnen jouw organisatie.

#4 Coachingsvaardigheden

In de vorige sessie heb je van Norbert geleerd hoe je effectief kennis kunt overdragen en van Huub welke teamrollen er zijn. Maar hoe zorg je dat je een ander beter kunt begeleiden of kunt coachen? Tijdens deze sessie leer je van Huub hoe je meesterlijke vragen kunt stellen om jouw gesprekspartner te challengen en welk framework je hierbij kunt hanteren. Stel je de juiste vraag, dan maak je een ander bewust van zichzelf. Dit is een krachtige manier om iemand zelf aan het werk te laten gaan of zelf een oplossing te laten vinden. Als je je bewust bent van het (onderliggende) effect van het soort vraag je stelt, zal dit je helpen in het beter begeleiden, sturen en steunen van je collega’s.

Wat neem je mee? Je krijgt in deze sessie de kennis om jezelf als coach succesvol te positioneren. Je weet hoe je een goede luisterhouding ontwikkeld en hoe je meesterlijke vragen stelt. Met deze sessie vergroot je dus direct jouw impact om het verbeterpotentieel van je organisatie beter te ontsluiten. Neem je daarnaast je Belbin profiel mee (als je ook Belbin hebt gevolgd), dan bieden we ook handvatten om Belbin te verbinden met coaching.

#5 Policy Deployment

Succes overkomt je niet, het gebeurt niet ‘zomaar’. Succes is een keuze. Door de meest relevante dingen op het juiste moment te doen kies je voor succes; voor jezelf, jouw team en de organisatie. Het Policy Deployment-proces helpt om – vanuit een strategisch startpunt – de juiste keuzes op het goede moment te maken en hier aan vast te houden.

In de afgelopen sessie heb je geleerd hoe je effectief verbeterprogramma’s kunt starten en mensen kunt meenemen op de verbeterreis. Het begin is gemaakt, maar hoe houd je de beweging erin? Hoe zorg je dat de organisatie de juiste dingen doet en vasthoudt aan de route die uitgestippeld is? Tijdens deze sessie leert Jan je hoe Policy Deployment hiervoor ingezet wordt. Hij laat je ervaren hoe je door invoering van Policy Deployment, focus en balans brengt in de bedrijfsdoelstellingen.

Wat neem je mee? Bij voorkeur neem je een eigen case mee naar de sessie. Als je dat doet heb je aan het einde van de dag de strategie concreet gemaakt in doelen voor over 3 jaar en heb je deze doelen terug vertaald naar concrete jaardoelen, verbeterprioriteiten per waardeketen en KPI’s. Daarbij heb je dan direct een reviewplanning inclusief de bijbehorende reviewdocumenten.

Aan welke sessies ga jij meedoen?

Inschrijven Leading Change

  • Je ontvangt per email een bevestiging van jouw inschrijving. We nemen na ontvangst van jouw inschrijving contact met je op om alle praktische informatie door te nemen.