En zo wordt managen een makkie - UPD

En zo wordt managen een makkie

Iedere dag een beetje effectiever

‘”Nee, Lean Operational Management (LOM) werkt niet binnen een afdeling als die van ons.” Natuurlijk zijn u en uw medewerkers bijzonder en vindt Lean haar oorsprong in een product-omgeving. Maar echt, als u het een eerlijke kans geeft weet ik zeker dat LOM ook u en uw medewerkers een stap effectiever maakt’, aldus Stefan de Kok, Teammanager Statistiekproductie Bedrijfseconomische Statistieken (CBS).

“Effectiever, een belangrijke term in mijn ervaringen met LOM. Niet meer denken in goed of fout. Effectief of niet, dat is de schaal waarop ik een oordeel geef over mijn werk en dat van anderen. Ik overigens niet alleen. Een ander belangrijk onderdeel van mijn LOM-praktijk is dat mijn medewerkers dat ook vooral leren en doen. Vorm je een mening over je eigen effectiviteit en die van je collega’s en maak er een gewoonte van hier met elkaar over te spreken.”

Dagstartstefan

Natuurlijke momenten zijn de dagstart, keek op de week en de maandelijkse evaluaties van voortgang op het jaarplan. De hoge frequentie van de dagstart is zeker weten een doorn in het oog van de sceptici. Stefan: “Door de dagstart toch dagelijks te doen of als concessie een aantal dagen per week, zult u snel ervaren dat het kort-cyclische kenmerk juist een enorme aanvulling is op uw huidige overlegvormen. Kort, to-the-point, gezamenlijk en natuurlijk gericht op effectiviteit. Dat geldt eigenlijk ook voor de keek-op-de-week waarin u iets meer tijd neemt voor reflectie op de resultaten en het bespreken van de voortgang op verbeterpunten. In de maandelijkse bespreking van de maanddashboards bespreekt u met uw medewerkers de bijdrage van de dag- en weeksturing naar de KPI’s in uw jaarplan. Zo houdt u zicht op de voortgang van uw resultaten en voert u hier structureel het gesprek over met uw medewerkers.”

Dashboards

Een ander belangrijk element is het dashboard. Heel technisch maar met het juiste gebruik buitengewoon effectief, vooral in de gesprekken die u hier met uw medewerkers over voert. “Mijn jaardoelen vertaal ik altijd naar maand- en weekniveau. Soms door het opknippen van het jaardoel, soms door het benoemen van een goed te volgen kort-cyclische indicator. ‘Mijn dashboards’ knip ik samen met mijn medewerkers op naar dashboards per team. Op deze wijze ontstaat er een samenhangend geheel van de teams binnen mijn afdeling en van dag-, naar week-, naar maand- en jaarsturing.”

Effectiever, een belangrijke term in mijn ervaring met LOM

‘”En zo wordt managen een makkie.” Nee, natuurlijk niet! Want zo mooi als ik het nu omschrijf is het in de praktijk nooit, bij mij althans. Veranderen van doelen, nieuwe projecten, gebrek aan discipline en weerstand zijn voorbeelden van de kwelgeesten in mijn praktijk. En natuurlijk vertel ik het veel gemakkelijker dan dat ik het zelf in de praktijk breng. Dus nee, ik ben geen supermanager en nee, ik heb geen heilig recept. Wel heb ik in LOM een aantal elementen gevonden die mij en mijn medewerkers iedere dag een beetje effectiever maken. Misschien heeft u daar ook wat aan.’

Bron: Lean Six Sigma Special CBS, Uitgave november 2016