Eerste ronde tafel voor Gemeenten zeer succesvol

Groot succes bij Werkse!

Op 30 maart 2016 bracht een twintigtal enthousiastelingen uit de gemeentelijke sector een bezoek aan Werkse!. Deze gemeentelijke organisatie biedt mensen die daar op eigen kracht niet of moeilijk in slagen, een plek op de arbeidsmarkt. Lean maakt hun transformatie naar een marktconforme partij mogelijk. Werkse! opende haar deuren en liet vol enthousiasme zien hoe Continu Verbeteren bij hen in z’n werk gaat.

Enthousiasme, passie en discussie

Wat werkt wel, wat werkt niet? Hier kom je alleen achter als je de discussie aangaat en leert van elkaar. Door buiten de muren van je eigen organisatie te gaan kijken en je open te stellen voor nieuwe inzichten. Na een introductie gingen we dan ook de vloer op om het verhaal van Werkse! met eigen ogen te zien. Wat het meest opviel was de energie, de snelheid waarmee veranderingen plaatsvinden en het enthousiasme dat bij Werkse! door alle lagen van de organisatie stroomt.

A walk down memory lane…

We zijn als UPD al sinds 2001 actief. Sinds die tijd hebben we een groot aantal activiteiten georganiseerd en hierover gepubliceerd. Over het algemeen proberen we de content op onze website zoveel mogelijk actueel te houden. Maar soms zijn er artikelen die we niet inhoudelijk willen of kunnen veranderen. We gebruiken deze artikelen als time-capsule, zij geven ons een kijkje in ons eigen verleden. Zoals dit artikel. We realiseren ons dat de inhoud wat verouderd is, maar de en misschien achterhaald is, maar jou als lezer wel een beeld van de tijdgeest geeft en zelfs nog interessant kan zijn voor de huidige tijd.

Wat een enthousiasme en transparantie van de mensen van Werkse!

Caroline den Hartog, Senior Procesmanager Gemeente Rotterdam
 

We vroegen ons af óf en op welke manier de Lean-aanpak van Werkse! toepasbaar is binnen de gemeentelijk sector. De conclusie was dat met name de X-Matrix (het consequent doorvoeren van de strategie in alle lagen van de organisatie) en het visueel maken van de prestaties van grote meerwaarde zou kunnen zijn binnen gemeentelijke organisaties.

De noodzakelijke transformatie die het leiderschap heeft doorgemaakt, maakte de tongen los. Want, hoe verhoudt de gevraagde transparantie zich met de ‘afrekencultuur’ die vaak vanuit de politiek of publieke opinie gevoeld wordt? Wordt er binnen gemeentelijke organisaties voldoende urgentie gevoeld om aan de slag te gaan met Continu Verbeteren? Dit zijn onderwerpen die sterke knieën vragen: transformatie van leiderschap zal vanuit het directieteam gedragen moeten worden. Niet elke Secretaris zal hier het zelfde inzitten en ook het bestuur moet hier in meegenomen worden. Hoe initieer je dan ‘van onderaf’ deze verandering? Een gesprek waar we de volgende keer vervolg aan zullen geven

Continu Verbeteren zit in de gehele organisatie.

Ron Everaerts, algemeen adviseur Gemeente Heemskerk
 

Download hier de presentaties

Het boeiende verhaal van Werkse! nalezen? Opzoeken wat UPD vertelde over Lean? Dat kan! Download hieronder de presentaties van 30 maart.

Op bezoek bij Werkse!?

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Werkse!, maar helaas de vorige Ronde Tafel gemist? Schrijf je hier in voor deelname aan een van onze Gemba-Walks.